Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

Πώς θα γλιτώσουν το ασφαλιστικό χαράτσι 350 χιλιάδες "μπλοκάκια"


Τέλος στις διπλές εισφορές για 350.000 μισθωτούς οι οποίοι διατηρούν παράλληλα και «μπλοκάκι» βάζει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό. Ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης έχει καταλήξει στην τελική μορφή της διάταξης την οποία παρουσιάζουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ» δίνοντας ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους οι οποίοι βρέθηκαν μετά τον νόμο Κατρούγκαλου αντιμέτωποι με υπέρμετρες επιβαρύνσεις, χωρίς μάλιστα να προκύπτει κάποιο κέρδος στις μελλοντικές συντάξιμες αποδοχές τους. Το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, το οποίο αναμένεται να δοθεί την ερχόμενη Δευτέρα σε δημόσια διαβούλευση και να κατατεθεί στη συνέχεια έως το τέλος του μήνα στη Βουλή, προβλέπει ειδικές ρυθμίσεις και για όσους αμείβονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών και απασχολούνται σε περισσότερους του ενός εργοδότες.

Με τη διάταξη του νομοσχεδίου που παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ» καταργείται η υποχρέωση ασφάλισης για το «µπλοκάκι» (Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών) στην περίπτωση που ο εργαζόμενος είναι ταυτόχρονα και μισθωτός.

Η πλήρης απαλλαγή για τους παραλλήλως απασχολουµένους θα ισχύει για όσους καλύπτουν από τον μισθό τους την ελάχιστη εισφορά για σύνταξη και Υγεία των 210 ευρώ. Εφόσον οι κρατήσεις εργαζομένου και εργοδότη στο 27,10% του µεικτού µισθού καλύπτουν το ποσό των 210 ευρώ, ο ασφαλισμένος δεν θα υποχρεούται να καταβάλλει εισφορές και για το εισόδημα από το μπλοκάκι του.



Διαφορετικά θα καταβάλλει στο μπλοκάκι κατ’ ελάχιστον το υπόλοιπο και µέχρι τη συμπλήρωση των 210 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως απαλλάσσονται από τις διπλές εισφορές όσοι έχουν µεικτό μισθό άνω των 780 ευρώ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας το μηναίο όφελος για όσους είναι μισθωτοί και παράλληλα έχουν εισόδημα από ελεύθερο επάγγελμα ανέρχεται τουλάχιστον σε 150 ευρώ κατά μέσο όρο τον μήνα. Με την προωθούμενη διάταξη απαραίτητη προϋπόθεση για να απαλλαγούν οι ασφαλισμένοι από τις διπλές εισφορές είναι να καταβάλλουν στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης τις ελάχιστες εισφορές των 210 ευρώ τον μήνα, ίσες με μεικτό μισθό άνω των 780 ευρώ από τη μισθωτή τους απασχόληση. Πρόκειται για την ελάχιστη εισφορά που θα καταβάλλουν από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους 1,4 εκατ. μη μισθωτοί όσον αφορά την κύρια σύνταξή τους και την Υγεία.

Με αυτόν τον τρόπο καταργείται πλήρως η υποχρέωση ασφάλισης για το μπλοκάκι στην περίπτωση που ο εργαζόμενος είναι ταυτόχρονα και μισθωτός, με αποτέλεσμα πολύ μεγάλο όφελος τόσο για τους εργαζομένους όσο και για τους εργοδότες.

Στην ίδια διάταξη προβλέπεται ότι όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν δύο ή τρεις δραστηριότητες με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών αλλά δεν απασχολούνται ως μισθωτοί θα επιλέγουν την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία επιθυμούν να ενταχθούν πληρώνοντας κατ’ ελάχιστον 210 ευρώ τον μήνα, η οποία μαζί με τα 10 ευρώ υπέρ ανεργίας θα οριστικοποιείται στα 220 ευρώ.

Εισφορά 20%
Με την εφαρμογή του Ν. 4387/16 επιβλήθηκε ασφαλιστική εισφορά 20% για το σύνολο των εισοδημάτων που είχε κάποιος από ελεύθερο επάγγελμα, ακόμα κι αν ήταν ήδη μισθωτός. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις που υπήρχε σταθερή πολυετής σχέση εργασίας με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών σε έως δύο εργοδότες, ο δεύτερος εργοδότης υποχρεούνταν να καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές ίσες με το 13,33% του εισοδήματος και ο εργαζόμενος το 6,67% και να εγγραφεί στην ειδική πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Με την ψήφιση του νομοσχεδίου αυτό θα πάψει να ισχύει, ενισχύοντας το διαθέσιμο εισόδημα χιλιάδων εργαζομένων και επιχειρήσεων. Πρόκειται για μια σημαντική οικονομική ανάσα, καθώς σε εισόδημα 1.000 ευρώ με μπλοκάκι τα 200 ευρώ πήγαιναν σε ασφαλιστικές εισφορές, πέρα από τον φόρο του 24%.

Η πλήρης απαλλαγή για τους παραλλήλως απασχολουμένους αναμένεται να ισχύει για όσους καλύπτουν από τον μισθό τους την ελάχιστη εισφορά για σύνταξη και Υγεία των 210 ευρώ που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2020 για 1,4 εκατ. μη μισθωτούς.

Σήμερα η συνολική ασφαλιστική εισφορά του μισθωτού είναι 40,56%, εκ της οποίας το 27,10% αφορά τους κλάδους κύριας σύνταξης (ΕΦΚΑ) και Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, εφόσον οι ασφαλιστικές κρατήσεις εργαζομένου και εργοδότη για το 27,10% καλύπτουν το ποσό των 210 ευρώ, ο ασφαλισμένος δεν θα υποχρεούται να καταβάλλει εισφορές και για το εισόδημα από το μπλοκάκι του. Αν ο καταβαλλόμενος μεικτός μισθός δεν επαρκεί, ο ασφαλισμένος θα έχει υποχρέωση να καταβάλλει στο μπλοκάκι κατ’ ελάχιστον το υπόλοιπο και μέχρι τη συμπλήρωση των 210 ευρώ.

Πηγή (ΠΕ 16/1/20)



Δείτε ακόμα:




Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!