Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

5 εκατ. πολίτες πάνε …ταμείο μέχρι το τέλος του μήνα - Όλες οι πληρωμές


Η μεγαλύτερη επιχείρηση διανομής κρατικού χρήματος στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας βρίσκεται σε εξέλιξη από σήμερα και αναμένεται να κορυφωθεί μέσα στις επόμενες 15 μέρες.

Σταδιακά από σήμερα και έως το τέλος του μηνός, 1.400.000 μισθωτοί, επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες του ιδιωτικού τομέα θα λάβουν περίπου €1,4 δισ., 2.500.000 συνταξιούχοι το ποσό των €2,5 δισ. και 800.000 δημόσιοι υπάλληλοι €1,1 δισ. θα λάβουν το ποσό των €5 δισ. από το δημόσια ταμεία. Πιο συγκεκριμένα, από σήμερα καταβάλλονται τα χρήματα στους πρώτους δικούχους των 800 ευρώ, ενώ στη συνέχεια και έως το τέλος του μηνός θα καταβληθούν τα ποσά που αντιστοιχούν σε συνταξιούχους, επιτηδευματίες, ελεύθερους επαγγελματίες και δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση σε καιρό ειρήνης, σ΄ έναν μήνα όπου τα δημόσια έσοδα αναμένεται να καταρρεύσουν. Η κυβέρνηση έχοντας ένα μικρό “μαξιλάρι” ασφαλείας από τα έσοδα του πρώτου τριμήνου και με τα περίπου €2,5 δισ. της έκδοσης του επταετούς ομολόγου, θα επιχειρήσει να τονώσει τα ταμειακά διαθέσιμα για να μπορέσει να καλύψει τις ασφυκτικές υποχρεώσεις έως το τέλος Ιουνίου και μετά… βλέπουμε.

Σήμερα, αύριο και μεθαύριο θα πιστωθούν τα 800 ευρώ στη συντριπτική πλειονότητα των δικαιούχων που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα και έκλεισαν με κρατική εντολή στο πλαίσιο περιορισμού της μετάδοσης του κορωνοϊού, ενώ στις αρχές Μαΐου θα τα πάρουν και όσοι δεν ήταν στο αρχικό κύμα αιτήσεων ή δεν είχαν κλειδάριθμο.



Από την προσεχή Τετάρτη, παίρνουν σειρά οι συνταξιούχοι, καθώς ξεκινά η καταβολή των ποσών του Μαΐου. Η αρχή θα γίνει στις 22 Απριλίου με τους συνταξιούχους του ΙΚΑ που έχουν λήγοντα ΑΜΚΑ σε 1,3,5,7,9. Την Παρασκευή 24 Απριλίου, θα πληρωθούν όσοι έχουν λήγοντα ΑΜΚΕΑ σε 0, 2, 4, 6, 8, ενώ τη μεταπροσεχή Δευτέρα 27 Απριλίου θα καταβληθούν τα ποσά στους στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ καθώς και η επικουρική από το ΕΤΑΑ μη μισθωτών. Τη μεθεπόμενη Τετάρτη 29/4 θα καταβληθούν οι συντάξεις του Δημοσίου, ενώ την ίδια μέρα και οι μισθοί στους δημοσίους υπαλλήλους. Την Πέμπτη 30/4 θα καταβληθούν οι συντάξεις ανασφάλιστων υπερηλίκων και στις 5 Μαΐου οι επικουρικές του ΕΤΕΑΕΠ.

Την Πέμπτη 30 Απριλίου, θα καταβληθούν από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) τα παρακάτω επιδόματα και παροχές: επίδομα γέννησης, προνοιακά αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα, Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ), επίδομα στέγασης, στεγαστική συνδρομή, Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, σύνταξη υπερηλίκων και επίδομα ομογενών.

Μέσα στις επόμενες μέρες θα καταβληθεί και το voucher των 600 ευρώ σε δικηγόρους, γιατρούς, οικονομολόγους, εκπαιδευτικούς, πολιτικούς μηχανικούς κ.ά., προκειμένου να καταρτιστούν εφόσον το επιθυμούν. Το επίδομα αντιστοιχεί σε 100 διδακτικές ώρες των 40 λεπτών προς €6 ανά ώρα. ενώ η συμμετοχή στις εξετάσεις πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων είναι προαιρετική, χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Το “600άρι” θα καταβληθεί σε δύο δόσεις και συγκεκριμένα τα €400 με την ενεργοποίηση της επιταγής κατάρτισης και την είσοδο στο πρόγραμμα και τα υπόλοιπα €200 όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα κατάρτισης.

Στο πρόγραμμα αυτό έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν συνολικά 180.000 επιστήμονες – ελεύθεροι επαγγελματίες που πλήττονται από τον Covid-19 και μπορούν να επιλέξουν οι ίδιοι το πρόγραμμα στο οποίο θέλουν να εκπαιδευτούν μεταξύ δέκα επιλογών που ορίζει η σχετική κυβερνητική απόφαση. Ουσιαστικά πρόκειται για εξοικείωση των επαγγελματιών με τις νέες τεχνολογίες και τις ψηφιακές εφαρμογές, ώστε να βελτιώσουν τους δείκτες αποδοτικότητας τους.

(ΤΕ 15/4/20)



Δείτε ακόμα:




Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!