Σάββατο 4 Απριλίου 2020

Παράταση των μέτρων ελέγχου των μετακινήσεων έως τις 27 Απριλίου


Την παράταση των μέτρων για τον περιορισμό των μετακινήσεων έως και τις 6 το πρωί της 27ης Απριλίου ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Στις σημερινές του ανακοινώσεις ο Ν. Χαρδαλιάς ανέφερε επίσης πως για τους πολίτες με χρόνια προβλήματα υγείας δεν ισχύουν οι περιορισμοί στην άσκηση όπως είναι η απαγόρευση της κολύμβησης, με την προϋπόθεση ότι έχουν μαζί τους σχετικά πιστοποιητικά και ιατρικές γνωματεύσεις.

10306 είναι η γραμμή που μπορούν να καλούν οι πολίτες για ψυχολογική στήριξη.

Με πρωτοβουλία του Τάκη Θεοδωρικάκου δημιουργήθηκαν οι πλατφόρμες citysolidarity.gov.gr και animalsolidarity.gov.gr

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε το απόγευμα του Σαββάτου 60 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει στα 1673.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, έχουν καταγραφεί 9 νέοι θάνατοι με τον συνολικό αριθμό να φτάνει στους 68.



Ο κ. Τσιόδρας μίλησε για τις μάσκες: «Κάποιες πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι άνθρωποι χωρίς συμπτώματα μεταδίδουν άθελά τους. Το αμερικανικό CDC ανακοίνωσε εθελοντική χρήση καλύμματος του προσώπου. Από κασκόλ ή μπλούζα. Σε δημόσιους χώρους. Το έκανε για να δώσει λιγότερες ευκαιρίες στον ιό να μεταδοθεί από ανθρώπους χωρίς συμπτώματα ή λίγο πριν εμφανίσουν συμπτώματα».

«Μπορώ να έχω τον ιό χωρίς να έχω σύμπτωμα, να φερόμαστε σαν να τον έχουμε». «40-90% των σωματιδίων παγιδεύονται στο μαντήλι, βγάζω το μαντήλι και ενδέχεται η μετάδοση και μέσω αυτού. Αν το βγάλω απρόσεκτα και δεν τηρήσω τους κανόνες υγιεινής. Οι υγιείς που τη φορούν, μπορεί να μη τη χρησιμοποιήσουν σωστά και να μολυνθούν. Ένα τέτοια κάλυμμα δεν σημαίνει να μην τηρούμε αποστάσεις. Σε ανοιχτούς χώρους δεν χρειάζεται μάσκα, σε κλειστούς θα το εξετάσουμε». Σχετικά με την κατά βούληση χρήση φαρμάκων για τον ιό είπε ότι απαιτείται «πολλή προσοχή γιατί υπάρχει κίνδυνος, ιδίως αν δεν υπάρχει ιατρική παρακολούθηση».

Για κλιματιστικά και καιρό: «Ελπίζω ότι δεν θα επηρεάσει η αλλαγή του καιρού. Τα κλιματιστικά είναι δύσκολο θέμα. Για να αραιώσουν τα σωματίδια μέσα σε ένα σπίτι χρειάζεται ο καλός αερισμός του χώρου. Υπάρχει συνεργασία με το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για να δούμε πώς συμπεριφέρεται ο ιός σε θαλάμους ασθενών. Το καλύτερο είναι να αερίζονται οι χώροι».

(ΣΑ 4/4/20)



Δείτε ακόμα:




Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!