ΕΟΔΥ: 1212 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα - 43 νεκροί * Παρατείνονται έως τις 11 Απριλίου τα περιοριστικά μέτρα για τις εκκλησίες * Γεωργιάδης: Από Μάιο σταδιακή άρση των μέτρων * Από τη Δευτέρα 30/3 η διάθεση της Κάρτας του Αγρότη * ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία εξάμηνων εντόκων την 1η Απριλίου * ΤτΕ: Αυξήθηκαν κατά 1 δισ. οι καταθέσεις ιδιωτών τον Φεβρουάριο * Από 30 Μαρτίου έως 9 Απριλίου οι αιτήσεις για τη συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις * Κορωνοϊός: 2142142000 η νέα τηλεφωνική γραμμή για την ενημέρωση των πολιτών * Κορωνοϊός: Σε λειτουργία η γραμμή 1520 για καταναλωτές και επιχειρήσεις * ΕΟΔΥ: 1135 και 2105212000 οι τηλεφωνικές γραμμές για τον κορωνοϊό * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

13/2/20

Διασταυρώσεις των δηλώσεων που υποβάλλονται σε Εφορία και ΕΦΚΑ


Αυτόματες διασταυρώσεις των δηλώσεων που υποβάλλουν οι επιχειρήσεις σε εφορία και ΕΦΚΑ ξεκινά η ΑΑΔΕ, για τον εντοπισμό φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής.

Όπως αποκάλυψε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, σε συνεργασία με τον ΕΦΚΑ, έχει ξεκινήσει η διαδικασία για τη διασταύρωση των δηλώσεων ΦΜΥ με τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ), που οι εργοδότριες επιχειρήσεις υποβάλλουν στον ΕΦΚΑ.

Πρόκειται για μια αυτονόητη κίνηση, δηλαδή τη διασταύρωση των στοιχείων που υποβάλουν οι επιχειρήσεις στην εφορία και εκείνων που υποβάλουν στον ΕΦΚΑ, η οποία, όσο και αν φαίνεται περίεργο, δεν γινόταν μέχρι τώρα.

Οι δηλώσεις που υποβάλουν οι επιχειρήσεις σε εφορία και ΕΦΚΑ διασταυρώνονταν μόνο κατά η διάρκεια των φορολογικών ελέγχων.

Με την αντιπαραβολή των δηλώσεων Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών και των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ), η ΑΑΔΕ επιδιώκει να εντοπίσει επιχειρήσεις οι οποίες δηλώνουν διαφορετικά στοιχεία στην Εφορία και άλλα στον ΕΦΚΑ.Μέσω των ελέγχων αυτών επιδιώκεται ο εντοπισμός επιχειρήσεων οι οποίες, δεν αποδίδουν τον πραγματικό φόρο μισθωτών υπηρεσιών στην Εφορία ή τις πραγματικές εισφορές στον ΕΦΚΑ.

Οι εργοδότες που θα εντοπιστούν να μην αποδίδουν τις αναλογούσες εισφορές στον ΕΦΚΑ θα παραπέμπονται στον ΕΦΚΑ για τα… περαιτέρω.

Ειδικότερα, μέσω των διασταυρώσεων αναζητούνται επιχειρήσεις οι οποίες:

  • Δηλώνουν στον ΕΦΚΑ χαμηλότερες αποδοχές για τους εργαζόμενους από τις πραγματικές ώστε να πληρώνουν χαμηλότερες εισφορές. Δηλαδή μπορεί κάποιος εργαζόμενος να είναι πλήρους απασχόλησης, αλλά να δηλώνεται στον ΕΦΚΑ ως «μερικώς απασχολούμενος».
  • Δηλώνουν εργαζόμενους στον ΕΦΚΑ, αλλά όχι στην εφορία.
  • Δηλώνουν εργαζόμενους στην εφορία αλλά όχι στον ΕΦΚΑ.

Πώς θα γίνει η διασταύρωση
Η διασταύρωση των συγκεκριμένων στοιχείων διευκολύνεται από την υποχρέωση των επιχειρήσεων από το 2019, να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις απόδοσης παρακρατηθέντων ποσών φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης σε μηνιαία βάση και αναλυτικά ανά εργαζόμενο.

Ταυτόχρονα, υποβάλλονται μηνιαία και οι Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ), οπότε αποφασίστηκε να γίνει αντιπαραβολή των δύο δηλώσεων.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε δεν χρειάζεται από φέτος να υποβληθούν από τις επιχειρήσεις το ετήσιο Αρχείο Βεβαιώσεων Αποδοχών, καθώς, από το 2019, οι δηλώσεις ΦΜΥ είναι πλέον αναλυτικές ανά εργαζόμενο. Έτσι, μέσω αυτών, είναι εφικτή η προσυμπλήρωση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2019 (Ε1) των εργαζομένων.

Δηλαδή, για τους εργαζόμενους φορολογούμενους δεν αλλάζει κάτι, αφού στο ηλεκτρονικό έντυπο Ε1 θα εμφανιστούν κανονικά οι αποδοχές τους, με βάση τις μηνιαίες καταστάσεις φόρου μισθωτών υπηρεσιών που υπέβαλε η επιχείρηση (ή οι επιχειρήσεις) στην οποία απασχολήθηκαν το 2019.

Πηγή (ΠΕ 13/2/20)Δείτε ακόμα:
Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!