Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020

Στις τράπεζες στρέφονται για ρύθμιση οι οφειλέτες κόκκινων δανείων


Σημαντικά αυξημένη είναι η στροφή των δανειοληπτών με κόκκινα δάνεια στις τράπεζες για τη διμερή συμφωνία ρύθμισης των οφειλών τους, δυόμιση μήνες πριν την εκπνοή (στις 30/4) του νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας και την έλευση του νέου πτωχευτικού δικαίου.

Ο ορίζοντας της 30ής Απριλίου δεν είναι ο μόνος λόγος για την αύξηση των ρυθμίσεων με τις τράπεζες, αφού οι μεγάλες τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων που ετοιμάζουν οι τράπεζες για τον "Ηρακλή", θα μεταφέρουν τις αποφάσεις για τον χειρισμό των κόκκινων δανείων στους επενδυτές που θα αγοράσουν τα δάνεια. Η προοπτική αυτή σηματοδοτεί και τον συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα που έχουν πλέον οι τράπεζες για τη συνομολόγηση ρυθμίσεων με τους δανειολήπτες, των οποίων τα δάνεια θα βγουν εκτός τραπεζικών ισολογισμών.

Σημειώνεται ότι οι πολύ πιο βιώσιμες ρυθμίσεις που προσφέρουν πια οι τράπεζες "αποσπούν" οφειλέτες δανείων και από την πλατφόρμα του νόμου 4605/2019 (προστασία πρώτης κατοικίας), αλλά και από τον νόμο 3869/2010 (ν. Κατσέλη), επιταχύνοντας, έτσι, το ξεκαθάρισμα του τοπίου των κόκκινων οφειλετών και φέρνοντας πιο κοντά τα αποκαλυπτήρια για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.



Σύμφωνα με πληροφορίες, το β΄ εξάμηνο του 2019 οι απευθείας ρυθμίσεις δανείων οφειλετών με τις τράπεζες ανήλθαν σε 50.000. Ενδεικτικά, στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας και του προϊόντος Split & Settle που λάνσαρε η Τράπεζα τον περασμένο Μάιο και αποτελεί την πλέον μοντέρνα εκδοχή των προϊόντων τύπου split (διαχωρισμού της οφειλής σε δύο τμήματα), ο μηνιαίος ρυθμός αύξησης των ρυθμίσεων κινείται στο 33%, με τις ρυθμίσεις που πραγματοποιούνται να ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ μηνιαίως. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στη ρύθμιση με την Τράπεζα προχωρούν και πολλοί δανειολήπτες που είχαν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη, με τις παραιτήσεις από τον νόμο να ανέρχονται σε 200 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου 120 εκατ. ευρώ που υπολόγιζε η Τράπεζα.

Η μεγάλη ελκυστικότητα του Split & Settle οφείλεται στο ύψος του "κουρέματος" της οφειλής. Αυτό προσδιορίζεται στη βάση σχέσης δανείου – αξίας ακινήτου στο 80% - 95%, έτσι ώστε το ύψος του δανείου που θα πρέπει να αποπληρώσει ο οφειλέτης, να είναι πάντα μικρότερο από την αξία του ακινήτου του. Έχει έτσι το κίνητρο να είναι συνεπής στην αποπληρωμή του δανείου, αφού πάντα η αξία του ακινήτου του θα παραμένει υψηλότερη από το δάνειο (και μάλιστα, χωρίς να υπολογίζεται η προσδοκία για περαιτέρω αύξηση των τιμών των ακινήτων). Σημειώνεται ότι στον νόμο 4605/2019 για την προστασία της πρώτης κατοικίας, το "κούρεμα" υπολογίζεται με σχέση δανείου – αξίας ακινήτου στο 120% (το υπόλοιπο του δανείου να υπερβαίνει την αξία του ακινήτου).

Ενδείξεις και από την ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΕΓΔΙΧ
Τη μεγαλύτερη στροφή των δανειοληπτών στις τράπεζες για ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, υποδεικνύουν, ως ένα βαθμό, και τα στοιχεία για την πορεία των αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, στην πλατφόρμα έχουν εισέλθει (έκαναν login) 65.393 ενδιαφερόμενοι χρήστες από το σύνολο των περίπου 130.000 δυνητικά επιλέξιμων χρηστών. Ωστόσο, όπως αναφέρει η ΕΓΔΙΧ, κάποιοι οφειλέτες ενδέχεται να έχουν ήδη ρυθμίσει τα χρέη τους απευθείας με τις τράπεζες ή να έχουν ενταχθεί σε άλλο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών (π.χ. νόμος 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά).

Προκειμένου να διασφαλιστεί πως έχει παρασχεθεί κάθε ενημέρωση και βοήθεια στους χρήστες της πλατφόρμας, η ΕΓΔΙΧ αποστέλλει ηλεκτρονικά μηνύματα σε όσους δεν έχουν προχωρήσει τη διαδικασία πέραν του login, ρωτώντας τους χρήστες αν συνάντησαν κάποια τεχνική δυσκολία, έχουν νομικές απορίες ή χρειάζονται βοήθεια.

Το ενδιαφέρον, πάντως, από τα στοιχεία της ΕΓΔΙΧ είναι ότι από τους 65.393 δανειολήπτες που μπήκαν στην πλατφόρμα, μόνο 43.398 έχουν συναινέσει στην άρση του φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου τους, ώστε να ξεκινήσουν τη διαδικασία της αίτησης. Αυτό σημαίνει ότι 21.995 χρήστες δεν έχουν συναινέσει στην άρση απορρήτου.

Μιλώντας χθες σχετικά με το θέμα στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα δυνητικά μπορεί να ενταχθούν 131.808 πολίτες με κόκκινα δάνεια. "Ένας στους δύο απ’ αυτούς που δυνητικά μπορούσαν, δεν έχει μπει. Από αυτούς που μπήκαν οι 22.000 αρνούνται να δώσουν άρση του απορρήτου τους. Πέφτουμε στους 43.398. Από χθες έχουν φύγει ερωτηματολόγια. Τους ψάχνουμε. Οι εκτιμήσεις είναι πως το ένα τρίτο δηλώνει άλλη πρώτη κατοικία από αυτή που δηλώνει στην Εφορία. Το 1/3 έχει υψηλότερα εισοδήματα και το υπόλοιπο δεν είχε 90 μέρες σε καθυστέρηση. Ουσιαστικά περίπου 2.000 πολίτες αξιολογούνται ότι θα πάρουν την προστασία μέσω της πλατφόρμας", είπε ο υπουργός Οικονομικών, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση επιδιώκει να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία για νέα αρχή σε όσους έχουν κόκκινα δάνεια, θα θέσει όμως παράλληλα, προ των ευθυνών τους τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Πηγή (ΠΕ 13/2/20)



Financial & Law
Έχετε τραπεζικές οφειλές; Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να μάθετε πώς μπορείτε να τις ρυθμίσετε αποτελεσματικά με τη βοήθεια των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας



Δείτε ακόμα:




Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!