Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020

Στην τελική ευθεία η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το taxis


Ζήτημα μηνών είναι πλέον για να ξεκινήσει η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το taxis. Πρόκειται για παρέμβαση που έχει περάσει από χίλια κύματα τα τελευταία τουλάχιστον 8 χρόνια καθώς πολλές φορές αποφασίστηκε να προχωρήσει και αρκετές φορές πάγωσε. Αυτή τη φορά, ωστόσο, η απόφαση είναι οριστική και εντός του 2020 θα ξεκινήσει η διασύνδεση που θα επιτρέψει στους ελεγκτικούς μηχανισμούς της φορολογικής διοίκησης να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης και να καταχωρούν τα αρχεία με τον συνολικό τζίρο όπως αυτός προκύπτει από τη "δραστηριότητα" της ταμειακής μηχανής.

Το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τη διασύνδεση προκύπτει από απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων η οποία προβλέπει ότι το αργότερο έως το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να έχουν αποσυρθεί και αντικατασταθεί ταμειακές μηχανές παλιάς τεχνολογίας, δηλαδή προδιαγραφών του 2002 και 2005, οι οποίες δεν έχουν τη τεχνική δυνατότητα διασύνδεσης με το taxis και αποστολής δεδομένων.



Πώς θα βοηθήσει
Η διασύνδεση θα βοηθήσει στις προσπάθειες της φορολογικής διοίκησης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με διάφορους τρόπους. Δεν είναι, όμως, πανάκεια. Με τη διασύνδεση τα στοιχεία έκδοσης κάθε απόδειξης και η συνολική αξία και όγκος των εκδιδόμενων αποδείξεων θα μεταδίδονται και καταχωρούνται στο taxis. Αυτό θα βοηθήσει στα εξής:

- επιχειρήσεις που εμφανίζονται να έχουν περιορισμένη αξία έκδοσης αποδείξεων θα γίνονται ευκολότερα στόχος αιφνιδιαστικού φορολογικού ελέγχου. Οι ελεγκτές θα πηγαίνουν στην επιχείρηση και προσποιούμενοι τους πελάτες θα διαπιστώνουν αν γίνεται φοροδιαφυγή

-θα καταγράφονται ενδείξεις φοροδιαφυγής μέσω της σύγκρισης του τζίρου μεταξύ ημερών που οι ελεγκτές ήταν παρόντες στην ελεγχόμενη επιχείρηση και ημερών που οι ελεγκτές δεν ήταν παρόντες. Αν διαπιστώνεται μεγάλη απόκλιση τότε η επιχείρηση θα γίνεται ευκολότερα στόχος φορολογικού ελέγχου

-θα καταγράφεται ηλεκτρονικά η αξία των εκδιδόμενων αποδείξεων και από αυτήν θα προκύπτει και ο ΦΠΑ εκροών κάθε επιχείρησης. Έτσι θα μπορούν να γίνονται διασταυρώσεις και αυτόματη μεταφορά δεδομένων στις σχετικές φορολογικές δηλώσεις

-θα μπορεί να γίνεται σύγκριση μεταξύ της αξίας των εισπράξεων μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών (POS) και της αξίας των εκδιδόμενων αποδείξεων. Η σύγκριση θα μπορεί να γίνει και ανά συναλλαγή προκειμένου να εντοπίζονται εισπράξεις για τις οποίες δεν εκδόθηκαν αποδείξεις.

Άλλες κινήσεις προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής με ηλεκτρονικά μέσα που δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών είναι η ηλεκτρονική τιμολόγηση και η ηλεκτρονική και αυτόματη τήρηση βιβλίων.

Πηγή (ΚΥ 19/1/20)



Δείτε ακόμα:




Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!