Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020

Νέο ασφαλιστικό: Πώς θα εξαγοράσετε πλασματικά έτη φθηνότερα


Ευνοϊκότερο καθεστώς εξαγοράς πλασματικών ετών σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολουμένους ή αγρότες προσφέρει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που πρόκειται να ψηφιστεί από τη Βουλή στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Η εξαγορά θα συμφέρει από 1/1/2020, καθώς θα καθορίζεται από την κλίμακα της ασφαλιστικής εισφοράς, την οποία έχει επιλέξει ο ασφαλισμένος κατά το έτος υποβολής της αίτησης αναγνώρισης. Επομένως, όσοι επιθυμούν να εξαγοράσουν πλασματικά έτη, είναι συμφερότερο να το κάνουν αφού πρώτα επιλέξουν να ασφαλιστούν στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία των 220 ευρώ (δηλαδή 155 ευρώ για κύρια ασφάλιση).

Αν για παράδειγμα έχουν επιλέξει την τρίτη ασφαλιστική κατηγορία των 312 ευρώ, τότε θα πρέπει να καταβάλλουν για κάθε μήνα εξαγοράς 236 ευρώ, δηλαδή την εισφορά υπέρ ΕΦΚΑ - κύριας σύνταξης, ενώ αν επιλέξουν την πρώτη κατηγορία ο εξαγοράσιμος μήνας θα στοιχίζει μόλις 155 ευρώ.

Εάν για παράδειγμα αυτοαπασχολούμενος θέλει να αναγνωρίσει 2 χρόνια σπουδών και 2 χρόνια στρατιωτικής θητείας και έχει επιλέξει φέτος να ανήκει στην 3η ασφαλιστική κατηγορία (236 ευρώ για κύρια ασφάλιση), τότε θα πληρώσει εισφορές της τάξης των 236 ευρώ για 48 μήνες, δηλαδή 11.328 ευρώ. Αν όμως, γνωρίζοντας ότι θα προχωρήσει στην αίτηση εξαγοράς, επιλέξει στην αρχή του χρόνου όχι την 3η αλλά την 1η ασφαλιστική κατηγορία των 155 ευρώ για κύρια ασφάλιση, τότε η εξαγορά θα του κοστίσει αισθητά χαμηλότερα δηλαδή 7.440 ευρώ.



Το συνολικό ποσό της εξαγοράς θα καταβάλλεται σε τόσες μηνιαίες δόσεις, όσοι είναι και οι μήνες που αναγνωρίζονται. Εάν το ποσό καταβληθεί εφάπαξ, παρέχεται έκπτωση 2% για κάθε έτος εξαγοράς.

Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα της κοινοποίησης της απόφασης. Καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται επιβάρυνσή της με τον εκάστοτε προβλεπόμενο τόκο καθυστέρησης.

Αναλυτικά, το άρθρο 30 που αντικαθιστά το άρθρο 34 του νόμου Κατρούγκαλου, ορίζει μεταξύ άλλων ότι για την αναγνώριση των πλασματικών χρόνων ασφάλισης που προβλέπεται καταβολή εισφοράς, η αναγνώριση γίνεται με την καταβολή από τον ασφαλισμένο του ποσού που αντιστοιχεί στις εισφορές κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης εξαγοράς, για κάθε μήνα αναγνωριζόμενου πλασματικού χρόνου ασφάλισης.

Η σχετική αίτηση μπορεί να υποβληθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες ΕΦΚΑ οποτεδήποτε, προγενέστερα ή μεταγενέστερα του έτους, τις προϋποθέσεις του οποίου επιθυμεί να κατοχυρώσει ο ασφαλισμένος, ακόμα και ταυτόχρονα με την αίτηση συνταξιοδότησης.

Παρακράτηση από τη σύνταξη
Σε περίπτωση θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος ή προσαύξησης του ποσού της σύνταξης πριν από τον χρόνο εξόφλησης της εισφοράς εξαγοράς, ισχύει η διάταξη που προβλέπει ότι θα παρακρατείται κάθε μήνα από τη σύνταξη και μέχρι την εξόφληση ποσό ίσο με το 1/4 του ποσού της σύνταξης.

Δίνεται έτσι η δυνατότητα να βγει κανείς στη σύνταξη πριν εξοφλήσει πλήρως το ποσό της εξαγοράς και να πληρώνει αυτό που οφείλει με παρακράτηση από τη σύνταξή του.


Πηγή (ΚΥ 23/2/20)



Δείτε ακόμα:




Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!