Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

Επίδομα 800 ευρώ: Τι πρέπει να προσέξουν εργαζόμενοι και εργοδότες - Πότε θα γίνουν οι πληρωμές


Τη δυνατότητα ανάκλησης της αναστολής συμβάσεων υπό προϋποθέσεις δίνει ερμηνευτική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας που δημοσιεύθηκε χθες, και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και το χρονοδιάγραμμα υποβολών και διορθώσεων των ηλεκτρονικών εντύπων από εργοδότες και εργαζόμενους.

Παράλληλα, με υπουργική απόφαση επεκτείνεται η ισχύ της άδειας ειδικού σκοπού των εργαζόμενων γονέων που κανονικά έληγε στις 10 Απριλίου έως και τις 24/4/2020 και παρατείνεται η αναστολή υποχρεώσεων των εργοδοτών προς το Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη.

Στην ερμηνευτική εγκύκλιο με την οποία καθορίζεται το χρονοδιάγραμμα των υποβολών και διορθώσεων των ηλεκτρονικών εντύπων δίνεται επίσης, η δυνατότητα αλλαγής της αρχικής υπεύθυνης δήλωσης και καθορίζονται οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να γίνουν διορθώσεις.

Αναλυτικά, με την εγκύκλιο δίνεται λύση στο πρόβλημα που αντιμετώπισαν πολλές επιχειρήσεις που ανεστάλη η λειτουργία σε κάποιο υποκατάστημά τους με εντολή δημόσιας αρχής, να υποβάλλουν αίτηση ένταξης στα μέτρα στήριξης τόσο των επιχειρήσεων όσο και των εργαζόμενων σε αυτές.

Στην πράξη, δίνεται δυνατότητα για μεταβολή της αρχικής υπεύθυνης δήλωσης, ώστε να τύχουν των ευεργετημάτων της συγκεκριμένης κατηγορίας, όπως είναι η μείωση των ενοικίων τόσο για τους εργαζόμενους όσο και τους επιχειρηματίες, και όχι της κατηγορίας των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση. Έτσι, ξεκαθαρίζεται ότι ειδικά οι επιχειρήσεις-εργοδότες που διαθέτουν, έστω και ένα υποκατάστημα, όπως αυτό έχει καταχωρηθεί στο πληροφοριακό σύστημα Taxis, του οποίου η κύρια δραστηριότητα, βάσει ΚΑΔ, έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής, μπορούν πλέον να υποβάλλουν για πρώτη φορά υπεύθυνη δήλωση που αφορά υποκατάστημα/τα στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ από 6/4/2020 έως και 10/4/2020.



Σε περίπτωση που επιθυμούν την αλλαγή της αρχικής δήλωσής τους, προκειμένου να ενταχθούν στην κατηγορία των επιχειρήσεων – εργοδοτών των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα ανεστάλη με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει ΚΑΔ, το χρονοδιάγραμμα τους δίνει τη δυνατότητα, από 11 έως 13 Απριλίου.

Προσοχή όμως, οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις-εργοδότες θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι η μεταβολή αυτή επιφέρει την αναστολή των συμβάσεων εργασίας όλων των εργαζομένων τους από 15/3/2020 μέχρι 30/4/2020, εκτός και αν τους έχει επιτραπεί από το υπουργείο Οικονομικών να δραστηριοποιηθούν σε επιχειρηματικές δραστηριότητες, βάσει ΚΑΔ, στις οποίες επιτρέπεται να απασχολούν προσωπικό, όπως πχ εστιατόρια, καφετέριες, υπηρεσίες διανομής φαγητού ή καφέ κτλ κατ’ οίκον ή e-shops.

Η εγκύκλιος δίνει επίσης τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις – εργοδότες να προβούν σε διορθώσεις για θέματα όπως στοιχεία της υπεύθυνης δήλωσης, ανάκληση εκ παραδρομής δήλωσης εργαζόμενου σε αναστολή της σύμβασης εργασίας, προσθήκη επιπλέον εργαζομένου στο μέτρο της αναστολής, προσθήκη ή διόρθωση στοιχείων που αφορούν την επαγγελματική μίσθωση ακινήτου, διόρθωση ή αλλαγή κατηγορίας υπαγωγής από ΚΑΔ πληττόμενης επιχειρηματικής δραστηριότητας σε ΚΑΔ επιχειρηματικής δραστηριότητας που ανεστάλη με εντολή δημόσιας αρχής.

Αντίστοιχα και οι εργαζόμενοι, θα μπορούν να προβούν σε διορθώσεις/συμπληρώσεις ή ανακλήσεις των αρχικών υπεύθυνων δηλώσεών τους για θέματα όπως ο αριθμός IBAN, στοιχεία ακινήτου κύριας κατοικίας, κτλ, για συμπλήρωση στοιχείων μίσθωσης κύριας κατοικίας, αλλά και ανάκληση της υπεύθυνης δήλωσης.

Στο θέμα της ανάκλησης της αναστολής συμβάσεων εργασίας προσωπικού, η δυνατότητα δίνεται για έκτακτες, κατεπείγουσες, μη αναβαλλόμενες και ανελαστικές ανάγκες. Ο χρόνος που οι εργαζόμενοι θα απασχοληθούν είναι χρόνος εργασίας και αμείβεται εξ ολοκλήρου από τις επιχειρήσεις - εργοδότες. Επίσης, ο χρόνος αυτός παρατείνει για ισόχρονο την αναστολή των συμβάσεων εργασίας μέχρι συμπληρώσεως των 45 ημερών που διαρκεί.

