Σάββατο 4 Απριλίου 2020

Κορωνοϊός: Επίδομα και τον Μάιο – Πώς και πότε θα πληρωθεί το 800άρι


Έρχεται κι άλλο 800άρι για τον Μάιο, που θα δοθεί ως αποζημίωση μισθού λόγω της καραντίνας για τον κορωνοϊό, τόσο σε εργαζομένους που έχουν ήδη μπει σε αναστολή σύμβασης όσο και για νέες κατηγορίες δικαιούχων από τον επιστημονικό κλάδο, για τους οποίους τώρα βγαίνουν 600 ευρώ και για τον Μάιο θα γίνουν 800 ευρώ.

Το 800άρι των εργαζομένων καλύπτει «μισθό» για 45 ημέρες από την ημέρα που δηλώνει την αναστολή σύμβασης ο εργοδότης, που σημαίνει ότι από τα μέσα Μαΐου, ή και νωρίτερα, θα πρέπει να ανανεωθεί η παροχή για όσους εργαζομένους θα αρχίσει να λήγει το πρώτο 45ήμερο.

Οι αιτήσεις για τον …μισθό του κορωνοϊού αφορούν σε πρώτη φάση περίπου 750.000 μισθωτούς κλεισμένων επιχειρήσεων που δηλώνονται με αναστολή σύμβασης από τις 24 Μαρτίου ως και 10 Απριλίου (εκ παρατάσεως) και σε επόμενο στάδιο άλλους 1 εκατ. εργαζομένους από πληττόμενες επιχειρήσεις που υπολειτουργούν.

Πληρωμές
Το πρώτο πακέτο δικαιούχων θα πάρει τον «μισθό» του κορωνοϊού μεταξύ 10 και 15 Απριλίου, όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ, ενώ ως 30 Απριλίου θα πληρωθούν οι δικαιούχοι των πληττόμενων επιχειρήσεων, και εφόσον γίνει αναστολή στους περισσότερους θα πάρουν το επίδομα περίπου 1 εκατ. άτομα. Οι εργαζόμενοι που καθίστανται δικαιούχοι αποζημίωσης 800 ευρώ θα πρέπει να πάρουν ξανά το ίδιο ποσό αν η καραντίνα συνεχιστεί -όπως όλα δείχνουν- και για τον Μάιο σε αρκετούς κλάδους. Το ίδιο θα ισχύσει και για τις πληττόμενες επιχειρήσεις. Η αίτηση για το 800άρι υποβάλλεται με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ του εργαζομένου αφού πρώτα ειδοποιηθεί αυθημερόν από τον εργοδότη του μέσω e-mail για την αναστολή της σύμβασής του.



Επιστήμονες

Τα 800 ευρώ αποζημίωσης θα δοθούν για τον Μάιο και στους αυτοαπασχολούμενους ή έμμισθους δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς, οικονομολόγους, όπως προανήγγειλε χθες ο κ. Βρούτσης. Για τον Απρίλιο οι εν λόγω επιστήμονες θα πάρουν 600 ευρώ από 14 Απριλίου με ένα πρόγραμμα τηλεκατάρτισης, στο οποίο αρκεί να δηλώσουν συμμετοχή από 9 ως 20 Απριλίου στα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης που έχουν άδεια από το υπουργείο Παιδείας.

Τη Δευτέρα ανοίγει και η πλατφόρμα αιτήσεων από τους ελεύθερους επαγγελματίες και γενικά τους εργοδότες που έχουν ως 5 άτομα προσωπικό για να πάρουν τόσο οι ίδιοι οι επαγγελματίες όσο και οι εργαζόμενοί τους, εφόσον τους βάλουν σε αναστολή σύμβασης, τα 800 ευρώ για τις πρώτες 45 μέρες. Με την επέκταση των δικαιούχων αναμένεται να διορθωθούν και πολλές αδικίες ή λάθη για το 800άρι, όπως για παράδειγμα η ακύρωση αναστολών συμβάσεων που περάστηκαν στην ΕΡΓΑΝΗ από επιχειρήσεις που άλλαξαν γνώμη, η ένταξη όσων έχουν μπλοκάκι με σχέση εξαρτημένης εργασίας ή ως ελεύθεροι επαγγελματίες κ.ά. Ειδικά για την ακύρωση των αναστολών, επειδή δεν επιτρέπεται να διορθωθούν οι λίστες που ήδη έχουν περαστεί στο σύστημα, εκείνο που μπορεί να γίνει αν ένας εργοδότης θέλει να ακυρώσει μέρος από τις συμβάσεις που ανέστειλε είναι να ειδοποιήσει τον εργαζόμενο να μην κάνει αποδοχή. Ετσι η σύμβαση θα θεωρηθεί ότι δεν έχει ανασταλεί και ο εργαζόμενος θα πάρει τον κανονικό μισθό του αντί για τα 800 ευρώ.

