Τέλος τα πανηγύρια έως το τέλος Ιουλίου * ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Παράταση μέχρι 17 Ιουλίου για την υποβολή υπεύθυνων δηλώσεων στο ΕΡΓΑΝΗ για τον Ιούνιο * Δώρο Πάσχα: Έως 20 Ιουλίου η υπεύθυνη δήλωση των επιχειρήσεων * ΕΛΣΤΑΤ: Αποπληθωρισμός 1,6% τον Ιούνιο * Στο 15,5% αυξήθηκε η ανεργία τον Απρίλιο * ΟΔΔΗΧ: Άντλησε 625 εκατ. ευρώ από έντοκα 3 μηνών - Στο 0,01% το επιτόκιο * ΕΡΓΑΝΗ: 570.000 λιγότερες προσλήψεις το α΄εξάμηνο του 2020 * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

26/3/20

Κορωνοϊός: Τι θα γίνει με τις φορολογικές δηλώσεις


Ανεπηρέαστες δεν θα μείνουν από τον κορωνοϊό και οι φορολογικές δηλώσεις, οι οποίες αναμένεται, βάσει του μέχρι πρότινος προγραμματισμού, να είναι διαθέσιμες προς συμπλήρωση στο Taxisnet από τα τέλη του μήνα.

Με μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων να έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους και τον τζίρο των καταστημάτων, που παραμένουν ανοιχτά, να πέφτει κατακόρυφα εξαιτίας των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας, τα δεδομένα στον φορολογικό τομέα αναμένεται να αλλάξουν ριζικά.

Στους παράγοντες που επηρεάζουν το τοπίο και οι φοροελαφρύνσεις που σχεδίαζε να εφαρμόσει η κυβέρνηση, αλλά και τα πακέτα μέτρων που ανακοινώθηκαν ως ανάχωμα στις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία.Οι παραπάνω συνιστώσες δημιουργούν ερωτηματικά για το πως το σύστημα του Taxisnet θα μπορέσει να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα, καθώς ακόμα και αν ανοίξει, παραμένει άγνωστο το πότε θα κλείσει και πότε θα καταστεί δυνατό να καταβληθεί η πρώτη δόση του φόρου από φορολογουμένους και επιχειρήσεις.

Παράλληλα, φοροτεχνικοί και λογιστές εργάζονται εξ αποστάσεως, με την συνεργασία και διεκπεραίωση διαδικασιών με το πελατολόγιο να καθίσταται ακόμα πιο δύσκολη.

Αναπόφευκτα ενισχύεται το σενάριο αλλαγής των προθεσμιών και για άλλες φορολογικές υποχρεώσεις. Άλλωστε, σημειώνεται ότι η ΑΑΔΕ έχει αναγγείλει, ήδη, παρατάσεις προθεσμιών για συγκεντρωτικές δηλώσεις μέχρι τις 31 Ιουλίου και δηλώσεις μισθωτηρίων μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020.

Όπως και να έχει, οι αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων θα επηρεάσουν σημαντικά την πορεία της ελληνικής οικονομίας, καθώς, όπως είχε αναφέρει προ ημερών ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας μέχρι τώρα «ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ».

Πηγή (ΠΕ 26/3/20)Δείτε ακόμα:
Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!