Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

Έρχεται ολική ανατροπή στους δασικούς χάρτες


Τη διατήρηση όσων οικισμών δασικών αυθαιρέτων κριθούν από ειδικές επιτροπές ότι μπορούν να εξαιρεθούν από την κατεδάφιση για 30 χρόνια, με την καταβολή προστίμου, προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος. Μία διαδικασία, πάντως, που αναμένεται δύσκολη και χρονοβόρα, καθώς το Προεδρικό Διάταγμα που θα ετοιμάσει το ΥΠΕΝ θα πρέπει να πάρει το πράσινο φως από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικές τις δύο απόπειρες της προηγούμενης κυβέρνησης να λύσει το ζήτημα των οικισμών αυθαιρέτων μέσα σε δάση.

Ωσπου να αποφανθεί το ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του Π.Δ., οι πολίτες θα μπορούν τουλάχιστον να εξασφαλίσουν την προσωρινή αναστολή κατεδάφισης του ακινήτου τους, αλλά και κάθε άλλη διοικητική κύρωση (π.χ., πρόστιμο). Συγκεκριμένα, τα βήματα που θα ακολουθήσει το υπουργείο, με το νομοσχέδιο που παρουσίασε χθες ο Κωστής Χατζηδάκης, έχουν ως εξής:



• Θα γίνει άμεσα η ανάρτηση των δασικών χαρτών στις περιοχές που είχαν χαρακτηριστεί ως οικιστικές πυκνώσεις και είχαν εξαιρεθεί.
• Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αντίρρηση κατά του δασικού χάρτη.
• Θα μπορούν επίσης να καταθέτουν (για έξι μήνες) αίτηση προσωρινής αναστολής κατεδάφισης των αυθαίρετων κτισμάτων, πληρώνοντας ένα παράβολο.
• Βάσει των αιτήσεων το ΥΠΕΝ θα προβεί σε μία πρώτη καταγραφή των οικισμών και θα αναθέσει οικονομοτεχνικές μελέτες ανά περιφέρεια. Οι μελέτες θα προσδιορίζουν τις πυκνώσεις και θα τεκμηριώνουν την ανάγκη για την προσωρινή διατήρηση των κατοικιών εντός αυτών.
• Οι μελέτες θα συλλεχθούν και θα κατατεθούν στο ΣτΕ μαζί με τις προτάσεις του ΥΠΕΝ για τη διατήρηση των αυθαίρετων οικισμών.

Αν το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφανθεί θετικά, θα ξεκινήσει η διαδικασία τακτοποίησης για 30 έτη. Θα αφορά τις κατοικίες που έχουν χτιστεί εντός δασών και δασικών εκτάσεων, εφόσον δεν είναι μεμονωμένες, αλλά βρίσκονται εντός οικιστικών πυκνώσεων, δεν έχουν οικοδομηθεί μετά τον Ιούνιο 2011 και δεν βρίσκονται σε άλλες «ευαίσθητες» περιοχές (όπως ρέματα, Natura κ.λπ.). Οι ιδιοκτήτες του θα κερδίσουν την αναστολή της κατεδάφισης για 30 χρόνια με την καταβολή προστίμου, ενώ θα επιβάλλονται κυρώσεις σε όσους δεν έχουν υπαχθεί. Το Προεδρικό Διάταγμα θα καθορίζει τα κριτήρια με τα οποία θα γίνεται η τακτοποίηση.

Υπενθυμίζουμε ότι με τον πολεοδομικό όρο «οικιστικές πυκνώσεις» περιγράφονταν οι περιοχές οι οποίες είχαν δασικό χαρακτήρα με βάση τις αεροφωτογραφίες του 1945, αλλά εδώ και δεκαετίες έχουν μετατραπεί σε «δάση» αυθαιρέτων και δεν επιτρέπεται να νομιμοποιηθούν. Οι αυθαίρετοι οικισμοί εξαιρέθηκαν από τους δασικούς χάρτες ώσπου η Πολιτεία να αποφανθεί με ποιον τρόπο θα τους αντιμετωπίσει συνολικά, κάτι που τελικά κρίθηκε αντισυνταγματικό από το ΣτΕ.