Ως προς τα χρονοδιαγράμματα, ισχύει αυτό που έχει δηλώσει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ότι οι πρώτες πληρωμές θα γίνουν εντός της Μεγάλης Εβδομάδας, για όσους έχουν υποβάλλει αιτήσεις έως 10/4/2020. Να σημειωθεί ότι μέχρι χθες το απόγευμα, είχαν υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση στην πλατφόρμα του συστήματος Εργάνη 500.448 επιχειρήσεις, που απασχολούν 823.076 εργαζόμενους. Αντίστοιχα, στην πλατφόρμα support employees είχαν υποβάλλει αίτηση 409.161 εργαζόμενοι.

Στη διαδικασία που «τρέχει» ήδη, κομβικό ρόλο διαδραματίζουν η χρονική στιγμή που ο εργοδότης θα υποβάλλει την δήλωσή του στην «Εργάνη» καθώς είναι προαπαιτούμενο για να υποβάλλει την δική του ο εργαζόμενος στο supportemployees.yeka.gr και βέβαια το ΑΦΜ του εργαζόμενου, αφού κάθε 10ήμερο θα ξεκινά ένας νέος κύκλος δηλώσεων με βάση τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ. Συνεπώς, κάθε εργαζόμενος έχει στη διάθεσή του 3 ημέρες μέσα στον Απρίλιο για να υποβάλλει την δήλωσή του και αφού πρώτα έχει δηλωθεί από τον εργοδότη στην «Εργάνη». Έτσι, για παράδειγμα σήμερα, 7 Απριλίου, δυνατότητα υποβολής αίτησης έχει ο μισθωτός με ΑΦΜ που λήγει σε 7. Ο ίδιος εργαζόμενος μπορεί να υποβάλλει αίτηση στις 17 ή στις 27.

Στην πράξη, η πρώτη «φάση» υποβολής αιτήσεων για τους εργαζόμενους, λήγει στις 10 Απριλίου, με τις αιτήσεις να αφορούν εργαζόμενους με ΑΦΜ που λήγει σε 0. Από τις 11 έως τις 13 Απριλίου θα μπορούν να γίνουν οι διορθώσεις με την διαδικασία που αναφέρθηκε παραπάνω, ενώ οι πληρωμές θα γίνουν 15-17 Απριλίου.

Από τις 11 Απριλίου υπάρχει επανεκκίνηση της διαδικασίας με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ, μέχρι τις 20 Απριλίου. Η διαδικασία θα γίνει ως εξής:

-Την 11/4/2020 όσων εργαζόμενων το ΑΦΜ λήγει σε 1

-Την 12/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 2

-Την 13/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 3

-Την 14/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 4

-Την 15/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 5

-Την 16/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 6

-Την 17/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 7

-Την 18/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 8

-Την 19/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 9

-Την 20/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 0.

Το ίδιο θα επαναληφθεί και από 21 έως 30 Απριλίου, ως εξής:

-Την 21/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 1

-Την 22/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 2

-Την 23/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 3

-Την 24/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 4

-Την 25/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 5

-Την 26/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 6

-Την 27/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 7

-Την 28/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 8

-Την 29/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 9

-Την 30/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 0.

Διορθώσεις θα μπορούν να γίνουν την περίοδο 11 – 13 Απριλίου, 21 – 23 Απριλίου και 1-3 Μαΐου.

Οι πληρωμές θα πραγματοποιηθούν σε τρεις φάσεις, δηλαδή 15-17 Απριλίου, 27 – 30 Απριλίου και 5 – 10 Μαΐου.

Οι εργοδότες που έχουν βάλει «λουκέτο» εξαιτίας των μέτρων της κυβέρνησης, έχουν περιθώριο υποβολής αιτήσεων μέχρι τις 10 Απριλίου και οι πληττόμενοι έως τις 20 του ίδιου μήνα.

Στην εγκύκλιο τονίζεται ότι το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν το έντυπο για την εξ αποστάσεως εργασία – έντυπο ειδικού σκοπού, τον πίνακα ασφαλούς λειτουργίας επιχείρησης, σε σχέση με τον τρόπο οργάνωσης της εργασίας, αλλά και τον πίνακα μεταφοράς προσωπικού σε επιχειρήσεις του ίδιου ομίλου.

Εν τω μεταξύ, πρόστιμο 1.200 ευρώ έρχεται για εργοδότες που θέτουν εργαζόμενους σε αναστολή και τους υποχρεώνουν να εργάζονται. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, στην ΕΡΤ, τονίζοντας ότι πρόκειται να θεσμοθετηθεί νέο πρόστιμο με οριζόντια λογική για την περίοδο κατά την οποία ισχύουν τα έκτακτα μέτρα κατά του κορωνοϊού Covid-19. Το πρόστιμο 1.200 ευρώ θα υπολογίζεται ανά εργαζόμενο που εργάζεται ενώ είναι σε αναστολή.

Πηγή (ΤΕ 8/4/20)



Δείτε ακόμα:




Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!