Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

Επίδομα ενοικίου 150 ευρώ για όποιον χάνει το σπίτι του μετά την 1η Μαΐου


Επίδομα ενοικίου της τάξης των 150 ευρώ για όποιον χάνει το σπίτι του από την 1η Μαΐου κι έπειτα, που δεν θα υπάρχει κανένα δίχτυ προστασίας για την πρώτη κατοικία, θα προβλέπεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο νέο πτωχευτικό δίκαιο για τα φυσικά πρόσωπα και τα νοικοκυριά.

Αυτό αναφέρουν πληροφορίες από τις πρώτες συναντήσεις των παραγόντων από τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, ενώ χθες υπήρξε αναλυτική ενημέρωση των θεσμών. Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών τόνιζαν ότι επαναλήφθηκε η δέσμευση της κυβέρνησης στους θεσμούς, ότι δηλαδή παύει να ισχύει ο νόμος προστασίας της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό, που σημαίνει ότι μετά τις 30 Απριλίου δεν θα δοθεί καμία παράταση.



Στο νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο στην ουσία αποτελεί υιοθέτηση της οδηγίας 1023/2019 και ισχύει πλέον στις χώρες της Ευρωζώνης, θα λαμβάνεται μέριμνα γι’ αυτούς που δεν έκαναν αίτηση υπαγωγής προστασίας με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο (ο τροποποιημένος νόμος Κατσέλη), αλλά και για τους πολίτες εκείνους που μεταβάλλεται από τη μία στιγμή στην άλλη η οικονομική τους κατάσταση. Δηλαδή αν κάποιος πολίτης ήταν συνεπής στις δόσεις των δανείων του ή του στεγαστικού του δανείου, αλλά επειδή έχασε την δουλειά του, δεν μπορεί να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις του.

Στο ερώτημα, αν η κυβέρνηση φοβάται κοινωνικές αντιδράσεις τύπου Ισπανίας επί Ραχόι, όταν οι δικαστικοί επιμελητές έβγαζαν παρουσία της αστυνομίας πολίτες από τα σπίτια τους, τονίζουν ότι στα χρόνια της κρίσης πολλοί δανειολήπτες φρόντισαν να κάνουν αίτηση υπαγωγής σε κάποιο δίχτυ προστασίας, είτε νόμος Κατσέλη λεγόταν αυτός είτε νόμος Σταθάκη. Σημειώνουν δε ότι είναι σημαντικό οι πολίτες να κάνουν έστω και την αίτηση. Άλλωστε, όπως αναφέρουν, εκκρεμούν χιλιάδες αιτήσεις, ανεξάρτητα από το αν θα εγκριθούν ή όχι, αφού υπάρχουν δικάσιμοι σε δικαστήρια (π.χ. Πειραιάς) για το μακρινό… 2032!

Θυμίζουν δε, ότι πριν από την κρίση δεν υπήρχε καμία προστασία της πρώτης κατοικίας. Προφανώς, η επιστροφή στην κανονικότητα έχει και το τίμημά της…

Την κυβέρνηση απασχολεί το νέο πτωχευτικό δίκαιο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών κατά τις προκαταρκτικές επαφές στελεχών του με το υπουργείο Εργασίας, είχε επαναφέρει θέμα επανασύστασης του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την ανησυχία της κυβέρνησης για τυχόν κοινωνικές αναταραχές που θα προκαλέσουν μαζικοί πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας.

Σε κάθε περίπτωση, η καταβολή ποσού με την μορφή επιδόματος ενοικίου, προκρίνεται προς το παρόν ως πρώτη λύση αντιμετώπισης του προβλήματος. Η θέσπισή του όμως, θα γίνεται με εισοδηματικά κριτήρια, το μέγεθος της πτώχευσης και την οικονομική κατάσταση του οφειλέτη.

Πηγή (ΠΑ 24/1/20)



Financial & Law
Ρυθμίσεις οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία α' κατοικίας: Νομική υποστήριξη - Υποβολή αίτησης - Εξωδικαστικές λύσεις - Έμπειρο νομικό τμήμα.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμας



Δείτε ακόμα:




Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!