ΕΟΔΥ: 1884 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα - 83 οι νεκροί * Διακόπηκε το Eurogroup - Θα συνεχιστεί την Πέμπτη * Έως 24 Απριλίου η άδεια ειδικού σκοπού * Ανοιχτά τα σούπερ μάρκετ αυτήν την Κυριακή * ΟΔΔΗΧ: 487,5 εκατ. ευρώ άντλησε από δημοπρασία εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας με επιτόκιο 0,29% * e-ΕΦΚΑ: Στα 1.142,69 ευρώ ο μέσος μισθός τον Σεπτέμβριο του 2019 * ΟΑΕΔ: Παράταση έως 24/4 για τις αιτήσεις στο Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα * ΤτΕ: Αυξήθηκαν κατά 1 δισ. οι καταθέσεις ιδιωτών τον Φεβρουάριο * Στο covid19.gov.gr όλα τα μέτρα για τον κορωνοϊό * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

24/2/20

Αδήλωτα τετραγωνικά: Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της πλατφόρμας - Αναλυτικός οδηγός


Η μαζική προσέλευση ιδιοκτήτων ακινήτων στους Δήμους για να δηλώσουν τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους και να γλιτώσουν από πρόστιμα και αναδρομικές επιβαρύνσεις προκάλεσε συμφόρηση σε εκατοντάδες ΟΤΑ.

Οι αιτήσεις είναι τόσες πολλές που οι περισσότεροι Δήμοι αδυνατούν να προσδιορίσουν τους ακριβείς χρόνους εξέτασης τους και απαντούν στους πολίτες αόριστα για το πότε θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος των εντύπων τους.

Το πρόβλημα διογκώνεται ημέρα με την ημέρα και για όσο παραμένει ανενεργή η ηλεκτρονική διαδικασία για τη δήλωση των αδήλωτων τετραγωνικών, η οποία αν και έχει προαναγγελθεί εδώ και καιρό από το υπουργείο Εσωτερικών, την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ωστόσο μετατίθεται από εβδομάδα σε εβδομάδα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος μετά από διαβεβαιώσεις που έλαβε από τον Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, δήλωσε πως έλαβε τη δέσμευση ότι η πλατφόρμα θα είναι έτοιμη αυτή την εβδομάδα, πιθανότατα την Τρίτη, για να υποδεχθεί τις ηλεκτρονικές αιτήσεις. Οι δηλώσεις αυτές θα διαβιβάζονται από την ΑΑΔΕ στην Υπηρεσία Εσόδων του οικείου Δήμου για επεξεργασία και υπολογισμό κάθε οφειλόμενου ποσού ΤΑΠ ή δημοτικών τελών, για το αποτέλεσμα του οποίου θα ενημερώνεται ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης.Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση με τα πλήρη στοιχεία των επιφανειών όλων των ακινήτων τους, ηλεκτροδοτούμενων και μη, με την οποία θα απαλλαγούν από όλες τις αναδρομικές οφειλές πολλών ετών και από οποιοδήποτε πρόστιμο ή προσαύξηση, όπως προέβλεπε η σχετική νομοθεσία, ιδιαίτερα για τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων ακινήτων.

Υπενθυμίζεται πως η ρύθμιση καλύπτει τις επιφάνειες ακινήτων που είχαν δηλωθεί ελλιπώς, επιφάνειες ακινήτων τα οποία δεν δηλώθηκαν ποτέ για την υποβολή τους σε δημοτική φορολογία, αλλά και τις επιφάνειες ακινήτων που δεν ηλεκτροδοτήθηκαν ποτέ.

Ακόμη, η ρύθμιση αφορά στους ιδιοκτήτες κτισμάτων ή οικοπέδων που δεν τα έχουν δηλώσει στον Δήμο, καθώς και όσους έχουν δηλώσει ακίνητα με μικρότερο εμβαδόν από το πραγματικό, όπως διαμερίσματα, μονοκατοικίες, καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, βοηθητικούς χώρους κτιρίων και πολυκατοικιών, βιοτεχνικούς και βιομηχανικούς και ακάλυπτους χώρους, νόμιμα ή τακτοποιημένα αυθαίρετα.

