Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

Χ. Σταϊκούρας: Επίδομα 600 ευρώ σε ιατρούς, δικηγόρους και άλλους επαγγελματίες


Νέες πρωτοβουλίες για τη στήριξη της οικονομίας και της αγοράς ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του "Πρώτου Θέματος".

Όπως ανέφερε σήμερα θα ανακοινωθεί η ρύθμιση για τις επιταγές (σ.σ.: ανακοινώθηκε η αναστολή των επιταγών που αφορούν σε πληττόμενες επιχειρήσεις - περιλαμβανομένων και επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στους πληττόμενους ΚΑΔ τον Απρίλιο - κατά 75 ημέρες), ενώ θα εκδοθούν και διευκρινίσεις για δευτερεύοντες κλάδους δραστηριότητας (ΚΑΔ) που είναι ήδη επιλέξιμοι για τα μέτρα στήριξης του Μαρτίου. Επιπλέον, την άλλη εβδομάδα θα ανακοινωθεί και η διεύρυνση σε νέους ΚΑΔ.

Επίσης, προανήγγειλε για σήμερα ανακοίνωση του πλαισίου στήριξης των επαγγελματιών (γιατρών, δικηγόρων κλπ) με επίδομα το οποίο θα έχει τη μορφή της "επιταγής κατάρτισης" και υπολογίζεται στα περίπου 600 ευρώ. Πρόκειται για ένα επίδομα ανάλογο, όπως είπε, με αυτό των 800 ευρώ και συνδυάζεται με το υπόλοιπο πλέγμα μέτρων στήριξης που παρέχεται στον εν λόγω κλάδο (σ.σ. έχουν ανακοινωθεί ειδικά επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης από το υπουργείο Εργασίας).



Αναφορικά με την αναβολή δόσεων δανείων επισήμανε ότι υπάρχει ένα πρακτικό θέμα που επιχειρείται να λυθεί και προανήγγειλε σήμερα νέες κινήσεις. Για παράδειγμα είπε πως το τραπεζικό σύστημα πρέπει να πάρει τηλέφωνο τους πολίτες και να τους κάνει πρόταση αναστολής κάτι που έχει "πρακτικά προβλήματα για τη χρήση τηλεφωνικών γραμμών σε σχέση με τα προσωπικά δεδομένα και πρέπει να αντιμετωπίσουμε και αυτό το θέμα".

Ο υπουργός έκανε λόγο για βασικό σενάριο ύφεσης κατά 3% φέτος βασισμένο στην υπόθεση ότι η κρίση θα διαρκέσει τρεις μήνες δηλαδή ως τον Ιούνιο. Δεν απέκλεισε ωστόσο δυσμενέστερα σενάρια.

Εξήγησε ότι το βασικό σενάριο του ΥΠΟΙΚ βασίζεται σε πρόβλεψη της ΕΚΤ για ύφεση 5% φέτος. Ανέφερε όμως πως η ίδια η ΕΚΤ έχει καταστρώσει δυσμενές σενάριο ύφεσης 8,7% στην ΕΕ.

Για τις διαπραγματεύσεις της χθεσινής Συνόδου Κορυφής εξήγησε ότι οι Γερμανοί και οι δορυφόροι τους αρνούνται οποιαδήποτε στήριξη δεν έχει όρους MOU, έκθεση βιωσιμότητας και άλλες ρήτρες. Eπέμεινε στην ανάγκη για ομόλογο συνδεδεμένο με το ζήτημα υγείας, εξηγώντας πως διαφορετικά, τα περίπου 4 δισ. ευρώ που προβλέπει η γερμανική πρόταση για την Ελλάδα μέσα από τον ESM δεν είναι αρκετά.

Η Σύνοδος Κορυφής
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής ανέφερε ότι υπάρχει δυστοκία στο να γίνει αποδεκτή από το σύνολο της Ευρώπης η δημιουργία ευρωομολόγου. Αυτή η δυστοκία παρατηρήθηκε, όπως ανέφερε, και στο Eurogroup.

"Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό όπλο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης υγείας" είπε και μίλησε για "φανατική υποστήριξη από μέρους της κυρίας Λαγκάρντ".

Για τη Γερμανία και τα υπόλοιπα κράτη που αντιτίθεται είπε: "υποστηρίζουν ότι υπάρχει ένας μόνιμος μηχανισμός στήριξης ο οποίος έχει 410 δισ. ευρώ (ESM) και μέσω αυτού θα μπορούσε κάθε χώρα να παίρνει χρήματα, αλλά με όρους και προϋποθέσεις".

