Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020

Διπλά αναδρομικά για 400.000 συνταξιούχους – Πότε και πώς θα τα εισπράξουν


Διπλά αναδρομικά για κύριες και επικουρικές συντάξεις κερδίζουν 400.000 «υπερτυχεροί» συνταξιούχοι. Θα δουν και αναδρομικές αυξήσεις με τον νόμο Βρούτση για το ασφαλιστικό, αλλά και αναδρομικά 10μήνου από τις παράνομες μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 που αναμένεται να επιστραφούν για ένα διάστημα 10 μηνών, όπως είναι η πλέον πιθανή εκδοχή για την έκβαση της πιλοτικής δίκης στο ΣτΕ.

Οι εν λόγω συνταξιούχοι σύμφωνα με τον "Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής", θα έχουν:

1 Εξτρα ποσά αναδρομικών ως 1.100 ευρώ στις κύριες συντάξεις και ως 1.400 ευρώ αναδρομικά στις επικουρικές με τις νέες αυξήσεις που φέρνει ο ασφαλιστικός νόμος.

2 Επιστροφές («κάβα») αναδρομικών ενός 10μήνου από τις παράνομες μειώσεις της περιόδου 2015-2016 που για τις συγκεκριμένες κατηγορίες που ευνοούνται, φτάνουν ως 5.800 ευρώ στις κύριες συντάξεις και ως 2.300 ευρώ αντίστοιχα στις επικουρικές.

Ολος ο σχεδιασμός για τις συντάξεις, με τις αυξήσεις και τα αναδρομικά, θα ξεδιπλωθεί αμέσως μετά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού.



Με τις νέες ρυθμίσεις προβλέπεται αύξηση κύριων συντάξεων για όσους συμπληρώνουν χρόνο ασφάλισης από 30 έτη και άνω και αύξηση επικουρικών συντάξεων για όσους είχαν περικοπές τον Ιούνιο του 2016 με άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ. Τα διπλά αναδρομικά αφορούν:

α) στις αυξήσεις κύριων συντάξεων που θα έχουν μέσα στο 2020 περίπου 120.000 παλαιοί συνταξιούχοι (πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου) μέσω του νέου επανυπολογισμού της σύνταξής τους βάσει υψηλότερων συντελεστών αναπλήρωσης και,

β) στις επιστροφές που δικαιούνται οι ίδιοι συνταξιούχοι από τις παλιές μειώσεις που βγήκαν αντισυνταγματικές και όλα δείχνουν ότι θα τις πάρουν για ένα διάστημα 10 μηνών.

Προσοχή: Επανυπολογισμό κύριας σύνταξης θα έχουν περίπου 900.000 συνταξιούχοι που αποχώρησαν λόγω γήρατος ή λαμβάνουν σύνταξη χηρείας, με 30 έτη ασφάλισης και άνω. Ομως αυξήσεις δεν θα έχουν οι περισσότεροι διότι θα είναι μικρότερη από την προσωπική διαφορά που λαμβάνουν.

Για 120.000 όμως παλαιούς (προ νόμου Κατρούγκαλου) συνταξιούχοι οι αυξήσεις που προκύπτουν θα είναι μεγάλες και θα περάσουν στην τσέπη τους. Σύμφωνα με σχετική -ενδεικτική- έρευνα που έκανε ο «Ε.Τ.» της Κυριακής και στοιχεία που συνέλεξε, στην κατηγορία αυτή ανήκουν κυρίως απόστρατοι, συνταξιούχοι ΔΕΚΟ-Τραπεζών, αλλά και του ΙΚΑ, όπως και του Δημοσίου.

Οι ίδιοι συνταξιούχοι όμως που θα δουν τις αυξήσεις δικαιούνται και τα αναδρομικά των παράνομων μειώσεων. Η διαφορά είναι ότι τα αναδρομικά παράνομων μειώσεων τα δικαιούνται συνολικά 1,4 εκατ. συνταξιούχοι, αλλά με την ψήφιση του νέου νόμου για πρώτη φορά προκύπτουν διπλά αναδρομικά για 120.000 συνταξιούχους.

Στις επικουρικές διπλά αναδρομικά έρχονται για 290.000 συνταξιούχους, οι οποίοι θα πάρουν:

• Αύξηση επικουρικής τον Ιούνιο του 2020 με αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2029 (8 μηνών). Η αύξηση θα είναι ίση με την περικοπή που είχαν τον Ιούνιο του 2016.

• Αναδρομικά 10 μηνών από τις μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 καθώς και από την κατάργηση των Δώρων που είχαν στις επικουρικές τους συντάξεις, που κρίθηκαν μια φορά αντισυνταγματικές και αναμένεται να επαναβεβαιωθεί η ίδια απόφαση και με την πρότυπη δίκη στο ΣτΕ.

Συνολικά για περίπου 400.000-410.000 «υπερτυχερούς» συνταξιούχους έρχονται διπλά αναδρομικά από τον συνδυασμό των ρυθμίσεων του νέου νόμου και από την «κάβα» των επιστροφών των παλιών μειώσεων που άλλωστε τις περιμένουν οι περισσότεροι συνταξιούχοι, έστω και αν δεν κερδίζουν «διπλά» με τον νέο νόμο.

Τα πρώτα χρήματα θα έρθουν στις επικουρικές με τις αυξήσεις και τα αναδρομικά του νέου νόμου, αλλά οι συνταξιούχοι έχουν να περιμένουν και το δεύτερο «πιάτο» με τα πολλά αναδρομικά των παλιών μειώσεων που πηγαίνουν μάλλον σε πολλές δόσεις από το 2021.

(ΚΥ 23/2/20)



Δείτε ακόμα:




Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!