ΟΔΔΗΧ: Με επιτόκιο -0,10% δανείστηκε 487,5 εκατ. ευρώ από δημοπρασία 6μηνων εντόκων * Πρωτογενές έλλειμμα €5,4 δισ. στο 8μηνο * ΤτΕ: Κατά 128 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν οι καταθέσεις τον Αύγουστο * ΟΑΕΔ: 128.384 περισσότεροι άνεργοι τον Αύγουστο σε σύγκριση με το 2019 * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 16,7% η ανεργία στο β΄ τρίμηνο * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

24/1/20

Πώς να αποφύγετε τις χρεώσεις των τραπεζών όταν πληρώνετε λογαριασμούς κοινής ωφέλειας


Να αποφύγουν τις προμήθειες που επιβάλλουν οι τράπεζες κάθε φορά που πληρώνουν ένα λογαριασμό κοινής ωφέλειας μπορούν οι καταναλωτές.

Η αλήθεια είναι ότι με εξαίρεση την εφορία, η πληρωμές τρίτων μέσω των εναλλακτικών δικτύων των τραπεζών έχουν κόστος, λόγω των προμηθειών που επιβάλλουν οι τράπεζες.

Μπορεί σε σύγκριση με το γκισέ οι σχετικές χρεώσεις να είναι μικρότερες, δεν είναι όμως και αμελητέες. Κι αυτό διότι κυμαίνονται συνήθως από 0,30 - 0,60 ευρώ ανάλογα με την εταιρεία.

Οι διαφορές προκύπτουν καθώς ορισμένες επιχειρήσεις επιδοτούν την προμήθεια που επιβάλλει η τράπεζα για αποδοχή πληρωμών μέσω των συστημάτων τους.

Με τον τρόπο αυτό το κόστος για τον τελικό καταναλωτή μειώνεται. Ωστόσο, αν κάποιος πληρώνει πχ. κάθε μήνα τρεις λογαριασμούς κατά μέσο όρο, μπορεί σε ετήσια βάση να του φεύγουν έως και 15 ευρώ για προμήθειες.Ακολουθούν ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα προμηθειών για πληρωμή μέσω e-banking με χρέωση λογαριασμού:


Πώς να αποφύγετε τις χρεώσεις

Τις χρεώσεις αυτές μπορείτε να τις αποφύγετε. Ακολουθούν μερικοί τρόποι:

1) Χρησιμοποιήστε τα απευθείας κανάλια των εταιρειών

Οι μεγάλες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας είτε μέσω των επίσημων ιστοσελίδων τους ή μέσω εφαρμογών για κινητές συσκευές, δίνουν τη δυνατότητα απευθείας πληρωμής των λογαριασμών τους.

Στις περιπτώσεις αυτές δεν επιβάλλεται καμία προμήθεια. Έτσι, κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει τη χρεωστική του κάρτα, εάν θέλει να πληρώσει με χρήματα από το λογαριασμό του ή την πιστωτική του κάρτα.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ΔΕΗ.

Αν πληρώσετε λογαριασμό της μέσω e-banking θα χρεωθείτε με ένα ποσό από 0,15 έως 0,60 ευρώ ανάλογα με την τράπεζα.

Ωστόσο, μπορείτε να επισκεφθείτε τη διεύθυνση https://epos.dias.com.gr/emerchant/dei-paybill/input.html και να πληρώσετε χωρίς καμία προμήθεια την επιχείρηση με οποιαδήποτε κάρτα σας.

2) Δώστε πάγια εντολή

Μπορείτε είτε στην τράπεζα ή στην επιχείρηση που σας ενδιαφέρει, ανάλογα με την πολιτική που ακολουθεί η τελευταία, να ζητήσετε την ενεργοποίηση μίας πάγιας εντολής.

Σε αυτήν την περίπτωση το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα επιβαρυνθείτε με προμήθεια για κάθε πληρωμή λογαριασμού.

3) Επισκεφθείτε κατάστημα της επιχείρησης

Προσοχή! Αναφερόμαστε στο κατάστημα του προμηθευτή σας και όχι της τράπεζας ή οποιουδήποτε τρίτου.

Αν θέλετε να αποφύγετε την ηλεκτρονική πληρωμή μπορείτε να επισκεφθείτε τα κατά τόπους σημεία είσπραξης των ίδιων των εταιρειών και να πληρώσετε χωρίς καμία προμήθεια.

Πηγή (ΠΑ 24/1/20)Δείτε ακόμα:
Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!