Πρωτογενές έλλειμμα 8,2 δισ. ευρώ στο επτάμηνο * Παράταση 25 ημερών για τους δασικούς χάρτες * Εξαίρεση των υπηρεσιών take away από τον περιορισμό του ωραρίου της εστίασης * Εργάνη: 67.911 νέες προσλήψεις τον Ιούλιο * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 17,0% η ανεργία τον Μάιο * ΕΛΣΤΑΤ: Στα 329,29 δισ. ευρώ υποχώρησε το δημόσιο χρέος το πρώτο τρίμηνο * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

14/1/20

Νέο ασφαλιστικό Ταμείο για μισθωτούς και επαγγελματίες


Στη δημιουργία εντός του 2020, ενός εθνικού πολυ–επαγγελματικού ταμείου με στόχο την παροχή συμπληρωματικής ασφάλισης κυρίως σε εργαζόμενους, μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα προχωρούν η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικοί φορείς.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "TΑ ΝΕΑ", η προώθηση της δημιουργίας Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου προβλέπεται και στο κείμενο της ΓΣΣΕ 2018, της οποίας η ισχύς παρατάθηκε έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Βάσει του νομοσχεδίου που επεξεργάζονται οι κοινωνικοί φορείς, η ασφάλιση στον δεύτερο πυλώνα θα είναι υποχρεωτική και συμπληρωματική των παροχών που χορηγούνται από τους φορείς υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης (πρώτος πυλώνας). Θα λειτουργία με κεφαλαιοποιητικό σύστημα καθορισμένων εισφορών και η τελική παροχή θα εξαρτάται από τις αποδόσεις που θα επιτυγχάνονται. Θα χορηγείται δε, κατ΄επιλογή του εργαζομένου, είτε εφάπαξ είτε μηνιαίως , με τη μορφή σύνταξης.

Σύμφωνα με κοινωνικούς εταίρους, ακόμη και με μια εισφορά της τάξης του 2%, (1% +1% για κάθε μέρος) θα συγκεντρωθούν κατά φάση ωρίμανσης του Ταμείου ιδιαίτερα σημαντικά κεφάλαια που θα ενισχύσουν τις παραγωγικές επενδύσεις και την αναπτυξιακή δυναμική.Το νέο Εθνικό Επαγγελματικό Ταμείο (ΕΘΕΤ) θα είναι ”πολυ–επαγγελματικό” (θα μπορεί να καλύψει πολλές επαγγελματικές τάξεις) και θα στηρίζεται στο νομικό πλαίσιο που υπάρχει από το 2002 (Ν.3029/2002). Η νομική του μορφή θα είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Η ασφάλιση που θα παρέχει θα είναι συμπληρωματική των παροχών που χορηγούνται από τους φορείς υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης και συγκεκριμένα του δεύτερου πυλώνα όπως ορίζεται στην ΕΕ. Θα ασφαλίζονται οι μισθωτοί των επιχειρήσεων, ενώ υπάρχει πρόταση για την ένταξη σε αυτό και των αυτοαπασχολουμένων και των ελεύθερων επαγγελματιών με το σύστημα αυτασφάλισης. Το ΕΘΕΤ θα χορηγεί κατ επιλογή του εργαζομένου είτε εφάπαξ παροχή είτε μηναία περιοδική παροχή για τους κινδύνους γήρατος, αναπηρίας και θάνατο. Η παροχή θα δίνεται με τη συμπλήρωση των προβλεπόμενων προϋποθέσεων.Παραδείγματος χάριν με τη συμπλήρωση του 55 έτους της ηλικίας. Οι προϋποθέσεις χορήγησης της παροχής δεν θα σχετίζονται με τις προϋποθέσεις της κύριας σύνταξης (πρώτος πυλώνας) της κοινωνικής ασφάλισης κάτι που συμβαίνει με την επικουρική σύνταξη. Επίσης δικαίωμα παροχής που προέρχεται από το νέο ταμείο θα κληρονομείται. Η τελική παροχή εξαρτάται από τις αποδόσεις και ως εκ τούτου απαιτούνται αυξημένοι κανόνες διαχείρισης και δημοσιότητας-διαφάνειας αλλά και εποπτείας οποίοι έχουν ήδη εισαχθεί με ευρωπαϊκούς κανόνες.

Με δύο όργανα
Το νέο Ταμείο προτείνεται να διοικείται από δύο όργανα: το Συμβούλιο Ιδρυτών, το οποίο θα αποτελείται από τέσσερις εργοδοτικούς και τέσσερις εκπροσώπους της ΓΣΕΕ, με τετραετή θητεία και εναλλασσόμενη κατ’ έτος προεδρία. Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με πλειοψηφία των ¾ των μελών και οι αρμοδιότητες του θα είναι η επιλογή μελών ΔΣ και ελεγκτών, όπως και η αλλαγή του καταστατικού. Το άλλο όργανο το πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο που θα συγκροτείται από επαγγελματίες με αποδεδειγμένες γνώσεις στο αντικείμενο, οι οποίοι δεν θα έχουν καμία συνδικαλιστική ιδιότητα, σύμφωνα με την εφημερίδα "TΑ ΝΕΑ".

(ΤΡ 14/1/20)Δείτε ακόμα:
Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!