Οι προαναφερόμενοι ιδιοκτήτες θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση με τα πλήρη και ορθά στοιχεία των επιφανειών όλων των ακινήτων τους, ηλεκτροδοτούμενων και μη, με την οποία θα απαλλαγούν από όλες τις αναδρομικές οφειλές πολλών ετών και από οποιοδήποτε πρόστιμο ή προσαύξηση, όπως προέβλεπε η σχετική νομοθεσία, ιδιαίτερα για τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων ακινήτων. Η ρύθμιση καταλαμβάνει κάθε είδους φόρους, τέλη και εισφορές προς τους Δήμους της χώρας, ήτοι τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) και το δημοτικό φόρο.

Αυτό που πρέπει να ξέρουν οι πολίτες είναι πως η χρέωση των δημοτικών φόρων και τελών των πρόσθετων εμβαδών δεν θα αρχίσει από την 1.1.2020, όποτε και αν δηλωθούν αυτά. Με τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών οι βεβαιωμένες οφειλές δημοτικών τελών και ΤΑΠ από διαφορές εμβαδών διαγράφονται όχι μέχρι 31.12.2019 αλλά μέχρι την ημέρα της υποβολής της δήλωσής τους στον οικείο Δήμο.

Εξαιρούνται όμως από τη διαγραφή τα ποσά που βεβαιώθηκαν είτε κατόπιν ελέγχου της υπηρεσίας του Δήμου, είτε λόγω αιτήματος χορήγησης βεβαίωσης για μεταβίβαση ακινήτου. Τα ήδη καταβληθέντα ποσά στους Δήμους για τις παραπάνω αιτίες δεν επιστρέφονται.

Μετά τη λήξη της προθεσμίας οικειοθελούς δήλωσης, θα ισχύσουν ξανά οι προηγούμενες διατάξεις που προέβλεπαν αναδρομικές οφειλές με πρόστιμα, οι οποίες θα ενεργοποιηθούν είτε όταν αρχίσουν οι διασταυρώσεις των στοιχείων του ΔΕΔΔΗΕ με τα στοιχεία του Ε9, στα οποία έχουν πλέον πρόσβαση οι ΟΤΑ της χώρας, είτε όταν ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ή οι κληρονόμοι του ζητήσουν πιστοποιητικό μη οφειλής ΤΑΠ για μεταβίβαση, γονική παροχή ή αποδοχή κληρονομιάς του ακινήτου.


Τα 10 κλειδιά για τα αδήλωτα τετραγωνικά

1. Σε ποιους αφορά η ρύθμιση για τη δήλωση των τετραγωνικών στους δήμους;

Αφορά τους ιδιοκτήτες κτισμάτων ή οικοπέδων που δεν τα έχουν δηλώσει στον δήμο καθώς και όσους έχουν δηλώσει στον δήμο καθώς και όσους έχουν δηλώσει ακίνητα με μικρότερο εμβαδόν από το πραγματικό, όπως διαμερίσματα, μονοκατοικίες, καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, βοηθητικούς χώρους, νόμιμα ή τακτοποιημένα αυθαίρετα.

2. Ποιες επιφάνειες ακινήτων θα πρέπει να δηλωθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα;

Η ρύθμιση καλύπτει τις επιφάνειες ακινήτων που είχαν δηλωθεί ελλιπώς, επιφάνειες ακινήτων τα οποία δεν δηλώθηκαν ποτέ αλλά και τετραγωνικά μέτρα που είτε τακτοποιήθηκαν είτε όχι. Επίσης μπορεί να δηλωθεί και τυχόν αλλαγή της χρήσης της ιδιοκτησίας σε άλλη από αυτήν που ήταν δηλωμένη στον δήμο.

