Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

Κοινωνικό μέρισμα: Ανακοινώνονται σήμερα το ποσό και οι δικαιούχοι


Κ. ΜΕΡΙΣΜΑ Μακροχρόνια άνεργοι, πολύτεκνοι και οικογένειες με ΑΜΕΑ θα λάβουν έως το τέλος του έτους εφάπαξ ενίσχυση «μετρητά και στο χέρι» όπως είχε αναφέρει ο Χρήστος Σταϊκούρας με τα ποσά να κυμαίνονται σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ 500 και 1.000 ευρώ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως συνολικά για μέρισμα στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού θα καταβληθεί ένα ποσό της τάξης των 200 εκατ. ευρώ ενώ επιπρόσθετα ο προϋπολογισμός έχει ήδη καλύψει επιστροφή φόρου στις επιχειρήσεις (138 εκατ. ευρώ) , αυξημένο επίδομα θέρμανσης ( 68 εκατ. ευρώ) και κάλυψη υποχρεώσεων προς τη ΔΕΗ για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας ύψους 150 εκατ. ευρώ.

Η δαπάνη για τις ΥΚΩ λογίζεται από το οικονομικό επιτελείο ως κοινωνική παροχή ( το ίδιο είχε συμβεί και πέρυσι) καθώς εάν δεν καλύπτονταν από τον προϋπολογισμό, το κόστος θα επωμίζονταν οι τελικοί καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος. Κάπως έτσι ο συνολικός λογαριασμός των έκτακτων παροχών μόνο στο τέλος του έτους προσεγγίζει εάν δεν ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ και οι πληρωμές θα γίνουν στο σύνολό τους μέσα στον Δεκέμβριο.

Με αυτά τα δεδομένα, ακόμα και μετά τη διανομή κοινωνικού μερίσματος που θα ανακοινωθεί σήμερα από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ώστε οι σχετικές διατάξεις να ψηφιστούν μαζί με το φορολογικό νομοσχέδιο το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 δεν αποκλείεται να υπερβεί και πάλι το στόχο του 3,5% του ΑΕΠ.



Τα περίπου 200.000 νοικοκυριά που δικαιούνται το φετινό μέρισμα θα χρειαστεί να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση για να γνωστοποιήσουν τον τραπεζικό τους λογαριασμό, ενώ θα δουν το ποσό στους λογαριασμούς τους πριν από τα Χριστούγεννα.

Για την επιλογή των μακροχρόνια ανέργων που θα επιδοτηθούν θα χρησιμοποιηθεί έντονα κοινωνικό κριτήριο, ενώ χωρίς εισοδηματικά κριτήρια θα καταβληθεί το επίδομα σε γονείς παιδιών με αναπηρία.

Αν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοιχτό χθες το ενδεχόμενο «εκπλήξεων» όσον αφορά το τελικό ποσό που θα διατεθεί, το κονδύλι δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 150-200 εκατ. ευρώ. Είναι απόφαση του οικονομικού επιτελείου να διατηρήσει ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» στον προϋπολογισμό, κάτι βεβαίως που μπορεί τελικώς να οδηγήσει στο φαινόμενο το 2019 να κλείσει για μία ακόμη χρονιά με (έστω και οριακό) υπερπλεόνασμα.

Η κυβέρνηση σκόπιμα απέφυγε να δώσει τα τελευταία 24ωρα την παραμικρή πληροφορία για τα τελικά κριτήρια του φετινού μερίσματος, διατηρώντας έτσι το πλεονέκτημα να διευρύνει τον τελικό κατάλογο ανάλογα και με τα δημοσιονομικά ευρήματα.

Το τελικό κριτήριο έχει απασχολήσει ιδιαίτερα το οικονομικό επιτελείο, καθώς υπάρχουν μακροχρόνια άνεργοι από ανάγκη και άλλοι από επιλογή. Χθες, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης μίλησε για ένα έντονα κοινωνικό κριτήριο που θα χρησιμοποιηθεί για την επιλογή των δικαιούχων, χωρίς πάντως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Πάντως, ο κ. Σκυλακάκης διευκρίνισε ότι το επίδομα θα καταβληθεί πριν από τα Χριστούγεννα, τονίζοντας ότι είναι πιθανό να χρειαστεί η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης από την πλευρά των δικαιούχων προκειμένου να συγκεντρωθεί η πληροφορία που έχει να κάνει με τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού.

Ο κ. Σκυλακάκης άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο πρόσθετης καταβολής επιδόματος θέρμανσης στις αρχές του 2020. Ξεκαθάρισε ότι ακόμη και δεν αποδειχτεί επαρκές το ποσό των 68 εκατ. ευρώ, όλοι όσοι κάνουν αίτηση για το επίδομα θέρμανσης έως τις 20 Δεκεμβρίου, θα εισπράξουν κανονικά το ποσό που δικαιούνται έως το τέλος του χρόνου. Από εκεί και πέρα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να εισπράξουν το επίδομα θέρμανσης και αυτοί που για αντικειμενικούς λόγους δεν θα μπορέσουν να κάνουν την αίτηση ή να αγοράσουν την απαιτούμενη ποσότητα πετρελαίου θέρμανσης μέχρι το τέλος του χρόνου.

(ΠΕ 5/12/19)



Δείτε ακόμα:




Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!