"Θέλω να πω ότι η Ελλάδα δεν είναι στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ιταλία και η Ισπανία που αναγκάστηκε, όταν βγήκε προχθές στις αγορές, να δανειστεί εσωτερικά, αντιθέτως η Ελλάδα έχει ακόμα ταμειακά διαθέσιμα" ανέφερε.

Για τους όρους διανομής των 410 δισ. ευρώ του ESM είπε πως ζητείται να έχει Memorandum of Understanding (MoU) "άρα μνημόνιο συνεργασίας", με χαρακτηριστικά που δεν έχουν αποφασιστεί. Επίσης είναι ανοιχτό το ύψος που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάθε χώρα, οι όροι προσβασιμότητας, το αν θα υπάρχει ανάλυση βιωσιμότητας αλλά και η δυνητική συμμετοχή του ΔΝΤ και τούτο με δεδομένο πως "80 χώρες ανά τον κόσμο έχουν ήδη αποτανθεί σε αυτό λόγω της κρίσης".

Ο μηχανισμός, εξήγησε, θα είναι διαθέσιμος για όλες τις χώρες της Ευρώπης και εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιηθεί το πολύ από τις μισές χώρες.

Τα λεφτά "δεν φτάνουν" με βάση τα εργαλεία που έχουν ήδη δημιουργηθεί
Για την Ελλάδα ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε πως έχουμε το δημοσιονομικό κομμάτι και το ταμειακό κομμάτι. Το δημοσιονομικό έχει λυθεί καθώς μετά τη ρήτρα διαφυγής όταν τελειώσει η κρίση "θα μας ελέγξουν για τους λόγους που υπάρχει απόκλιση και ο όρος είναι να έχει γίνει λόγω της προστασίας της υγείας".

Ωστόσο, στο ταμειακό σκέλος υπάρχουν πρωτοβουλίες, αλλά όχι αρκετές. Ανέλυσε τις κινήσεις της ΕΚΤ, της ΕΤΕπ και τον μηχανισμό που δημιουργήθηκε με 37 δισ. ευρώ ειδικά για επενδύσεις, "αλλά δεν φτάνουν", είπε. Έτσι "ερχόμαστε στο ερώτημά του τι άλλο πρέπει να κάνουμε. Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι η λύση είναι ένα στοχευμένο ομόλογο έτσι ώστε να ενισχύσουμε σημαντικά τη ρευστότητα στην ευρωπαϊκή οικονομία και να μπορέσουν να γίνουν αυτές οι δαπάνες που είναι αναγκαίες προκειμένου να έχουμε τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις".

Ο κ. Σταϊκούρας είπε ακόμη πως με βάση τη γερμανική θέση πέρα από τους όρους υπάρχει θέμα επάρκειας. Ο ESM προτείνεται να δώσει ποσό ίσο με το 2% του ΑΕΠ. Αυτό "είναι λιγότερο από 4 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Εμείς ήδη για αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων μαζί με τις πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει σε ένα μήνα υπερβαίνουμε τα 6 δισ. ευρώ. Το ποσό είναι πολύ λίγο αν η έκταση του προβλήματος είναι αυτή που εκτιμούν κάποιοι".

Για τη δυνητική απόφαση της ΕΕ είπε πως "η δυναμική των πραγμάτων είναι τέτοια που αντιλαμβάνεστε ότι αλλάζουν πάρα πολλές συμμαχίες και δεδομένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Την προηγούμενη εβδομάδα θα ήταν αρκετά δύσκολο οι 9 υπουργοί και πρωθυπουργοί να συμφωνήσουν σε ένα τέτοιο κείμενο (σ.σ. επιστολή προς τη Σύνοδο Κορυφής), γιατί υπάρχουν και χώρες που δεν είναι του Νότου".

"Άρα βλέπω μία δυναμική, σίγουρα θα υπάρξει μεγαλύτερος μηχανισμός στήριξης των οικονομιών σε ό,τι αφορά το ταμειακό σύστημα γιατί το έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη, πρώτα από όλους οι Ισπανοί, οι Ιταλοί και άλλες χώρες", τόνισε.

Σε ερώτημα για το τι θα γίνει αν η Γερμανία και οι δορυφόροι της επιμείνουν σε σκληρή γραμμή απάντησε ότι "προφανώς υπάρχουν σημαντικά προβλήματα τα οποία είναι προβλήματα δημιουργικής αλληλεγγύης και η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργήθηκε πάνω σε αυτές τις αρχές".

Εξήγησε πως οι Γερμανοί αρνούνται το ομόλογο γιατί είναι "χωρίς όρους και προϋποθέσεις". Θεωρούν πως το σχήμα θα "πρέπει να έχει κάποια conditionality, θα πρέπει να υπάρχουν κάποιοι όροι."