3. Έχω νομιμοποιήσει έναν ημιυπαίθριο χώρο 10 τ.μ του διαμερίσματος μου αλλά δεν το έχω δηλώσει στο δήμο. Πώς μπορώ τώρα να το δηλώσω;

Η δήλωση των ξεχασμένων τετραγωνικών μέτρων θα γίνει μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΚΕΔΕ η οποία αναμένεται να ενεργοποιηθεί αύριο. Η είσοδος στην ηλεκτρονική εφαρμογή γίνεται με τους κωδικούς του πρόσβασης του Taxisnet. Μετά την είσοδο στην εφαρμογή θα εμφανίζονται αυτόματα:

- Τα στοιχεία κάθε ακινήτου όπως αποτυπώνονται στο έντυπο Ε9

- Τα στοιχεία ( τετραγωνικά μέτρα) κάθε ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου με βάση τα οποία υπολογίζονται τα δημοτικά τέλη και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που πληρώνονται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Μέσω της εφαρμογής οι ιδιοκτήτες θα δηλώσουν το πραγματικό σήμερα εμβαδόν κάθε ιδιοκτησίας τους που ηλεκτροδοτείται ή δεν ηλεκτροδοτήθηκε ποτέ, τακτοποιημένο ή μη. Το εμβαδόν για κάθε ακίνητο που θα δηλωθεί θα πρέπει να συμπίπτει με το εμβαδόν που είναι δηλωμένο στο Ε9.

4. Θα πρέπει να συνυποβληθούν τα δικαιολογητικά από τα οποία να αποδεικνύεται η πραγματική επιφάνεια ακινήτων, όπως αντίγραφα συμβολαίων;

Όχι. Δεν απαιτείται η συνυποβολή κανενός απολύτως δικαιολογητικού λόγω της διασύνδεσης της εφαρμογής με τη βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ και του ΔΕΔΔΗΕ, της άμεσης διασταύρωσης των στοιχείων τους αλλά και της προσωπικής ευθύνης του δηλούντος για την ακρίβεια των στοιχείων.

5. Τι ισχύει στην περίπτωση που οι τακτοποιημένοι χώροι δεν έχουν δηλωθεί ούτε στο έντυπο Ε9;

Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει πρώτα να γίνει διόρθωση στο Ε9 μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του Taxisnet και μετά η πραγματική εικόνα των ακινήτων να δηλωθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ.
Προσοχή: Η προσθήκη τετραγωνικών μέτρων στο έντυπο Ε9 αναμένεται να ανεβάσει τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ. Μετά τη διόρθωση του Ε9 εκδίδεται σημείωμα ΕΝΦΙΑ με τον επιπλέον φόρο που αναλογεί στη μεγαλύτερη επιφάνεια των ακινήτων που θα δηλωθούν.

6. Μέχρι πότε θα πρέπει να δηλωθούν τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα;

Μέχρι τις 31 Μαΐου 2020.

7. Η ίδια προθεσμία ισχύει και για όσους προχωρήσουν σε ρύθμιση αυθαιρέτων;

Όχι, οι ιδιοκτήτες μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων και όσοι προβούν σε ρύθμιση αυθαιρέτων μετά τις 31 Μαρτίου 2020 έχουν προθεσμία να δηλώσουν την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020.

8. Από πότε θα τρέχουν οι νέες χρεώσεις με βάση τα πραγματικά τετραγωνικά των ακινήτων;

Η χρέωση των δημοτικών φόρων και τελών για τα πρόσθετα εμβαδά που θα δηλωθούν θα αρχίσει να τρέχει από την 1η Ιανουαρίου 2020, όποτε και αν δηλωθούν αυτά.9. Ποιες επιβαρύνσεις γλιτώνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων με την υποβολή της δήλωσης των αδήλωτων τετραγωνικών;

Διαγράφονται όλες οι βεβαιωμένες οφειλές δημοτικών τελών και Τέλους Ακίνητης Περιουσίας από διάφορες εμβαδών μέχρι την ημέρα της υποβολής της δήλωσης τους στον δήμο.Εξαιρούνται από τη διαγραφή τα ποσά που βεβαιώθηκαν είτε κατόπιν ελέγχου της υπηρεσίας του δήμου είτε λόγω αιτήματος χορήγησης βεβαίωσης για μεταβίβαση ακινήτου.

10. Έχω πληρώσει ήδη στον δήμο την οφειλή που βεβαιώθηκε για διαφορά εμβαδού στο ακίνητο που μεταβίβαση. Ο δήμος θα επιστρέψει τα ποσό αυτό;

Όχι. Ποσά που έχουν καταβληθεί στους δήμους δεν επιστρέφονται

Με πληροφορίες από CNN Greece και εφημερίδα "TΑ ΝΕΑ" (ΔΕ 24/2/20)Δείτε ακόμα:
Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!