Και ναυτικοί

Στο 800άρι μπήκαν και οι ναυτικοί με κοινή απόφαση των υπουργείων Νησιωτικής Πολιτικής και Εργασίας. Ειδικότερα, την αποζημίωση δικαιούνται α) οι ναυτολογημένοι ναυτικοί σε επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία τα οποία έχουν διακόψει για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο 2020, β) οι ναυτολογημένοι ναυτικοί σε επαγγελματικά αλιευτικά πλοία μήκους 24 μέτρων και άνω που έχουν παύσει αλιευτική δραστηριότητα από την 1η Μαρτίου 2020, γ) οι απογεγραμμένοι ναυτικοί επιβατηγών – οχηματαγωγών πλοίων που εκτελούν τουριστικούς και διεθνείς πλόες, των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης έχει λυθεί από την 01-03-2020, έως και την 30-03-2020, ανεξαρτήτως αιτιολογίας, εκτός των περιπτώσεων υπαιτιότητας του ναυτικού ή ασθένειας/τραυματισμού.

Το επίδομα των 800 ευρώ θα πληρωθεί από τον Οίκο Ναύτου αφού πρώτα οι πλοιοκτήτες υποβάλουν Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) στο ΝΑΤ με τις συμβάσεις που τελούν σε αναστολή και στη συνέχεια υπεύθυνη δήλωση στη Λιμενική Αρχή που βρίσκεται το πλοίο όπου και θα υποβάλουν τη δική τους αίτηση οι ναυτικοί. Το αρχείο δικαιούχων από τις Λιμενικές Αρχές θα πάει στον Οίκο Ναύτου, ο οποίος θα πληρώνει το 800άρι μέσα στο μήνα από την παραλαβή των καταλόγων με τους δικαιούχους.

Σε 3 μέρες 150.000 αιτήσεις
Στο πρώτο τριήμερο του Απριλίου αφότου ξεκίνησαν οι προθεσμίες για τους εργαζομένους, έκαναν δηλώσεις αποδοχής της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους πάνω από 150.000 μισθωτοί με ΑΦΜ που έληγαν σε 1, 2 και 3. Από σήμερα και για ένα 7ήμερο αναμένονται οι αιτήσεις άλλων 600.000 εργαζομένων με ΑΦΜ που λήγει σε 4, 5, 6, 7, 8, 9 και 0, καθώς αυτό το πλήθος των εργαζομένων απασχολείται στις επιχειρήσεις που δήλωσαν μέχρι στιγμής αναστολές συμβάσεων λόγω κορωνοϊού.

Υποβολή με βάση τον ΑΦΜ

Η υποβολή αιτήσεων από τους εργαζομένους για το 800άρι άρχισε από 1η Απριλίου και γίνεται στην πλατφόρμα https://supportemployees.yeka.gr με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους ως εξής:

* από 1/4/2020 για ΑΦΜ που λήγουν σε 1

* από 2/4/2020 για ΑΦΜ που λήγουν σε 2

* από 3/4/2020 για ΑΦΜ που λήγουν σε 3

* από 4/4/2020 για ΑΦΜ που λήγουν σε 4

* από 5/4/2020 για ΑΦΜ που λήγουν σε 5

* απο 6/4/2020 για ΑΦΜ που λήγουν σε 6

* από 7/4/2020 για ΑΦΜ που λήγουν σε 7

* από 8/4/2020 για ΑΦΜ που λήγουν σε 8

* από 9/4/2020 για ΑΦΜ που λήγουν σε 9

* από 10/4/2020 για ΑΦΜ που λήγουν σε 0.

Η προθεσμίες θα παραταθούν για δύο δεκαήμερα και η ίδια σειρά των ΑΦΜ θα επαναληφθεί από 11 ως 20/4 και από 21 ως 30/4, για όσους δεν προλάβουν τώρα.

(ΣΑ 4/4/20)



Δείτε ακόμα:




Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!