Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020

Οι εναλλακτικές των αποταμιευτών μετά τη φυγή από τις προθεσμιακές


Η μείωση των αποδόσεων των προθεσμιακών καταθέσεων στρέφει ένα μεγάλο μέρος των αποταμιευτών σε μακροχρόνια αποταμιευτικά προγράμματα.

Σήμερα, η μέγιστη δυνατή απόδοση στους λογαριασμούς προθεσμίας των τεσσάρων συστημικών ομίλων δεν ξεπερνά το 0,30% και αναμένεται να υποχωρήσει κι άλλο μέσα στο 2020.

Ως αποτέλεσμα, για πρώτη φορά μετά από χρόνια καταγράφεται φυγή κεφαλαίων από τους λογαριασμούς προθεσμίας και στροφή σε εναλλακτικές μορφές επένδυσης, κυρίως μακροπρόθεσμου χαρακτήρα.



Τα επίσημα στοιχεία είναι ενδεικτικά των νέων τάσεων που διαμορφώνονται στην εγχώρια αγορά:

- Το 2019 τα υπόλοιπα των προθεσμιακών καταθέσεων από ιδιώτες μειώθηκαν κατά 957 εκατ. ευρώ

- Οι εισροές στα αμοιβαία κεφάλαια όλων των κατηγοριών έφτασαν τα 600 εκατ. ευρώ περίπου την περυσινή χρονιά

- Οι νέες τοποθετήσεις σε ασφαλιστικά προγράμματα του κλάδους ζωής και αποταμίευσης και σε επενδυτικά μακροχρόνια ασφαλιστικά προγράμματα τύπου unit linked, έφτασαν το 2019 στα 200 εκατ. ευρώ.

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω στατιστικά στοιχεία, οι εκροές από τους λογαριασμούς προθεσμίας είναι περίπου ίσες με τις εισροές σε εναλλακτικές μορφές επένδυσης.

Οι εναλλακτικές

Σήμερα, οι εναλλακτικές για όσους δεν είναι ικανοποιημένοι με τα χαμηλά επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων είναι συγκεκριμένες.

1) Προϊόντα τύπου unit linked

Πρόκειται για μακροχρόνια προγράμματα αποταμίευσης που συνδυάζουν επένδυση και ασφάλιση ζωής σε ένα προϊόν.

Πλέον, οι εγγυημένες αποδόσεις των συγκεκριμένων προγραμμάτων δεν ξεπερνούν το 1%.

Σημειώνεται πάντως πως η ελάχιστη διάρκεια για την εξασφάλιση αυτής της απόδοσης είναι μεγάλη, καθώς κατ΄ ελάχιστο διαμορφώνεται σε 10 έτη.

2) Προγράμματα τακτικών καταβολών σε αμοιβαία κεφάλαια

Οι τράπεζες, ειδικά για πελάτες με πολύ χαμηλά διαθέσιμα, κάτω των 10.000 ευρώ, προωθούν προϊόντα τακτικών καταβολών.

Με τον τρόπο αυτό οι καταθέτες έχουν την ευχέρεια να τοποθετήσουν ένα μικρό ποσό κάθε μήνα, πχ. 50 ευρώ σε επενδυτικό προϊόν, στοχεύοντας στο σταδιακό χτίσιμο ενός κεφαλαίου που θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον.

Έτσι, οι πελάτες, χωρίς τον κίνδυνο εκτροχιασμού του οικογενειακού τους προϋπολογισμού, εξασφαλίζουν επαγγελματική διαχείριση των χρημάτων τους, προσδοκώντας σε μία υψηλότερη απόδοση.

Αυτό επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση των τακτικών καταβολών τους σε αμοιβαία κεφάλαια, τα οποία μπορούν να επενδύουν οπουδήποτε, ανάλογα με τον κίνδυνο που ο καθένας θέλει να αναλάβει.

Όσο πιο μεγάλο το ρίσκο, τόσο υψηλότερη και η προσδοκώμενη απόδοση.

3) Συνδυασμός αμοιβαίων κεφαλαίων με προθεσμιακές καταθέσεις

Πρόκειται για επενδυτικά καλάθια, τα οποία αποτελούνται από:

- Προθεσμιακές καταθέσεις διάρκειας από 3 έως 12 μήνες με σίγουρες αποδόσεις έως και 0,70% για το 50% έως 90% του κεφαλαίου

- Αμοιβαία κεφάλαια όλων των ειδών (μετοχικά, μικτά, ομολογιακά), προσαρμοσμένα στο επίπεδο ρίσκου που θέλει ο καθένας να αναλάβει.



Με τα προϊόντα αυτά ο επενδυτής έχει σίγουρη απόδοση και εξασφαλισμένο το αρχικό κεφάλαιο για τουλάχιστον το 50% των κεφαλαίων του και προσδοκά σε μία υψηλότερη απόδοση από την πορεία του αμοιβαίου κεφαλαίου που θα επιλέξει.

Φυσικά, το κομμάτι που τοποθετείται στο αμοιβαίο κεφάλαιο δεν είναι εγγυημένο. Ωστόσο, το ρίσκο μπορεί να ελεγχθεί και να μειωθεί σε σημαντικό βαθμό.

Πηγή (ΠΕ 20/2/20)



Δείτε ακόμα:




Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!