Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020

Τράπεζες: Τα αποταμιευτικά προϊόντα που υπόσχονται πενταπλάσιες αποδόσεις


Με τις αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων να βυθίζονται πλέον κάτω από το 0,2% σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ, θέλει κόπο, ρίσκο και γνώσεις για να κατορθώσει κάποιος να εξασφαλίσει μια απόδοση ίση ή υψηλότερη του 1%.

Στους περίπου 950.000 αποταμιευτές που υπάρχουν ανά την χώρα και διατηρούν προθεσμιακές καταθέσεις άνω των 50.000 ευρώ κατά μέσο όρο αρχίζουν να απευθύνονται οι τράπεζες προκειμένου να τους προσφέρουν πιο ελκυστικές αποδόσεις για τις αποταμιεύσεις τους. Έτσι, όσοι διαθέτουν χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς (και δεν είναι λίγοι όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας) αναζητούν ήδη εναλλακτικές λύσεις για την τοποθέτηση των χρημάτων τους. Ποιες είναι αυτές;

«Στοιχηματίστε και κερδίστε»: Στην αγορά έχουν αρχίσει και κυκλοφορούν αποταμιευτικά προϊόντα που εγγυώνται το κεφάλαιο αλλά καλούν ταυτόχρονα τον αποταμιευτή να βάλει και ένα «στοίχημα» προκειμένου να εξασφαλίσει μεγαλύτερη απόδοση. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να «ποντάρει» στο ότι η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο θα ξεπεράσει κάποια όρια. Αν αυτό συμβεί, το επιτόκιο τριπλασιάζεται και φτάνει στο 0,6%, αν όχι υπάρχει η ελάχιστη εγγυημένη απόδοση του 0,2%. Σε άλλη τράπεζα, αν η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο δεν παρουσιάσει μεταβολές από -1,75% έως και +1,75%, τότε η απόδοση μπορεί να φτάσει ακόμη και στο 1%. Σε άλλο στοίχημα, μπορεί κάποιος να ποντάρει ότι ο δείκτης μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης στο ΧΑ, θα αυξηθεί πάνω από 1%. Σε αυτή την περίπτωση θα κερδίσει 1% απόδοση.



Περιορίστε τις αναλήψεις: Υπάρχουν τραπεζικοί λογαριασμοί που σας υπόσχονται ότι θα σας προσφέρουν έως και δύο φορές μεγαλύτερη απόδοση –δηλαδή 0,4% αντί για 0,2%- αρκεί να μην κάνετε αναλήψεις. Είναι βασικά αποταμιευτικά προϊόντα τα οποία απευθύνονται σε όσους θέλουν να έχουν ένα αποταμιευτικό πλάνο. Συνήθως, αυτοί οι λογαριασμοί ζητούν ένα ελάχιστο ποσό καταθέσεων (5000 έως 10.000 ευρώ). Σε άλλες περιπτώσεις υπάρχει αυστηρή πολιτική ως προς τις αναλήψεις (να μην γίνεται καμία κατά τη διάρκεια του μήνα) και σε άλλες πιο χαλαρή (να γίνονται έως και τρεις χωρίς μείωση του επιτοκίου).

Αναλάβατε ρίσκο: Οι υψηλότερες αποδόσεις μπορεί να «κρύβονται» στα προϊόντα που προσφέρουν οι τράπεζες και τα οποία αποτελούν συνδυασμό προθεσμιακών καταθέσεων με αμοιβαία κεφάλαια ή επενδυτικά προϊόντα με εγγυημένο ένα ποσοστό του αρχικού κεφαλαίου και όχι το 100%. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο καταθέτης διαλέγει το ρίσκο που θα αναλάβει. Για παράδειγμα, σε ένα πρόγραμμα που συνδυάζει τραπεζική κατάθεση και αμοιβαίο κεφάλαιο, εσείς επιλέγετε τι ποσοστό του συνολικού ποσού θέλετε να τοποθετηθεί σε Α/Κ. Αν επιλέξετε ποσοστό 50% το ρίσκο είναι μεγαλύτερο συγκριτικά με το να επιλέξετε να τοποθετηθεί σε αμοιβαία το 80%. Για το τμήμα της προθεσμιακής κατάθεσης, θα εξασφαλίσετε μια υψηλή απόδοση που μπορεί να φτάνει και στο 0,5% έως 0,8%. Για το τμήμα της επένδυσης που θα τοποθετηθεί στα αμοιβαία κεφάλαια, υπάρχει ο κίνδυνος να γράψετε ζημιές. Μπορεί όμως και να έχετε πρόσθετες αποδόσεις ώστε, στο τέλος της επένδυσης (μπορεί να κυμαίνεται από τρεις μήνες έως 1 χρόνο) να γράψετε τελικώς αποδόσεις άνω του 1%.

Πηγή (ΠΑ 14/2/20)



Δείτε ακόμα:




Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!