ΕΟΔΥ: 1884 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα - 83 οι νεκροί * Διακόπηκε το Eurogroup - Θα συνεχιστεί την Πέμπτη * Έως 24 Απριλίου η άδεια ειδικού σκοπού * Ανοιχτά τα σούπερ μάρκετ αυτήν την Κυριακή * ΟΔΔΗΧ: 487,5 εκατ. ευρώ άντλησε από δημοπρασία εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας με επιτόκιο 0,29% * e-ΕΦΚΑ: Στα 1.142,69 ευρώ ο μέσος μισθός τον Σεπτέμβριο του 2019 * ΟΑΕΔ: Παράταση έως 24/4 για τις αιτήσεις στο Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα * ΤτΕ: Αυξήθηκαν κατά 1 δισ. οι καταθέσεις ιδιωτών τον Φεβρουάριο * Στο covid19.gov.gr όλα τα μέτρα για τον κορωνοϊό * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

25/3/20

Κορωνοϊός: Οι λεπτομέρειες της έκπτωσης 25% σε φόρους και εισφορές


Σε ένα μέτρο αντιστάθμισης των απωλειών των φορολογικών εσόδων λόγω της κρίσης του κορωνοϊού προχώρησε το οικονομικό επιτελείο. Είναι η παροχή έκπτωσης 25% στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις που, παρά το γεγονός ότι έχουν δικαίωμα να αναστείλουν φορολογικές υποχρεώσεις, θα τις πληρώσουν εμπρόθεσμα.

Το σχετικό κίνητρο ανακοινώθηκε χθες από το οικονομικό επιτελείο και ακόμη βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας η τελική μορφή του. Αυτή θα ξεκαθαριστεί με την επόμενη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα περιλαμβάνει την επόμενη δόση μέτρων στήριξης της οικονομίας. Η θέσπιση του σχετικού μέτρου περιλαμβάνει, ωστόσο, μερικές κρίσιμες λεπτομέρειες που οι επιχειρήσεις και οι φορολογούμενοι πρέπει να προσέξουν:

-το μέτρο της έκπτωσης για την εμπρόθεσμη πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων αφορά μόνο στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που περιλαμβάνονται στους περίπου 700 Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας που είτε τέθηκαν εκτός λειτουργίας με κυβερνητική απόφαση (π.χ. εστίαση) είτε έχουν πληγεί ιδιαίτερα με την κρίση κορωνοϊού (περίπου 600 ΚΑΔ που επικαιροποιήθηκαν χθες). Για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων σε κλάδους που έχουν πληγεί, το μέτρο της έκπτωσης αφορά μόνο όσους έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας. Όσες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται με ΚΑΔ που δεν περιλαμβάνεται στις παραπάνω λίστες θα πρέπει να εξοφλήσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις κανονικά και εμπρόθεσμα καθώς δεν δικαιούνται ούτε την 4μηνη αναστολή αλλά ούτε και την έκπτωση 25% στην εμπρόθεσμη εξόφληση-οι ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται σε κλάδους που έχουν κλείσει με κυβερνητική απόφαση ή πλήττονται και απασχολούν από έναν έως και πέντε υπαλλήλους, αποκτούν δικαίωμα έκπτωσης μόνο για τις ασφαλιστικές εισφορές περιόδου Φεβρουαρίου και Μαρτίου

Συγκεκριμένα, σ’ ο,τι αφορά αμιγώς στο ασφαλιστικό –εργασιακό πεδίο, ο κ. Βρούτσης εξήγγειλε για πρώτη φορά ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυταπασχολούμενους και τους ατομικούς επιχειρηματίες -υπό τον όρο, όμως, ότι υπάγονται στην κρατική λίστα με τις πληττόμενες από τον κορωνοϊό επιχειρήσεις (ΚΑΔ)- και παράλληλα απασχολούν έως 5 εργαζόμενους τα εξής μέτρα:

1. Την έκπτωση 25% των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020 εφόσον εξοφληθούν στη προβλεπόμενη ημερομηνία.

2. Την είσπραξη ειδικής αποζημίωσης 800 ευρώ.

Επίσης ο κ. Βρούτσης διευκρίνισε πως οι ίδιοι επαγγελματίες (δηλ. όσοι ανήκουν στη λίστα των ΚΑΔ και έχουν ως 5 εργαζομένους) μπορούν (αν δεν πληρώσουν εμπρόθεσμα τις εισφορές του Φεβρουαρίου –Μαρτίου 2020 με έκπτωση 25%) να αναστείλουν τις πληρωμές τους αυτές έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και, έπειτα να προβούν σε πληρωμή τους σε 4 δόσεις.

Εξάλλου μπορούν να αναστείλουν έως τον ερχόμενο Ιούνιο τις πληρωμές των δόσεων Μαρτίου –Απριλίου –Μαΐου 2020 για ρυθμισμένες οφειλές.

-ο σχεδιασμός της κυβέρνησης που θα οριστικοποιηθεί και θα αποτυπωθεί στην επόμενη ΠΝΠ προβλέπει την ενεργοποίηση του μέτρου της έκπτωσης για την εμπρόθεσμη πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων για τις φορολογικές υποχρεώσεις που η προθεσμία τους λήγει έως και τις 30 Απριλίου

-από το μέτρο της έκπτωσης για την εμπρόθεσμη πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων εξαιρείται ο ΦΠΑ ο οποίος είτε θα καταβληθεί εμπρόθεσμα στο σύνολό του είτε θα καταβληθεί στο σύνολό του έως και τις 31 Αυγούστου 2020 χωρίς τόκους και προσαυξήσεις

-στο μέτρο της έκπτωσης για την εμπρόθεσμη εξόφληση φορολογικών υποχρεώσεων περιλαμβάνονται όλες οι πλην ΦΠΑ φορολογικές υποχρεώσεις, όπως είναι ο Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, οι παρακρατούμενοι φόροι, οι δόσεις ρυθμισμένων οφειλών κ.α.

Από το υπουργείο Οικονομικών γίνεται προσπάθεια σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προκειμένου έως το τέλος Μαρτίου να έχουν γίνει οι απαραίτητες παρεμβάσεις στο taxis και να εμφανίζεται η επιλογή του μειωμένου οφειλόμενου ποσού λόγω έκπτωσης. Οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι που θα κάνουν χρήση του μέτρου θα καταβάλλουν το 75% του ποσού.

Πηγή: capital.gr (ΤΕ 25/3/20)Δείτε ακόμα:
Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!