Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019

Κοινωνικό μέρισμα: Πώς θα κάνετε την αίτηση


Κ. ΜΕΡΙΣΜΑ Αντίστροφα μετρά ο χρόνος μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου, οπότε και θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων για τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος στο διαδικτυακό τόπο www.koinonikomerisma.gr.

Η πλατφόρμα θα δέχεται αιτήσεις έως τις 26 Δεκεμβρίου, ενώ από τις 27 Δεκεμβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου η εισοδηματική ενίσχυση θα καταβάλλεται στους δικαιούχους.

Οι δικαιούχοι
Η έκτακτη ενίσχυση, ύψους 700 ευρώ ανά νοικοκυριό θα χορηγηθεί σε 250.000 νοικοκυριά, με 953.000 μέλη. Το 66% ή 163.778 είναι οικογένειες που τουλάχιστον ο ένας γονέας είναι άνεργος για περισσότερους από 12 μήνες, με τουλάχιστον ανήλικο παιδί και με φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ.

Το 16% του κοινωνικού μερίσματος θα δοθεί σε 40.927 οικογένειες που και οι δύο γονείς είναι άνεργοι για λιγότερο από 12 μήνες, έχουν ένα ανήλικο τέκνο και έχουν φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ.

Το 10% του μερίσματος θα κατευθυνθεί σε 25.632 οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα με αναπηρίες έως 24 ετών, που είναι δικαιούχοι του σχετικού επιδόματος. Το 8% του μερίσματος θα διοχετευθεί σε 19.140 πολύτεκνες οικογένειες με 4 τέκνα και άνω, με φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα, με βάση τις δηλώσεις έτους 2019, έως 20.000 ευρώ.



Οι προϋποθέσεις
Απαραίτητη προϋπόθεση για να δοθεί το μέρισμα είναι τουλάχιστον ένας από τους δύο γονείς του νοικοκυριού να διαμένει, νόμιμα και μόνιμα, στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία δέκα έτη (θα βεβαιώνεται από τη φορολογία εισοδήματος κατά την τελευταία δεκαετία), αλλά και οι δύο γονείς του νοικοκυριού να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας. Ακόμη, για να λάβει κάποιος από τους προαναφερόμενους δικαιούχος το μέρισμα θα πρέπει το άθροισμα των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού, σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, καθώς και η τρέχουσα αξία μετοχών και ομολογιών, να μην υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ. Αν τις υπερβαίνει τότε αυτόματα θα αποκλείεται από την καταβολή της εισοδηματικής ενίσχυσης.

Διαδικασία αίτησης
Για να υποβληθεί αίτηση και να διαπιστώσει κάποιος εάν είναι δικαιούχος του κοινωνικού μερίσματος θα πρέπει να μπει στις 17 Δεκεμβρίου στο διαδικτυακό τόπο www.koinonikomerisma.gr χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης στο πληροφοριακό σύστημα Taxisnet της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Με την είσοδο στο σύστημα θα του ζητηθεί να επιβεβαιώσει τον ΑΜΚΑ και να εισάγει τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) και τον αριθμό ενός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθεί για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων. Θα του ζητηθεί επίσης να συναινέσει στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται, δηλαδή των στοιχείων που αφορούν τον ίδιο, την/τον σύζυγό του και τα προστατευόμενα τέκνα τους.

Επίσης, θα πρέπει να δηλώσει ένα έγκυρο και ενεργό IBAN, στον οποίο πρέπει να είναι υποχρεωτικά είτε αποκλειστικός δικαιούχος είτε συνδικαιούχος. Σε αντίθετη περίπτωση, δε θα πραγματοποιηθεί πληρωμή ακόμη και αν διαθέτει όλα τα κριτήρια. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να χρησιμοποιείται τυχόν δηλωμένος ακατάσχετος λογαριασμό ή λογαριασμός μισθοδοσίας ή είσπραξης σύνταξης ή επιδομάτων (ανεργίας, ΚΕΑ κτλ), εάν υπάρχει, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την πίστωση των χρημάτων στον λογαριασμό.

Τα οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία θα εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στην αίτηση και η αλλαγή τους δεν θα είναι δυνατή. Αν εμφανίζονται λανθασμένα στο σύστημα τα στοιχεία θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να απευθυνθούν είτε στα ΚΕΠ εάν το πρόβλημα αφορά στον ΑΜΚΑ, είτε στον ΕΦΚΑ εάν το πρόβλημα αφορά στον χρόνο ασφάλισης, είτε στον ΟΑΕΔ εάν το πρόβλημα αφορά στον χρόνο ανεργίας.

Εφόσον έχουν δοθεί όλες οι τυχόν απαιτούμενες συναινέσεις των ενήλικων μελών του νοικοκυριού, ακολούθως θα εμφανίζεται η πληροφορία για το εάν είναι επιλέξιμος ή όχι για το μέρισμα των 700 ευρώ. Εάν τα κριτήρια ικανοποιούνται, θα εμφανίζεται και το ποσό του κοινωνικού μερίσματος που αντιστοιχεί στο νοικοκυριό του. Στην αντίθετη περίπτωση, θα εμφανίζονται αναλυτικά οι λόγοι μη εκπλήρωσης των κριτηρίων.

(ΚΥ 8/12/19)



Δείτε ακόμα:




Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!