Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

Φορολογικές παγίδες στους κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς


Άσχημο μπλέξιμο με την Εφορία αλλά και με τον ποινικό νόμο ακόμη και για… ένα ευρώ μπορεί να έχουν χιλιάδες συνδικαιούχοι τραπεζικών λογαριασμών, εφόσον δεν δικαιολογείται ακόμη και η μεταφορά ενός ευρώ!

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων παρακολουθεί μέσω του τραπεζικού συστήματος τις σημαντικές μεταβολές σε τραπεζικούς λογαριασμούς και κυρίως τις κινήσεις που αφορούν όχι τον πρώτο δικαιούχο, αλλά τους υπόλοιπους συνδικαιούχους. Το ζήτημα κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό για συγγενείς αλλά και για συνεταίρους σε επιχειρήσεις, ενώ προ ημερών υπήρξε απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία βάζει πλέον σε μεγάλους μπελάδες όσους εμπίπτουν σε τέτοιες περιπτώσεις.



Η δικαστική απόφαση, με αφορμή την εκδίκαση σχετικής υπόθεσης, συνοψίζεται στο εξής: Ένας δικαιούχος με αδικαιολόγητο ευρώ μπλέκει σε περιπέτειες και τους υπολοίπους. Σε έναν τραπεζικό λογαριασμό με δύο ή περισσότερους συνδικαιούχους, η μη συμφωνία των καταθέσεων με τα εισοδήματα σηματοδοτεί την κλήση όλων ώστε να δικαιολογήσουν τα… αδικαιολόγητα. Κάθε επιπλέον ευρώ που δεν δικαιολογείται συνιστά παράνομη προσαύξηση περιουσίας και βάζει στο παιχνίδι την Εφορία, η οποία θα καλείται να προχωρήσει στη διενέργεια φορολογικού ελέγχου. Στην περίπτωση που ο καταθέτης δεν μπορέσει να αποδείξει την προέλευση των χρημάτων που βρέθηκαν στον λογαριασμό του, τότε θα φορολογηθεί με συντελεστή 45%, ενώ, πέραν της φορολογίας επί του υπερβάλλοντος ποσού, θα καταλογίζεται και πρόστιμο για φοροδιαφυγή, μαζί με τις προσαυξήσεις από την πρώτη μέρα «γέννησης» της… παρανομίας.

Η δικαστική απόφαση κλείνει το εύκολο «παράθυρο» της μεταφοράς χρημάτων, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι το σύστημα… συναγερμού της Εφορίας ενεργοποιείται στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν «καθαρές» καταθέσεις πάνω από 500 ευρώ. Έτσι, το χρηματικό ποσό που μπαίνει στον λογαριασμό των συνδικαιούχων αν δεν καλύπτεται από τα εισοδήματά τους ή από τεκμηριωμένη πηγή, τότε μπορεί να θεωρηθεί κατ’ εκτίμηση ότι αποτελεί παράνομο εισόδημά τους. Το ποσό της κατάθεσης μπορεί να έχει γίνει με απλή μεταφορά από ατομικό λογαριασμό μέσω χρέωσης ή από επαγγελματικό λογαριασμό ή με αφαίρεση χρημάτων για την κάλυψη αγορών που έγιναν μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας ή άλλης δαπάνης του συνδικαιούχου.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, οι στενοί συγγενείς που είναι συνδικαιούχοι τραπεζικών λογαριασμών δεν απαλλάσσονται από τον φορολογικό έλεγχο. Έτσι, κάποιο ή κάποια συγγενικά πρόσωπα καλούνται να παράσχουν αρκούντως τεκμηριωμένες εξηγήσεις για τις κινήσεις των λογαριασμών τους, οι οποίες θα είναι σε αντιστοιχία με τα εισοδήματά τους και δεν θα δημιουργούν πρόσθετες φορολογικές υποχρεώσεις. Τέτοιες αποφάσεις είναι προφανές ότι «ανάβουν φωτιές» σε χιλιάδες οικογένειες, όπου οι γονείς βοηθούν τα παιδιά τους με χρηματικά ποσά (π.χ. πληρωμή ενοικίου ή λογαριασμών) ή οι παππούδες και οι γιαγιάδες καταθέτουν το… χαρτζιλίκι σε κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς με τα εγγόνια τους.

Πηγή: Παρασκήνιο (ΤΕ 22/1/20)



Δείτε ακόμα:




Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!