Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020

Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν αναδρομικά 10μήνου - Πότε θα βγει η απόφαση


Μετά το Πάσχα θα βγει η απόφαση για τα αναδρομικά, η οποία δεν αποκλείεται να βγει και τον Ιούνιο σύμφωνα με ανώτατο δικαστή.

Όπως φαίνεται θα καταβληθούν μόνο τα αναδρομικά του 10μήνου, Ιούνιος 2015-Μάιος 2016 ύψους 4 δισ. ευρώ προκειμένου να μην υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός. Αυτό εξάλλου προκύπτει και από τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ τον Οκτώβριο του 2019 όπου άφηναν ανοιχτό την διεκδίκηση αναδρομικών μόνο το 10μηνο.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και για αυτό το δεκάμηνο τα ποσά που πρέπει να επιστραφούν ανέρχονται στα 4 δισ. ευρώ και οι συνταξιούχοι μπορούν να προσδοκούν αναδρομικά από 667 έως 7.340 ευρώ. Τα αναδρομικά αυτά αφορούν 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους και το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει ότι τα χρήματα αυτά θα καταβληθούν σε 60 ως και 72 δόσεις και σε βάθος χρόνου πέντε- έξι ετών για να μην πεταχτεί έξω ο δημοσιονομικός σχεδιασμός.



Τα ελάχιστα ποσά προκύπτουν για τους συνταξιούχους ΟΓΑ που έχασαν μόνο τα δώρα, τα οποία για την κατώτατη σύνταξη των 330 ευρώ ήταν 660 ευρώ το χρόνο, καθώς οι αγρότες ελάμβαναν μέχρι το 2012 τα πλήρη δώρα. Τα υψηλότερα ποσά προκύπτουν για συνταξιούχους που λαμβάνουν περισσότερες από δυο συντάξεις, όπως για παράδειγμα γιατροί του ΕΣΥ, μηχανικοί του Δημοσίου, χήρες ή χήροι που λαμβάνουν περισσότερες από τέσσερις συντάξεις και άλλοι. Γενικώς τα μεγαλύτερα ποσά προκύπτουν για συνταξιούχους με υψηλές συντάξεις ή περισσότερες από δυο συντάξεις.

Οπως τονίζουν νομικοί κύκλοι, το 10μηνο που μεσολαβεί μεταξύ της δημοσίευσης της προηγούμενης απόφασης του ΣτΕ (Ιούλιος 2015) και της ψήφισης του νόμου Κατρούγκαλου (Μάιος 2016) είναι η πλέον πιθανή περίοδος για δικαίωση και καταβολές αναδρομικών σε δόσεις. Είναι η «ακάλυπτη» περίοδος, αφού υπάρχει κενό νόμου.

Η καταβολή κάποιων αναδρομικών στους συνταξιούχους επιτάσσεται καθώς:

1. Οι συνταξιούχοι Δικαστές εισέπραξαν τα αντίστοιχα αναδρομικά ποσά για τους συγκεκριμένους μνημονιακούς νόμους με απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου (Μισθοδικείο) το 2018.

2. Έχει εκτελεστεί ήδη από τον ΕΦΚΑ πρωτόδικη απόφαση των Διοικητικών Δικαστηρίων που αφορούσε διεκδικήσεις αναδρομικών (των συγκεκριμένων νόμων) η οποία αναφέρεται σε συνταξιούχους της ΔΕΗ.

3. Με νομοθετική ρύθμιση επεστράφησαν αναδρομικά σε ένστολους, καθηγητές Πανεπιστημίου και γιατρούς του ΕΣΥ.

Πηγή (ΣΑ 11/1/20)



Δείτε ακόμα:




Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!