Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

Ακίνητα: Τι ψάχνουν Εφορία και Κτηματολόγιο


Όλα δείχνουν ότι οδηγούµαστε στην τελική ευθεία ελέγχου της ελληνικής ιδιοκτησίας από Κτηµατολόγιο και Εφορία! Και αυτό για να γνωρίζει το κράτος την πραγµατική ιδιοκτησία κάθε Ελληνα, ώστε και οι φόροι να είναι δικαιότεροι αλλά και πιο αποτελεσµατικοί. Οσοι βρεθούν µετά τη διασταύρωση να κρύβουν περιουσία, θα έχουν πρόστιµα, όπως συµπληρωµατικό ΕΝΦΙΑ, πρόσθετο φόρο και πρόστιµο ανακριβούς δήλωσης. «∆εν θα παίξουµε», ήταν η απάντηση στελέχους του υπουργείου Οικονοµικών.

Έτσι, λοιπόν, κατά τον φοροτεχνικό κ. Αµπελιώτη, «το κράτος θα έχει βάση δεδοµένων και θα γνωρίζει ανά πάσα στιγµή κάθε ακίνητο». Με την όλη εξέλιξη, επισηµαίνει η δικηγόρος Ολυµπία Νικολοπούλου, πάµε σε «πλήρη γνώση όλων των δικαιωµάτων, όπως ψιλή κυριότητα, επικαρπία για κάθε ακίνητο». Ενα άλλο στοιχείο είναι η πλήρης γνώση για την εικόνα σε εντός και εκτός σχεδίου πόλεως περιοχές.

Όλα αυτά µε πλήρη διασταύρωση των στοιχείων του Κτηµατολογίου, των στοιχείων των συµβολαιογράφων και το Ε9. Ουσιαστικά, η Εφορία θέλει να φέρει στο φως όσους απέκρυψαν το αληθινό ύψος της ακίνητης περιουσίας τους, ώστε να ξεφύγουν από την πληρωµή φόρων. Όλοι αυτοί πλέον θα έχουν πρόστιµα.



Γιατί όµως το υπουργείο Οικονοµικών θα τρέξει αυτή την εφαρµογή µε τις διασταυρώσεις; Πληροφορίες αναφέρουν ότι «ενδεχοµένως να µην έχουν δηλωθεί στο Ε9 όλα τα ακίνητα, όπως λιγότερα τετραγωνικά, ή αδήλωτοι νοµιµοποιούµενοι χώροι.
Έτσι ο ΕΝΦΙΑ περιορίζεται ουσιαστικά». Με το νέο σύστηµα πάµε σε:

1. Εντοπισµό των ιδιοκτητών που δεν έχουν δηλώσει την πραγµατική αξία των ακινήτων.

2. Εντοπισµό ιδιοκτητών που, ενώ οφείλουν στην Εφορία, έχουν µεγάλη ακίνητη περιουσία.

3. Αυτή την ώρα το κράτος δεν διαθέτει πλήρη εικόνα της ακίνητης ιδιοκτησίας στην Ελλάδα. Εποµένως, πάµε σε πλήρη καταγραφή µε διπλό στόχο.

4. Εξυπακούεται ότι όσοι βρεθούν µετά τη διασταύρωση να έχουν κρύψει περιουσία, θα έχουν πρόστιµα, όπως συµπληρωµατικό ΕΝΦΙΑ, πρόσθετο φόρο και πρόστιµο ανακριβούς δήλωσης. ΝΕΑ ΜΕΙΩΣΗ 8% Νέα µείωση του ΕΝΦΙΑ 8% φέρνει η κυβέρνηση τον προσεχή Ιούλιο. Παράλληλα, πάµε σε αύξηση των αντικειµενικών αξιών των ακινήτων, οι οποίες θα ευθυγραµµιστούν µε τις εµπορικές, αλλά χωρίς επιβάρυνση στον ήδη φόρο ακινήτων.

Σύµφωνα µε τον υπουργό Οικονοµικών, Χρήστο Σταϊκούρα, «κάποιοι µπορεί να πληρώσουν περισσότερο για ακίνητα που δεν φορολογούνται ή φορολογούνται πολύ χαµηλά», ενώ έχει διαπιστωθεί ότι «υπάρχει ακίνητη περιουσία σε ακριβές περιοχές, ακριβά νησιά, που δεν φορολογείται κατά τον τρόπο που έπρεπε. Υπάρχει ένα σοβαρό ζήτηµα φορολογικής δικαιοσύνης».

Ο ΕΝΦΙΑ θα έρθει για πρώτη φορά σε 7.000 περιοχές που σήµερα πληρώνουν το 1/10 των υπολοίπων. Ετσι αναµένονται νέα έσοδα, ώστε να µειωθεί κι άλλο ο σηµερινός φόρος κατά 8%. Κατά το υπουργείο Οικονοµικών, ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα υπολογιστεί µε βάση τις νέες αυξηµένες αντικειµενικές αξίες που θα καθοριστούν τον ερχόµενο Μάιο σε όλη τη χώρα.

Η µείωση θα είναι οριζόντια. Παρά την αύξηση σε ορισµένες περιοχές και στις λεγόµενες λαϊκές συνοικίες, όπου η διαφορά µεταξύ εµπορικών και αντικειµενικών παραµένει µεγάλη, δεν θα αυξηθεί ο φόρος. Κατά το υπουργείο Οικονοµικών, µε τις νέες τιµές ζώνης και την ένταξη όλων των περιοχών στο σύστηµα των αντικειµενικών, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να βάλει στα ταµεία της πρόσθετα έσοδα, κυρίως από τους ιδιοκτήτες που διαθέτουν ακίνητα µεγάλης αξίας που βρίσκονται σε περιοχές-φιλέτα, σε νησιά όπως τη Μύκονο, τη Σαντορίνη, την Κέρκυρα και σε ακριβές περιοχές ακόµα και στην Αττική και είναι σχεδόν αφορολόγητοι. Αυτά τα ακίνητα βρίσκονται εκτός αντικειµενικού συστήµατος.

Με την ένταξη των 7.000 περιοχών στο σύστηµα οι τιµές αυτών των ακινήτων θα αυξηθούν και θα αποδοθεί ο σωστός φόρος. Το υπουργείο Οικονοµικών υπολογίζει επιπλέον έσοδα 350-400 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, για να µην εξανεµιστεί η µείωση του ΕΝΦΙΑ που είδαν στον εφετινό λογαριασµό οι ιδιοκτήτες ακινήτων από την εξίσωση των αντικειµενικών αξιών µε τις εµπορικές, το υπουργείο Οικονοµικών θα επαναφέρει στην ορθή βάση την κλίµακα υπολογισµού του βασικού φόρου.

Με παρεµβάσεις στα σηµερινά κλιµάκια των τιµών ζώνης και τους συντελεστές θα περιορίζει τις επιβαρύνσεις που θα προκύψουν για τους φορολογούµενους που κατοικούν σε περιοχές όπου η ψαλίδα µεταξύ αντικειµενικών και εµπορικών αξιών είναι µεγάλη.

Εδώ θα προσδιοριστούν παρεµβάσεις στην κλίµακα του ΕΝΦΙΑ έτσι ώστε να µη χαθούν οι µειώσεις του 2019 (κατά 22% µεσοσταθµικά), αλλά και να προκύψει κάποιο, αλλά µικρότερο όφελος, από τη δεύτερη δόση των µειώσεων, η οποία θα είναι της τάξης του 8%.

Πηγή (ΤΡ 18/2/20)



Δείτε ακόμα:




Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!