Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

Νέο Ασφαλιστικό: Αυξήσεις εισφορών για τους μη μισθωτούς (πίνακες)


Αυξήσεις εισφορών για την συντριπτική πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών, που δηλώνουν εισόδημα κάτω από 20.000 ευρώ, φέρνει το νέο σύστημα εισφορών για τους μη μισθωτούς, που εισάγει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας.

Στην πράξη, εισάγεται ένα νέο, τελείως διαφορετικό σύστημα υπολογισμού των εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, με 6+1 επίπεδα ασφάλισης ελεύθερης επιλογής, κατώτερη εισφορά στα 210 και ανώτερη στα 566 ευρώ το μήνα, στις οποίες προστίθενται 10 ευρώ το μήνα για τον κλάδο ανεργίας.



Ευνοϊκότερο καθεστώς προβλέπεται για όλους τους επαγγελματίες κατά τα πρώτα 5 χρόνια της δραστηριοποίησής τους με την εισφορά να ορίζεται στα 126 ευρώ (επίσης +10 ευρώ για ανεργία) αλλά και σταθερό ύψος ασφαλίστρων υγείας στα 66 ευρώ.

Για τους αγρότες, τα ασφάλιστρα διαμορφώνονται χαμηλότερα από αυτά των υπόλοιπων μη μισθωτών (για το τρέχον έτος από 121 έως 324 ευρώ το μήνα μαζί με την εισφορά υπέρ Αγροτικής Εστίας) ενώ εφαρμόζεται και η προβλεπόμενη σταδιακή αύξηση του ασφαλίστρου κύριας σύνταξης έως το 2022.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επισημαίνει ότι σε συνδυασμό με τη μείωση της φορολογίας, υπάρχει «καθαρό όφελος» για το σύνολο των μη μισθωτών. Παράλληλα, εκτιμά ότι καθώς πλέον, οι ασφαλισμένοι αποκτούν τον έλεγχο της σύνταξής τους, όσο περισσότερα πληρώνουν, τόσο καλύτερη σύνταξη θα λάβουν στο μέλλον.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα άρθρα 35-37 του σχεδίου νόμου οι μη μισθωτοί έχουν περιθώριο δύο μηνών από την ψήφιση του νόμου, πιθανότατα δηλαδή έως τα τέλη Απριλίου, ώστε να επιλέξουν μεταξύ των 6+1 ασφαλιστικών κατηγοριών που θεσμοθετούνται, προκειμένου να ασφαλιστούν. Όσοι δεν επιλέξουν με αίτησή τους την ένταξή τους σε κάποια κατηγορία θα ενταχθούν υποχρεωτικά στην πρώτη και κατώτατη.

Η αίτηση για μεταβολή ασφαλιστικής κατηγορίας μπορεί να υποβληθεί οποτεδήποτε, ωστόσο η μετάταξη θα γίνεται από την 1η του επόμενου έτους από την υποβολή της αίτησης. Η αλλαγή δηλαδή θα είναι δυνατό να γίνεται κάθε χρόνο. Βέβαια, επαγγελματίες και αγρότες θα πρέπει να κατατάσσονται υποχρεωτικά για τον κλάδο υγείας στην ίδια κατηγορία που κατατάσσονται για κύρια σύνταξη.

Ειδική υποκατώτατη κατηγορία θεσπίζεται για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενους για τα πρώτα 5 έτη από την έναρξη άσκησης του επαγγέλματος και η χρήση του ευεργετήματος είναι δυνατή μόνο μία φορά. Μάλιστα, η σχετική διάταξη ξεκαθαρίζει ότι σε περίπτωση διακοπής της άσκησης του επαγγέλματος δεν είναι δυνατή η συνέχιση ή επανέναρξη της έκπτωσης αργότερα.



Παράλληλα, βέβαια καταργείται η πρωτοφανής διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου που βάφτιζε την έκπτωση στις εισφορές των νέων επαγγελματιών «ασφαλιστική οφειλή» που αναζητούνταν από τον ασφαλισμένο στο μέλλον. Πλέον, η καταβολή μειωμένης εισφοράς έως και μια 5ετία για τους νέους επαγγελματίες δεν συνιστά ασφαλιστική οφειλή και δεν αναζητείται. Όπως και στο σημερινό σύστημα, οι εισφορές καταβάλλονται έως και την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα που αυτές αφορούν.




Πηγή (ΠΑ 24/1/20)



Δείτε ακόμα:




Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!