Απλοποιούνται οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις

Οσον αφορά στις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, απλοποιείται η διαδικασία έκδοσης περιβαλλοντικών όρων με τρεις τομές.

Ειδικότερα, προβλέπεται σύντμηση των προθεσμιών σε 120 ημέρες και αυστηρή τήρησή τους, περιορισμός σε τρία των σταδίων της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ενώ προβλέπονται συνέπειες για την υπέρβαση των σχετικών προθεσμιών, αλλά και μέριμνα ώστε οι προθεσμίες του νόμου να μην «παγώνουν» σε καμία περίπτωση. Στο πρώτο στάδιο θα γίνεται ο έλεγχος πληρότητας του φακέλου και με την άπρακτη παρέλευση των προθεσμιών ο φάκελος θεωρείται πλήρης.

Στο δεύτερο στάδιο περιλαμβάνονται οι γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών. Με την άπρακτη παρέλευση των προθεσμιών οι γνωμοδοτήσεις θεωρούνται θετικές, συνεπώς δεν θα κωλύεται η συνέχιση της διαδικασίας.

Εξαίρεση θα αποτελούν οι ουσιώδεις γνωμοδοτήσεις (π.χ., αρχαιολογικών και δασικών), που όμως θα παραπέμπονται στο Κεντρικό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης και το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης.

Το τρίτο στάδιο προβλέπει την ενοποίηση των τριών σταδίων: της αξιολόγησης γνωμοδοτήσεων και της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, σύνταξης Αποφάσεων Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ) και έκδοσης ΑΕΠΟ.



Απεγκλωβίζονται πολλές αγροτικές εκτάσεις

Το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ έρχεται να δώσει λύση σε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που έχει αναδείξει η διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών. Μεγάλος αριθμός ακινήτων εμφανίζεται στους δασικούς χάρτες ως δασική έκταση, ενώ στην πραγματικότητα οι ιδιοκτήτες τους κατέχουν πράξεις διοίκησης με τις οποίες έχει αλλάξει ο χαρακτήρας τους από δασικό σε αγροτικό. Ομως, η διοίκηση δεν έλαβε υπόψη της αυτές τις πράξεις στους αναρτημένους δασικούς χάρτες. Για να ξεμπλοκάρει όλες αυτές τις εκτάσεις, που είχαν δηλωθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ως αγροτικές στην Ε.Ε. και λάμβαναν επιδοτήσεις, το υπουργείο εξαιρεί από το πεδίο εφαρμογής των δασικών χαρτών όλες εκείνες τις περιοχές για τις οποίες, πριν από το 1975, είχαν εκδοθεί πράξεις της διοίκησης, με τις οποίες άλλαξε νομίμως ο χαρακτήρας τους από δασικός σε αγροτικός. Πρόκειται για διανομές (εποικιστικά), αναδασμούς, απαλλοτριώσεις με σκοπό την αγροτική αποκατάσταση και άδειες του υπουργού Γεωργίας ή του νομάρχη για μεταβίβαση κλήρου. Οι διορθώσεις θα γίνουν αυτόματα χωρίς να απαιτείται κάποια ενέργεια από τους πολίτες, ενώ ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα επιστραφούν τα τέλη αντίρρησης σε όσους τα έχουν πληρώσει.

Οπως εξήγησε ο Κωστής Χατζηδάκης, με τον τρόπο αυτό ξεκαθαρίζει το τοπίο για τις αγροτικές εκτάσεις που αποτυπώθηκαν λανθασμένα ως δασικές και απαλλάσσονται οι πολίτες από χιλιάδες αντιρρήσεις. Αυτή τη στιγμή στις επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων εκκρεμούν 160.000 αντιρρήσεις στο 50% της χώρας, ενώ από το 2017 έχουν εξεταστεί μόλις 10.000 αιτήσεις. Παράλληλα, με το νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να αξιοποιούν την περιουσία τους όταν δικαιώνονται στην εξέταση των αντιρρήσεων, χωρίς να περιμένουν να «κλείσει» το θέμα σε ολόκληρο τον νομό, όπως συμβαίνει σήμερα.

Πηγή: Δημοκρατία (ΣΑ 29/2/20)



Δείτε ακόμα:




Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!