Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019

Με "κόφτες" η φοροαπαλλαγή για την ανακαίνιση ακινήτων


ΑΚΙΝΗΤΑ, ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ Πολύ χαμηλότερη των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί τους τελευταίους μήνες θα είναι τελικά η πολυδιαφημισμένη από την κυβέρνηση και πολυαναμενόμενη από την κτηματαγορά φοροαπαλλαγή για την ανακαίνιση ακινήτων. Η τελική της μορφή με την οποία συμπεριλήφθηκε στο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή, απέχει πολύ, σύμφωνα με παράγοντες της κτηματαγοράς, από το να χαρακτηριστεί ως ουσιαστικό κίνητρο για την αναβάθμιση ακινήτων και την αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας. Από την άλλη, με την τελική της μορφή, υπάρχουν και αμφιβολίες για το αν θα αποτελέσει και ουσιαστικό μοχλό καταπολέμησης της φοροδιαφυγής στον κλάδο της οικοδομής.

Προϋποθέσεις
Συγκεκριμένα, η διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει την παροχή έκπτωσης 40% για τη δαπάνη ενεργειακής, λειτουργικής ή αισθητικής αναβάθμισης ακινήτων. Η έκπτωση θα δίνεται από τον φόρο εισοδήματος του φυσικού προσώπου - ιδιοκτήτη των αναβαθμιζομένων ακινήτων. Η φορο-απαλλαγή, όμως, έχει μερικούς κρίσιμους "κόφτες":



- η δαπάνη ανά ιδιοκτήτη δεν μπορεί να είναι υψηλότερη από 16.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η μέγιστη έκπτωση φόρου ανέρχεται σε 6.400 ευρώ

- η φορο-απαλλαγή θα δίνεται μόνο για τις δαπάνες λήψης υπηρεσιών για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση ακινήτων και όχι για το κόστος των υλικών

- για να καρπωθεί ένας ιδιοκτήτης την φορο-απαλλαγή θα πρέπει να λάβει νόμιμο παραστατικό, όπως είναι το τιμολόγιο αλλά και να εξοφλήσει τη σχετική δαπάνη με τραπεζικό μέσο, όπως είναι η πίστωση τραπεζικού λογαριασμού του τεχνίτη που έχει αναλάβει τις σχετικές εργασίες

- η έκπτωση φόρου δεν θα χορηγείται ολόκληρη, αλλά τεμαχισμένη σε τέσσερις ισόποσες ετήσιες δόσεις, δηλαδή 10% ετησίως

- στην περίπτωση που η έκπτωση φόρου υπερκαλύπτει τον ετήσιο φόρο εισοδήματος, το υπόλοιπο που περισσεύει δεν θα δίνεται με τη μορφή επιστροφής φόρου, αλλά θα χάνεται (τουλάχιστον αυτό προκύπτει από τη διατύπωση της διάταξης)

- το ακίνητο που αναβαθμίζεται δεν επιτρέπεται να έχει αναβαθμιστεί στο παρελθόν ή να αναβαθμιστεί στο μέλλον με κάποιο πρόγραμμα επιδότησης για αναβάθμιση (π.χ. εξοικονομώ κατ’ οίκον).

Βελτιώσεις
Σε σχέση με την αρχική διατύπωση της διάταξης για την φοροαπαλλαγή της αναβάθμισης ακινήτων έχει επέλθει μια σημαντική βελτίωση. Προβλεπόταν ότι οι ιδιοκτήτες που κάνουν χρήση της φορο-απαλλαγής θα έχαναν την χωρίς παραστατικά έκπτωση 5% από το εισόδημα ακινήτων. Η αρνητική αυτή πρόβλεψη έχει απαλειφθεί.

Παράδειγμα
Φορολογούμενος καταβάλλει ετήσιο φόρο εισοδήματος ύψους 5.000 ευρώ. Προχωρά στην ανακαίνιση κατοικίας και δαπανά το ποσό των 10.000 ευρώ με παραστατικά. Για τη συγκεκριμένη δαπάνη δικαιούται έκπτωση 4.000 ευρώ. Κάθε χρόνο και για τέσσερα χρόνια στο εκκαθαριστικό του θα αφαιρείται φόρος 1.000 ευρώ από τον οφειλόμενο φόρο εισοδήματος. Έτσι θα καταβάλλει 4.000 ευρώ.

Πηγή (ΤΡ 3/12/19)



Δείτε ακόμα:




Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!