Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

Αναστέλλονται τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης οφειλών στα Ταμεία για επαγγελματίες έως 31/8


"Πάγο" στα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης οφειλών βάζει η κυβέρνηση για 5 μήνες σε ό,τι αφορά τα χρέη ελευθέρων επαγγελματιών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αυτό προβλέπει εγκύκλιος της συντονίστριας του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), κα Βέρας Χατζηευσταθιάδου.

Αναλυτικά, προβλέπεται πως "μέχρι 31 Αυγούστου αναστέλλεται η διαδικασία λήψης αναγκαστικών μέτρων για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών". Με άλλα λόγια, δεν θα επιβληθούν μέτρα είσπραξης σε βάρος περιουσιακών στοιχείων οφειλετών των ταμείων.

Ωστόσο, επισημαίνεται πως "τυχόν ήδη επιβεβλημένες κατασχέσεις και υποθήκες, διατηρούνται".

Επίσης, επισημαίνεται πως για τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι πλήττονται από την "κρίση του κορωνοϊού", οι δόσεις ρυθμίσεών τους (πχ 120 δόσεων, 12 δόσεων) οι οποίες παραμένουν ενεργές -δηλαδή τηρούνται οι όροι τους- και που θα έπρεπε να καταβληθούν έως 31 Μαρτίου, μπορούν να καταβληθούν έως 30 Ιουνίου. Δηλαδή, μπορούν να καταβληθούν 3 μήνες αργότερα.



Μαζί με τις δόσεις Μαρτίου μετακινούνται "αυτόματα" και οι επόμενες δόσεις, δηλαδή και εκείνες του Απριλίου, του Μαΐου και του Ιονίου. Αυτές μπορούν να καταβληθούν επίσης με 3 μήνες καθυστέρηση.

Δηλαδή οι δόσεις του Απριλίου θα μπορούν να καταβληθούν έως τέλος Ιουλίου, οι δόσεις Μαΐου έως τέλος Αυγούστου και οι δόσεις Ιουνίου έως τέλος Σεπτεμβρίου.

Η μετακίνηση των προθεσμιών καταβολής των δόσεων Μαρτίου –Ιουνίου κατά 3 μήνες η κάθε μία, δεν σημαίνει επιβάρυνση με τόκους και προσαυξήσεις.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο του ΚΕΑΟ, "κατά το διάστημα της προαναφερθείσας παράτασης δεν υπολογίζονται περαιτέρω πρόσθετα τέλη, τόκοι και λοιπές προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται πως οι ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους μπορούν να αναστείλουν τις καταβολές για τη δική τους ασφάλιση για το δίμηνο Φεβρουαρίου – Μαρτίου έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, πληρώνοντας τες σε 4 ισόποσες μηνιαίες δόσεις έως τον Δεκέμβριο.

Για παράδειγμα, έστω επαγγελματίας ο οποίος έπρεπε να καταβάλλει 220 ευρώ /μήνα για το προαναφερθέν δίμηνο. Συνολικά, δηλαδή 440 ευρώ. Το ποσό αυτό μπορεί να το καταβάλλει σε 4 δόσεις των 110 ευρώ/μήνα, αρχής γενομένης από το Σεπτέμβριο. Εναλλακτικά, μπορεί να καταβάλλει τις εισφορές Φεβρουαρίου –Μαρτίου εμπρόθεσμα, για να επωφεληθεί, εφόσον το επιθυμεί, έκπτωσης 25%.

(ΠΑ 10/4/20)



Δείτε ακόμα:




Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!