Τα σενάρια για ύφεση έως 8,7%
Ανέφερε πως το ΥΠΟΙΚ έχει καταρτίσει ένα βασικό σενάριο για κρίση έως το τέλος Μαΐου – Ιούνιο, αλλά και "ακραία σενάρια" αφού "η κάθε υπεύθυνη ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών πρέπει να τρέχει ανάλογα σενάρια". Το ακραίο σενάριο "δεν σημαίνει μόνο κρίση μεγαλύτερης διαρκείας, αλλά και το φαινόμενο να επαναληφθεί μέσα στη χρονιά" είπε.

Εκτίμησε, στο καλό σενάριο των τριών μηνών περίπου στην ΕΕ με βάση την εκτίμηση της ΕΚΤ ύφεση 5%, με την προϋπόθεση της γρήγορης ανάκαμψης στη συνέχεια τύπου "V". Αν καθυστερήσει αυτή η ανάκαμψη η ύφεση στην ΕΕ γίνεται 8,7%. Εξήγησε πως στην Ελλάδα "υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα, το συγκριτικό μας πλεονέκτημα είναι ο τουρισμός. Σε ό,τι αφορά τη φετινή χρονιά μπορεί να υπάρχει θέμα κυρίως σε ό,τι αφορά τον εισερχόμενο τουρισμό" είπε, ακόμη και αν "έχουμε αντιμετωπίσει το πρόβλημα εσωτερικά". Εκτίμησε πως "θα υπάρχουν ακόμα δυσκολίες σε παγκόσμιο επίπεδο με ό τι σημαίνει αυτό για τη μετακίνηση πληθυσμού μέσα στο καλοκαίρι".

Ο ΥΠΟΙΚ είπε πως "με βάση όλα αυτά εκτιμούμε ότι η Ελλάδα θα κινηθεί προς το 3% ύφεση, συνεκτιμώντας και τις εκτιμήσεις του εξωτερικού. Δεν είναι μόνο ό,τι έχουμε πει εμείς, είναι και τι γίνεται στην Ευρώπη".

Νέοι ΚΑΔ
Επανέλαβε ότι μέσα στην εβδομάδα που έρχεται θα επεκταθεί η λίστα των επιλέξιμων κλάδων (ΚΑΔ) καθώς θα ενταχθούν αρκετοί περισσότεροι. Είπε πως "υπάρχουν όμως και κάποιοι που πρέπει να τους δούμε ιδιαιτέρως, όπως είναι αυτοί που λειτουργούν με επάρκεια το τελευταίο χρονικό διάστημα, όπως για παράδειγμα τα σούπερ μάρκετ και υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που πρέπει να δούμε με διακριτό τρόπο και με πολύ μεγάλη προσοχή".

"Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα ποια θα είναι η έκταση του προβλήματος πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις κινήσεις μας" είπε.

Εξήγησε πως "από μία πολιτική μείωσης των φόρων πάμε σε μία παροδική πολιτική αύξησης των δαπανών για να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ωστόσο η στρατηγική μας για τη μείωση των φόρων δεν αλλάζει".



Αναφορικά με τον ταμειακό λογαριασμό απάντησε ότι "δεν είναι και η πιο εύκολη άσκηση που έχουμε κάνει αλλά νομίζω πως έχουμε χειριστεί με τέτοιο τρόπο τα δημοσιονομικά και ταμειακά αποθέματα της χώρας που δεν υπάρχει κίνδυνος.

Σε ό,τι αφορά την έξοδο στις αγορές είπε πως αν δεν υπήρχε η κρίση "τώρα θα μιλούσαμε για έξοδο στις αγορές, είχαμε προγραμματίσει άλλη μία έξοδο. Προφανώς δεν θα βγούμε με ένα κόστος δανεισμού απαγορευτικό ούτε θα είμαστε οι προσφεύγοντες. Ήδη έχουν βγει άλλες χώρες που έχουν μεγαλύτερες ανάγκες" μιλώντας για επάρκεια και για καλή χρήση των δημοσιονομικών και ταμειακών διαθεσίμων της χώρας.

Σε ερώτηση για το αν τίθεται θέμα "επιπέδου μισθών" στο δημόσιο απάντησε πως δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο σήμερα. "Δεν έχουμε προχωρήσει σε κάποια πρωτοβουλία, ούτε έχουμε συζητήσει κάτι τέτοιο με τα σημερινά δεδομένα", ανέφερε.

(ΠΑ 27/3/20)



Δείτε ακόμα:




Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!