Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020

Επίδομα γέννησης: Άνοιξε η πλατφόρμα - Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις αιτήσεις


Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το επίδομα γέννας. Η πρώτη δόση του επιδόματος των 2.000 ευρώ, τα 1.000 ευρώ, θα κατατίθεται στο λογαριασμό του δικαιούχου στα τέλη του επόμενου μήνα από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, ενώ η δεύτερη δόση των 1.000 ευρώ θα καταβάλλεται ένα εξάμηνο μετά από την ημερομηνία γέννησης του παιδιού.

Μεταξύ άλλων οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1) Η αίτηση

-Απαραίτητα στοιχεία για την υποβολή της αίτησης είναι ο ΑΜΚΑ του παιδιού, η διεύθυνση κατοικίας της μητέρας, η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) της μητέρας, το τηλέφωνο επικοινωνίας της μητέρας και το IBAN του τραπεζικού λογαριασμού.



-Η αίτηση για τη χορήγηση του επιδόματος θα υποβάλλεται είτε στην εφαρμογή Επιδόματος Γέννησης Τέκνου του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) είτε στην ιστοσελίδα (epidomagennisis.gr), είτε μέσω της ψηφιακής δήλωσης γέννησης για τα παιδιά που γεννιούνται σε μαιευτήρια ή νοσοκομεία. Η διαδικασία της ψηφιακής δήλωσης γέννησης θα λειτουργήσει πιλοτικά στα παρακάτω μαιευτήρια και νοσοκομεία της χώρας:

1. Γενικό Νοσοκομείο ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ - ΠΑΝΑΝΕΙΟ

2. Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου

3. Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς

4. Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας

5. Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης ΒΟΣΤΑΝΕΙΟ

6. Γενικό Νοσοκομείο Λακωνίας- Νοσοκομειακή Μονάδα Σπάρτης

7. Γενικό Νοσοκομείο Αργολίδας- Νοσοκομειακή Μονάδα 'Αργους

8. Παναρκαδικό Γενικό Νοσοκομείο Τρίπολης Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ

9. Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ

10. Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων

11. Γενικό Νοσοκομείο ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ -ΑΘΗΝΑ

12. Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ - ΑΘΗΝΑ

13. Μαιευτική, Γυναικολογική Κλινική ΜΗΤΕΡΑ

14. Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας

15. Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

2) Τα δικαιολογητικά

-Για την υποβολή αίτησης στην εφαρμογή Επιδόματος Γέννησης Τέκνου του ΟΠΕΚΑ, στην είσοδο, η οποία πραγματοποιείται με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης της μητέρας στο πληροφοριακό σύστημα TAXISnet της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), δηλώνεται απαραιτήτως ο ΑΜΚΑ του γεννηθέντος παιδιού, η διεύθυνση κατοικίας της αιτούσας μητέρας, το email και ο αριθμός τηλεφώνου της, καθώς και το IBAN τραπεζικού λογαριασμού, δικαιούχος ή συνδικαιούχος, του οποίου είναι η ίδια.

-Για την υποβολή της ψηφιακής δήλωσης γέννησης απαιτούνται μόνο τα ταυτοποιητικά έγγραφα των γονέων του παιδιού.

-Με τη δήλωση γέννησης θα δηλώνονται τα στοιχεία επικοινωνίας των γονέων (κινητό τηλέφωνο, σταθερό τηλέφωνο, email, διεύθυνση κατοικίας), το ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού, δικαιούχος ή συνδικαιούχος, του οποίου είναι η μητέρα, η οποία και θα υποβάλλει παράλληλα και αίτηση για τη χορήγηση του επιδόματος γέννησης.

(ΠΕ 20/2/20)



Δείτε ακόμα:




Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!