Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Ποιες είναι οι τρεις κατηγορίες μέτρων στήριξης για τον Απρίλιο


Τρία πλαίσια μέτρων στήριξης θα δικαιούνται τον Απρίλιο επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργοδότες ανάλογα με τον κωδικό δραστηριότητας που έχουν (ΚΑΔ). Οι ανακοινώσεις της απόφασης για τους επιλέξιμους ΚΑΔ αναμένεται εντός της ημέρας, αλλά το γενικό πλαίσιο περιέγραψε χθες ο αρμόδιος υφυπουργός Θοδωρής Σκυλακάκης.

Όσοι έχουν ΚΑΔ που ανήκει στο πρώτο πλαίσιο είναι οι πλέον "θιγόμενοι" από τη κρίση και τυγχάνουν όλων των μέτρων στήριξης που ανακοινώθηκαν χθες. Δηλαδή επιπλέον των μέτρων που ισχύουν για τον Μάρτιο και της έκπτωσης 25% στον ΦΠΑ για τον μήνα Απρίλιο.

Όσοι ανήκουν στο δεύτερο πλαίσιο στήριξης δεν θα μπορούν να τύχουν αναβολής της πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών. Επίσης θα πρέπει να πληρώσουν τις υποχρεώσεις του μηνός Μαρτίου που λήγει σήμερα για να μπορούν να τύχουν των μέτρων τον μήνα Απρίλιο. Η τρίτη κατηγορία αφορά μόνο στα μέτρα αναστολής της σύμβασης.

Σημειώνεται πως ανεξαρτήτως κλάδου οι επιχειρήσεις μπορούν να στηριχθούν από το μέτρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής του 1 δισ. ευρώ για το οποίο οι αιτήσεις θα γίνονται 2 με 10 Απριλίου σε ηλεκτρονική πλατφόρμα του Taxisnet. Επιπλέον, προωθούνται το επόμενο διάστημα παρεμβάσεις σε ειδικούς κλάδους όπως στον τουρισμό, στις μεταφορές, στον πρωτογενή τομέα, στην ενέργεια και στη δευτεροβάθμια υγειονομική περίθαλψη.



Τα τρία πλαίσια ΚΑΔ
Αναλυτικά, το πρώτο πλαίσιο είναι ουσιαστικά αυτό που ήδη καλυπτόταν από τις ανακοινώσεις ΚΑΔ για τον μήνα Μάρτιο, αλλά θα προστεθούν και νέοι. Αφορά τις δραστικά πληττόμενες επιχειρήσεις. Περιλαμβάνει όλες τις αναστολές (φορολογικές και ασφαλιστικές), την αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους αυτοαπασχολούμενους και για τους επιστήμονες.

Στο φορολογικό πεδίο περιλαμβάνει την αναστολή ΦΠΑ και δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία για τέσσερις μήνες. Οι δόσεις έχουν τη δυνατότητα έκπτωσης 25%, αν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα, αν καταβάλουν εμπρόθεσμα τον ΦΠΑ που έχουν να πληρώσουν τον Απρίλιο, να λάβουν έκπτωση φόρου ύψους 25% των χρημάτων τα οποία καταβάλουν τον Απρίλιο. Το ποσό θα συμψηφιστεί με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις στη συνέχεια. Προϋπόθεση γι’ αυτές που μπαίνουν τώρα τον Απρίλιο είναι να έχουν καταβάλει κανονικά τις υποχρεώσεις του Μαρτίου.

Το δεύτερο πλαίσιο δεν περιλαμβάνει τις ασφαλιστικές αναστολές, αλλά μόνο τις φορολογικές και την έκπτωση στο ΦΠΑ με τους ίδιους όρους που ισχύουν στο 1ο πλαίσιο. Επιπλέον και σε αυτό θα δίδεται αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ για 45 μέρες για τους εργαζομένους που τίθενται σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας. Οι εργαζόμενοι αυτοί λαμβάνουν αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών και δόσεων προς την εφορία για τέσσερις μήνες, με δυνατότητα έκπτωσης 25% αν καταβάλουν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους.

Επίσης προβλέπει και αυτό αποζημίωση ύψους 800 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων κάθε νομικής μορφής, που απασχολούν έως 5 άτομα. Προϋπόθεση και για τα δύο πλαίσια είναι στο σκέλος της αποζημίωσης, η επιχείρηση ή ο αυτοαπασχολούμενος να είναι ενεργός και να μην έχει κάνει μηδενική περιοδική δήλωση ΦΠΑ τους προηγούμενους έξι μήνες (δηλαδή να μην είναι ανενεργή η εταιρεία).

Στο τρίτο πλαίσιο μπαίνουν συγκεκριμένοι ΚΑΔ και για αυτούς προβλέπεται αποζημίωση ειδικού σκοπού 800 ευρώ για 45 μέρες, για τους εργαζόμενους που τίθενται σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας. Οι εργαζόμενοι αυτοί λαμβάνουν την αναστολή πληρωμής οφειλών προς την Εφορία για τέσσερις μήνες. Επιπλέον για τον κλάδο εμπορίας και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος θα προβλεφθούν ειδικές ρυθμίσεις διευκόλυνσης ρευστότητας.

Πηγή (ΤΡ 31/3/20)



Δείτε ακόμα:




Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!