Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

Κορωνοϊός: Τέσσερα σενάρια εκτάκτων μέτρων για την οικονομία


Μια δέσμη περίπου είκοσι παρεμβάσεων έχει ήδη έτοιμη το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να υπάρξει άμεση ενεργοποίηση έκτακτων μέτρων στήριξης της οικονομίας εάν και εφόσον χρειαστεί. Η απειλή του κορωνοϊού, αντιμετωπίζεται με ψυχραιμία και ρεαλισμό όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημειώνοντας πως «των μέτρων προηγείται το μέτρημα».

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και ο υφυπουργός δημοσιονομικής πολιτικής Θεόδωρος Σκυλακάκης έχει επιφορτιστεί με την διαρκή παρακολούθηση των εξελίξεων στην οικονομία με αλλεπάλληλες επαφές με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ενώ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τους ομολόγους του στην ευρωζώνη και τους θεσμούς.

Παρ’ ότι τα μέτρα είναι έτοιμα, το οικονομικό επιτελείο έχει αποφασίσει να μην επικοινωνήσει προκαταβολικά κανένα από αυτά προκειμένου να μη δημιουργηθούν προσδοκίες οι οποίες θα άνοιγαν το δρόμο για την εφαρμογή τους ακόμα και με τεχνητά στοιχεία. Η μόνη πληροφορία που είναι ξεκάθαρη είναι πως για τη λήψη της όποιας μορφής ενίσχυση υλοποιηθεί τελικά θα υπάρχει κριτήριο απασχόλησης. Με απλά λόγια, οι όποιες ενισχύσεις θα συνδέονται με την προϋπόθεση διατήρησης των θέσεων εργασίας.

Το δημοσιονομικό κόστος των πρόσθετων παρεμβάσεων, αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο. Οι δαπάνες αντιμετώπισης των έκτακτων περιστατικών εξαιρούνται από την κατά ESA μέτρηση του δημοσιονομικού αποτελέσματος. Το επόμενο διάστημα αναμένονται συνεννοήσεις με τους θεσμούς ώστε να υπάρξει εξαίρεσή τους και από τη μέτρηση του κατά πρόγραμμα αποτελέσματος, όπως άλλωστε επιδιώκεται (και αναμένεται να εγκριθεί) για τις δαπάνες αντιμετώπισης του προσφυγικού.



Τα έκτακτα μέτρα κλιμακώνονται ανάλογα με την τροπή που θα πάρουν οι εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού. Το οικονομικό επιτελείο έχει καταρτίσει τέσσερα εναλλακτικά σενάρια ξεκινώντας από την πραγματικότητα όπως έχει διαμορφωθεί έως σήμερα και φτάνοντας σε ένα στρεσάρισμα της οικονομίας σε ακραίες συνθήκες στο ενδεχόμενο πανδημίας, αξιοποιώντας μελέτες και στατιστικά δεδομένα όλων των προηγούμενων κρίσεων.

«Το καλό σενάριο» πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, έγκειται στο να σταματήσει η διάδοση του ιού τον Απρίλιο, σε 50-60 μέρες και χωρίς βαρύτερες περαιτέρω συνέπειες. Σε τέτοια περίπτωση, ο «λογαριασμός» της κρίσης μπορεί να μην ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ ή 0,1% του ΑΕΠ.

Το «ακραία» κακό σενάριο υποθέτει ότι η κατάσταση ξεφεύγει από κάθε έλεγχο, η ΕΕ και η παγκόσμια οικονομία συνολικά βυθίζονται σε ύφεση και απαιτείται διεθνής παρέμβαση πανευρωπαϊκά -και όχι μόνον. Σε τέτοια περίπτωση, αν και όλοι το απεύχονται, ανατρέπονται εκ των πραγμάτων και οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Αθήνα για την τήρηση πλεονασμάτων κλπ.

Το χειρότερο σενάριο πάντως ίσως είναι το ενδιάμεσο, δηλαδή να χαθεί μεν η τουριστική σαιζόν για τη χώρα μας με ακυρώσεις αφίξεων τουριστών μετά τον Μάιο, αλλά να ανακοπεί το καλοκαίρι η εξάπλωση του ιού και να επανέλθει διεθνώς η ηρεμία. Τότε το πρόβλημα θα ήταν της Ελλάδας και μόνον ενώ αντιθέτως, όπως λένε αρμόδιοι παράγοντες, «η Ευρώπη πάντα βρίσκει λύσεις όταν το πρόβλημα είναι κοινό για όλους και όχι μόνο των πιο αδύναμων».

Ανάλογα με το σενάριο που θα επιβεβαιωθεί στην πράξη, το οικονομικό επιτελείο θα βρίσκεται σε στενή επαφή με όλες τις χώρες της ευρωζώνης επιδιώκοντας συντονισμένη αντίδραση ενώ υπό το βάρος των εξελίξεων στο μέτωπο του κορωνοϊού θα κριθούν πλέον και οι διεκδικήσεις στο μέτωπο των πλεονασμάτων και του δημοσιονομικού χώρου.

(ΣΑ 29/2/20)



Δείτε ακόμα:




Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!