Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

Κοινωνικό μέρισμα: Πόσα λεφτά θα δοθούν, ποιοι και πότε θα τα πάρουν


Κ. ΜΕΡΙΣΜΑ Εντός της ημέρας θα ανακοινωθούν από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα οι λεπτομέρειες για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος.

Τη διανομή «κοινωνικού μερίσματος» σε 200.000 οικονομικά αδύναμους πολίτες προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στο 13ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το «μέρισμα» θα έχει τη μορφή έκτακτης εισοδηματικής ενίσχυσης και θα καταβληθεί σε συγκεκριμένες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού πριν από τα Χριστούγεννα.

Ειδικότερα, όπως διευκρίνισε ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση αποφάσισε τη διανομή του έξτρα πλεονάσματος που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών στους πιο αδύναμους οικονομικά και, συγκεκριμένα σε 200.000 οικογένειες μακροχρόνια ανέργων, πολυτέκνων και ανάπηρων τέκνων. Οι σχετικές αναλυτικές ανακοινώσεις θα γίνουν έως το τέλος της εβδομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τον ακριβή προσδιορισμό των δικαιούχων θα καθοριστούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Θα οριστούν δηλαδή συγκεκριμένα όρια ετήσιου εισοδήματος, κλιμακούμενα ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση κάθε δικαιούχου, καθώς επίσης και όρια αξίας ακίνητης περιουσίας. Οσοι εκ των μακροχρόνια ανέργων, πολυτέκνων και γονέων ανάπηρων τέκνων διαθέτουν εισοδήματα και ακίνητη περιουσία αξίας κάτω από τα όρια αυτά θα είναι οι τελικοί δικαιούχοι.



Θα κυμανθεί από 500 έως 1.000 ευρώ
Από 500 έως 1.000 ευρώ εκτιμάται ότι θα ανέλθει το κοινωνικό μέρισμα το οποίο θα διανείμει η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες σε 200.000 νοικοκυριά, όπως προανήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός.

Στις ομάδες αυτές θα διανεμηθεί το κοινωνικό μέρισμα από τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται για το 2019, το ύψος του οποίου θα προσδιορισθεί με ακρίβεια τις επόμενες ημέρες.

Με βάση τα στοιχεία που θα προκύψουν το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει έως το τέλος της εβδομάδας στις ανακοινώσεις για το ύψος του μερίσματος που θα δοθεί ανά κατηγορία δικαιούχου. Η καταβολή των ποσών θα είναι εφάπαξ και θα γίνει σε μετρητά, όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σημειώνεται ότι από τον εφετινό δημοσιονομικό χώρο θα εξοφληθεί και μέρος των οφειλών που έχει το δημόσιο προς τη ΔΕΗ από τα επιδοτούμενα τιμολόγια των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.

Πού θα δοθεί το κοινωνικό μέρισμα
1. Στους πιο αδύναμους από τους μακροχρόνια άνεργους. Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, επί συνόλου 805.000 ανέργων (β’ τρίμηνο 2019), το 70,8%, δηλαδή 570 χιλιάδες, είναι μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή είναι άνεργοι για πάνω από 12 μήνες. Από αυτούς, οι 280 χιλιάδες είναι, μάλιστα, εκτός αγοράς εργασίας για πάνω από 4 χρόνια και είναι προφανές ότι αυτοί θα αποτελέσουν τη βασική δεξαμενή των δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος.

2. Κοινωνικό μέρισμα στις πολύτεκνες οικογένειες. Με βάση το τελευταίο Στατιστικό Δελτίο της ΑΑΔΕ, πέρυσι υποβλήθηκαν 27.304 φορολογικές δηλώσεις από πολύτεκνες οικογένειες, δηλαδή από οικογένειες με 4 παιδιά και πάνω. Πόσα από αυτά τα νοικοκυριά δηλώνουν εισόδημα κάτω από 9.000 ευρώ; 10.096 οικογένειες με 4 παιδιά, 2.161 οικογένειες με 5 παιδιά και 975 οικογένειες με 6 παιδιά και πάνω, δηλαδή συνολικά 13.232 νοικοκυριά.

3. Κοινωνικό μέρισμα στις οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑμεΑ. Σύμφωνα με το τελευταίο Στατιστικό Δελτίο της ΑΑΔΕ, οι φορολογούμενοι που συμπλήρωσαν τους ειδικούς κωδικούς 005-006 του Ε1, οι οποίοι αφορούν σε εξαρτώμενα τέκνα με αναπηρία από 67% και άνω, ήταν συνολικά 25.801. Το σύνολο της προβλεπόμενης μείωσης φόρου εισοδήματος για αυτές τις οικογένειες δεν ξεπέρασε τα 5,3 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή περίπου 205 ευρώ για κάθε περίπτωση.

(ΠΕ 5/12/19)



Δείτε ακόμα:




Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!