Εργάνη: 67.911 νέες προσλήψεις τον Ιούλιο * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 17,0% η ανεργία τον Μάιο * Έως 31 Αυγούστου το όριο των 100 καλεσμένων σε γάμους, βαπτίσεις, κηδείες * Πρωτογενές έλλειμμα €6,1 δισ. στο α΄ εξάμηνο * ΟΔΔΗΧ: 812,5 εκατ. ευρώ άντλησε από δημοπρασία εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας με επιτόκιο -0,04% * ΕΛΣΤΑΤ: Στα 329,29 δισ. ευρώ υποχώρησε το δημόσιο χρέος το πρώτο τρίμηνο * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

2/12/19

Πλειστηριασμοί: Ανεβάζουν ταχύτητα οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης


ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΔΑΝΕΙΩΝ, ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ Οι τράπεζες, αλλά και οι εταιρείες διαχείρισης που έχουν μπει στον χορό των πλειστηριασμών μέσω του e-auction, θα επιταχύνουν τους προγραμματισμένους πλειστηριασμούς τους προσεχείς μήνες. Μόνο για τον μήνα Δεκέμβριο είναι προγραμματισμένοι 2.300 νέοι πλειστηριασμοί και οι ρυθμοί αναμένεται να επιταχυνθούν από τη νέα χρονιά, καθώς από τον προσεχή Μάιο λήγει η προστασία της πρώτης κατοικίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Η δυνατότητα υποβολής αίτησης από δανειολήπτες που θέλουν να προστατεύσουν την πρώτη τους κατοικία μέσω της πλατφόρμας που λειτουργεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους παρατάθηκε μέχρι και τον Απρίλιο. Οπως διαμηνύουν οι τράπεζες, μετά την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας θα εξαντλήσουν όλα τα ένδικα μέσα, οδηγώντας σε πλειστηριασμό την περιουσία όσων οφειλετών δεν προχωρούν στη ρύθμιση του δανείου τους.

Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες προχωρούν σε μαζικές διασταυρώσεις προκειμένου να ελέγξουν την αξιοπιστία των στοιχείων όσων έχουν υποβάλει αίτηση ένταξης στον νόμο Κατσέλη και να διαπιστώσουν κατά πόσον τα οικονομικά δεδομένα που έχουν δηλώσει οι οφειλέτες είναι πραγματικά. Πρόκειται για 100.000 οφειλέτες, των οποίων η διασταύρωση των στοιχείων άρχισε στις αρχές Νοεμβρίου, μέσω της πρόσβασης που δόθηκε στις τράπεζες στη βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ.Ελεγχος δανειοληπτών

Ο έλεγχος έχει ξεκινήσει από τους δανειολήπτες με μεγάλα χρέη και μπορεί να οδηγήσει στην αναστολή της προστασίας όσων διαπιστωθεί ότι η εισοδηματική ή περιουσιακή κατάσταση είναι διαφορετική από αυτή που έχουν δηλώσει κατά την υποβολή της αίτησης στο δικαστήριο.

Η αναστολή προστασίας σημαίνει ότι η τράπεζα μπορεί να ρευστοποιήσει το ακίνητο. Σε αναστολή της προστασίας μπορεί να οδηγηθεί κάποιος που, ενώ είναι έμπορος, έχει υποβάλει αίτηση για προστασία στον νόμο Κατσέλη, ο οποίος καλύπτει μόνο τα φυσικά πρόσωπα και ορισμένες κατηγορίες μικροεμπόρων. Σε περίπτωση που διαπιστωθούν παρεκκλίσεις από τα οικονομικά στοιχεία που έχουν δηλωθεί από τον οφειλέτη, οι τράπεζες έχουν το δικαίωμα να καταφύγουν σε ασφαλιστικά μέτρα και να ανακόψουν την προστασία που απολαμβάνει κάποιος έως την εκδίκαση της υπόθεσής του, ακόμη και αν αυτή είναι προγραμματισμένη για αργότερα.

Πάνω από 250.000 ακίνητα θα περάσουν σε funds μέσω των τιτλοποιήσεων

Καταλύτη για τη ζήτηση και την πορεία των τιμών στην αγορά ακινήτων τα προσεχή χρόνια θα αποτελέσουν οι μαζικές τιτλοποιήσεις και πωλήσεις δανείων που έχουν εξασφαλίσεις ακίνητα. Στα πλάνα των τραπεζών είναι πωλήσεις και τιτλοποιήσεις δανείων ύψους άνω των 40 δισ. ευρώ. Τα χαρτοφυλάκια αυτά συνοδεύονται από προσημειωμένα ακίνητα και έτσι ο αριθμός των ακινήτων που θα αλλάξουν χέρια και θα ανατεθούν σε funds εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τις 250.000.

Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες προχωρούν στην πώληση πακέτων ακινήτων που έχουν ήδη περιέλθει στην κυριότητά τους μέσω πλειστηριασμών και κατασχέσεων. Την αρχή έχει κάνει η Eurobank, ρευστοποιώντας δύο πακέτα με 370 ακίνητα συνολικής αξίας 84 εκατ. ευρώ, ενώ στην τελική φάση βρίσκεται η υπογραφή της συμφωνίας για τη μεταβίβαση και ενός τρίτου πακέτου, που περιλαμβάνει 680 ακίνητα συνολικής αξίας 30 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τα πρώτα μεγάλα πακέτα ακινήτων που μεταβιβάζει ελληνική τράπεζα, η πώληση των οποίων θα αποτελέσει πιλότο για το επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει στην αγορά του real estate, δοκιμάζοντας και τις αντοχές των τιμών.

Οσον αφορά στις πωλήσεις δανείων που συνδέονται με ακίνητα, μέχρι σήμερα οι τράπεζες έχουν πουλήσει μόλις τρία πακέτα, αλλά με δεδομένη την πίεση από τον επόπτη για ταχεία εκκαθάριση των ισολογισμών τους όχι μόνο από τα κόκκινα δάνεια, αλλά και από τα ακίνητα που περιέρχονται στην κατοχή τους, η μεγάλη μάχη θα δοθεί τα δύο επόμενα χρόνια.

Τα πακέτα που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα είναι το Amoeba της Τράπεζας Πειραιώς με περίπου 1.700 προσημειωμένα ακίνητα, το Jupiter της Alpha Bank με επίσης 1.700 και το χαρτοφυλάκιο Symbol της Εθνικής Τράπεζας με 6.000 προσημειωμένα ακίνητα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πολύ λίγα από αυτά τα ακίνητα έχουν βγει προς πώληση από τα funds από τα οποία αγοράστηκαν, καθώς, όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη, ο χρόνος για την τακτοποίηση αυτών των ακινήτων είναι μακρύς και φθάνει ακόμη και τα δύο χρόνια.

Τους προσεχείς μήνες προβάδισμα έχει το χαρτοφυλάκιο Neptune της Alpha Bank, που περιλαμβάνει δάνεια με εξασφαλίσεις επί 4.000 ακινήτων, καθώς και το χαρτοφυλάκιο Icon της Εθνικής Τράπεζας, που περιλαμβάνει δάνεια με εξασφαλίσεις επί 6.000 ακινήτων.

Στο μέτωπο των τιτλοποιήσεων, μετά το χαρτοφυλάκιο Pillar της Eurobank που περιλαμβάνει στεγαστικά δάνεια με εξασφαλίσεις 36.000 ακίνητα και το Cairo που περιλαμβάνει στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια με προσημείωση 73.000 ακίνητα, σειρά έχει η τιτλοποίηση-μαμούθ του χαρτοφυλακίου Galaxy ύψους 12 δισ. ευρώ της Alpha Bank, που περιλαμβάνει 4,7 δισ. ευρώ στεγαστικών δανείων.

Νέες πωλήσεις και τιτλοποιήσεις χαρτοφυλακίων με εξασφαλίσεις κυριαρχούν, άλλωστε, στα πλάνα τόσο της Εθνικής Τράπεζας όσο και της Πειραιώς, οι οποίες έχουν ανακοινώσει τιτλοποιήσεις ύψους 3 και 3,5 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Εκπρόσωποι της αγοράς του real estate εκτιμούν ότι η μεταβίβαση σε funds δανείων που έχουν εξασφαλίσεις σε ακίνητα θα λειτουργήσει ως ανάχωμα στην άνοδο των τιμών, σε μια περίοδο που διαπιστώνονται ήδη οι πρώτες υπερβολές. Οπως εκτιμούν, η τάση αυτή θα αναχαιτιστεί όταν αναπτυχθεί η δευτερογενής αγορά, δηλαδή όταν τα ακίνητα που έχουν ήδη αγοραστεί ή πρόκειται να αγοραστούν από τα funds διατεθούν μαζικά πλέον προς πώληση.

Πηγή: Καθημερινή (ΔΕ 2/12/19)Financial & Law
Ρυθμίσεις οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642
Εκδήλωση ενδιαφέροντος με υποβολή φόρμαςΔείτε ακόμα:
Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!