ΕΟΔΥ: 1884 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα - 83 οι νεκροί * Διακόπηκε το Eurogroup - Θα συνεχιστεί την Πέμπτη * Έως 24 Απριλίου η άδεια ειδικού σκοπού * Ανοιχτά τα σούπερ μάρκετ αυτήν την Κυριακή * ΟΔΔΗΧ: 487,5 εκατ. ευρώ άντλησε από δημοπρασία εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας με επιτόκιο 0,29% * e-ΕΦΚΑ: Στα 1.142,69 ευρώ ο μέσος μισθός τον Σεπτέμβριο του 2019 * ΟΑΕΔ: Παράταση έως 24/4 για τις αιτήσεις στο Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα * ΤτΕ: Αυξήθηκαν κατά 1 δισ. οι καταθέσεις ιδιωτών τον Φεβρουάριο * Στο covid19.gov.gr όλα τα μέτρα για τον κορωνοϊό * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

26/3/20

Κορωνοϊός: Τι θα γίνει με τις φορολογικές δηλώσεις


Ανεπηρέαστες δεν θα μείνουν από τον κορωνοϊό και οι φορολογικές δηλώσεις, οι οποίες αναμένεται, βάσει του μέχρι πρότινος προγραμματισμού, να είναι διαθέσιμες προς συμπλήρωση στο Taxisnet από τα τέλη του μήνα.

Με μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων να έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους και τον τζίρο των καταστημάτων, που παραμένουν ανοιχτά, να πέφτει κατακόρυφα εξαιτίας των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας, τα δεδομένα στον φορολογικό τομέα αναμένεται να αλλάξουν ριζικά.

Στους παράγοντες που επηρεάζουν το τοπίο και οι φοροελαφρύνσεις που σχεδίαζε να εφαρμόσει η κυβέρνηση, αλλά και τα πακέτα μέτρων που ανακοινώθηκαν ως ανάχωμα στις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία.Οι παραπάνω συνιστώσες δημιουργούν ερωτηματικά για το πως το σύστημα του Taxisnet θα μπορέσει να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα, καθώς ακόμα και αν ανοίξει, παραμένει άγνωστο το πότε θα κλείσει και πότε θα καταστεί δυνατό να καταβληθεί η πρώτη δόση του φόρου από φορολογουμένους και επιχειρήσεις.

Παράλληλα, φοροτεχνικοί και λογιστές εργάζονται εξ αποστάσεως, με την συνεργασία και διεκπεραίωση διαδικασιών με το πελατολόγιο να καθίσταται ακόμα πιο δύσκολη.

Αναπόφευκτα ενισχύεται το σενάριο αλλαγής των προθεσμιών και για άλλες φορολογικές υποχρεώσεις. Άλλωστε, σημειώνεται ότι η ΑΑΔΕ έχει αναγγείλει, ήδη, παρατάσεις προθεσμιών για συγκεντρωτικές δηλώσεις μέχρι τις 31 Ιουλίου και δηλώσεις μισθωτηρίων μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020.

Όπως και να έχει, οι αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων θα επηρεάσουν σημαντικά την πορεία της ελληνικής οικονομίας, καθώς, όπως είχε αναφέρει προ ημερών ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας μέχρι τώρα «ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ».

Πηγή (ΠΕ 26/3/20)Δείτε ακόμα:
Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!