ΕΟΔΥ: 1884 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα - 83 οι νεκροί * Διακόπηκε το Eurogroup - Θα συνεχιστεί την Πέμπτη * Έως 24 Απριλίου η άδεια ειδικού σκοπού * Ανοιχτά τα σούπερ μάρκετ αυτήν την Κυριακή * ΟΔΔΗΧ: 487,5 εκατ. ευρώ άντλησε από δημοπρασία εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας με επιτόκιο 0,29% * e-ΕΦΚΑ: Στα 1.142,69 ευρώ ο μέσος μισθός τον Σεπτέμβριο του 2019 * ΟΑΕΔ: Παράταση έως 24/4 για τις αιτήσεις στο Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα * ΤτΕ: Αυξήθηκαν κατά 1 δισ. οι καταθέσεις ιδιωτών τον Φεβρουάριο * Στο covid19.gov.gr όλα τα μέτρα για τον κορωνοϊό * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

17/2/20

"Κόκκινα" δάνεια: Τρίμηνη διαπραγμάτευση, διαμεσολάβηση, πλειστηριασμός


Αυστηρό και κοινωνικά επώδυνο αναμένεται να είναι το νέο σύστημα τακτοποίησης των "κόκκινων" δανείων: θα προβλέπει ένα τρίμηνο διαπραγμάτευσης με την τράπεζα ή τον πάροχο του δανείου με αυτοματοποιημένη διαδικασία και στη συνέχεια - αν δεν υπάρξει συμφωνία - θα ακολουθεί η διαδικασία της ατομικής πτώχευσης, με πλειστηριασμό και ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του δανειολήπτη.

Ο νέος νόμος θα παρουσιαστεί μέσα στον Μάρτιο, ενώ όλες οι προηγούμενες ρυθμίσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας τελειώνουν στις 31 Απριλίου.Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα", η διαδικασία θα είναι η ακόλουθη:

  • Όταν ένα δάνειο έχει καθυστέρηση άνω των τριών μηνών, η υπόθεση θα εισάγεται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα γίνεται μία αυτοματοποιημένη πρόταση ρύθμισης.
  • Εφόσον ο δανειολήπτης δεν μπορεί να την εξυπηρετήσει, όλα τα περιουσιακά του στοιχεία θα βγαίνουν σε πλειστηριασμό.
  • Θα μπορεί να αποφύγει ή να καθυστερήσει τον πλειστηριασμό, αν πετύχει συμφωνία με την βοήθεια μεσολαβητή, σε μία τελευταία απόπειρα να αποφευχθεί η πτώχευση.

Ζητούμενο είναι κατά πόσο ο ρόλος και η αρμοδιότητα του διαμεσολαβητή θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για την τράπεζα καθώς αυτό δεν έχει καθοριστεί. Όσον αφορά στη μεσολάβηση, εξετάζονται διάφορες προτάσεις, που περιλαμβάνουν, δικαστικούς, δικηγόρους, εκπροσώπους επιμελητηρίων ή πιστοποιημένους μεσολαβητές - χωρίς να έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις.

Κίνητρο για τα funds
Το σχέδιο θα τεθεί σε διαπραγμάτευση με τους δανειστές, οι οποίοι - σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας - το έχουν θέσει εμμέσως ως προαπαιτούμενο, προκειμένου να ικανοποιήσουν το αίτημα της Αθήνας για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Όπως γράφει το "Θέμα", είναι χαρακτηριστικό πως η συζήτηση για τη μείωση των πλεονασμάτων έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στο Eurogroup του επόμενου Μαΐου, δηλαδή λίγες ημέρες μετά την προβλεπόμενη κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικία και αυτό δυσκολεύει ακόμη και την παράταση των ρυθμίσεων.

Πέραν αυτού, η εκτίμηση που έχει επικρατήσει είναι πως η νομοθεσία που θα απελευθερώσει τους πλειστηριασμούς θα λειτουργήσει και ως κίνητρο για τα ξένα funds προκειμένου να αγοράσουν κόκκινα δάνεια, είτε απευθείας, είτε με τη μορφή ομολόγων του σχεδίου "Ηρακλής" που προβλέπει την μετατροπή των δανείων αυτών σε ομόλογα (τιτλοποίηση) με τη χρήση κρατικών εγγυήσεων.

(ΔΕ 17/2/20)Financial & Law
Έχετε τραπεζικές οφειλές; Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να μάθετε πώς μπορείτε να τις ρυθμίσετε αποτελεσματικά με τη βοήθεια των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμαςΔείτε ακόμα:
Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!