Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020

ΕΝΦΙΑ 2020: Για ποιους θα είναι μειωμένος και για ποιους αυξημένος


Μικρότερος θα είναι φέτος ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ για πολλούς ιδιοκτήτες της χώρας λόγω αναπροσαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών, ωστόσο κάποιοι θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο για το οίκημα τους καθώς διαθέτουν ακριβά σε περιοχές όπου δεν θα εφαρμοστεί το αντικειμενικό σύστημα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Τα Νέα", με τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων:

- Ο φετινός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα είναι μικρότερος για τους ιδιοκτήτες που διαθέτουν ακίνητα σε περιοχές όπου η τιμή ζώνης είτε θα παραμείνει αμετάβλητη είτε θα μειωθεί, είτε θα αυξηθεί αλλά το ποσοστό αύξησης δεν θα προκαλέσει αλλαγή στον συντελεστή υπολογισμού φόρου. Για όλες αυτές τις κατηγορίες, τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένα κατά μέσο όρο 8%. Για παράδειγμα, φορολογούμενος που έχει στην κατοχή του ένα διαμέρισμα σε περιοχή με σημερινή τιμή ζώνης 1.100 ευρώ το τετραγωνικό μπορεί να δει την αντικειμενική αξία του ακινήτου του να αυξάνεται κατά 305 και να ανεβαίνει στα 1.430 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο αλλά ο ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει αμετάβλητος στα 3,78 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Στη συνέχεια με την έκπτωση η οποία θα φτάνει ακόμη και το 15%, ανάλογα με την αξία της περιουσίας, ο ιδιοκτήτης θα καταλήξει να πληρώνει φέτος λιγότερα σε σχέση με το 2019 παρά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών.



- Μεγαλύτερο φόρο θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες θα κάνουν άλμα πάνω από 30% -40%. Η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ θα αντισταθμιστεί από τη μεταβολή που θα υπάρξει στον συντελεστή υπολογισμού του φόρου. Για παράδειγμα, ιδιοκτήτες ακινήτου σε περιοχή με τιμή ζώνης 2.200 ευρώ η οποία θα αυξηθεί στα 2.800 ευρώ το τετραγωνικό , θα βρεθεί να πληρώνει ΕΝΦΙΑ με συντελεστή 7,6 ευρώ ανά τετραγωνικό που πληρώνει σήμερα. Μια τέτοια μεταβολή δεν μπορεί να καλυφθεί από την έκπτωση φόρου.

- Ανατροπές στη φορολογική τους επιβάρυνση θα διαπιστώσουν οι φορολογούμενοι που έχουν στη κατοχή τους ακίνητα τα οποία βρίσκονται σε 2.900 περιοχές οι οποίες μπαίνουν για πρώτη φορά στο σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού. Στο ραντάρ της ειδικής ομάδας εργασίας του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται ήδη τα ακριβά νησιά των Κυκλάδων (Μύκονος,Σαντορίνη, Άνδρος, Πάρος). Είναι ενδεικτικό ότι η βίλα 550 τ.μ στη Μύκονο πωλείται 3,5 εκατ. ευρώ, ενώ ο ΕΝΦΙΑ είναι μόλις 1.010 ευρώ ετησίως.

(ΣΑ 8/2/20)



Δείτε ακόμα:




Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!