Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019

Πώς θα αγοράσετε κινητό, λάπτοπ ή τάμπλετ χωρίς ΦΠΑ


ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ Η διάταξη ισχύει από τον Αύγουστο του 2017, αλλά δεν είναι ευρέως γνωστή. Ορίζει ότι κινητά τηλέφωνα, laptop και tablet, ηλεκτρονικοί υπολογιστές ή ακόμα και κονσόλες παιχνιδιών μπορούν να πωλούνται χωρίς ΦΠΑ εφόσον αγοράζονται από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες και προορίζονται αποκλειστικά για επαγγελματική χρήση.

Στις περιπτώσεις αυτές ο φόρος καταβάλλεται από τον αγοραστή των αγαθών, υπό την προϋπόθεση ότι αυτός έχει δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών. Πρακτικά ο ΦΠΑ δηλώνεται τόσο στις εισροές, όσο και τις εκροές ΦΠΑ από τον αγοραστή και ουσιαστικά «μηδενίζεται». Ο πωλητής που παραδίδει τα συγκεκριμένα προϊόντα, δεν χρεώνει φόρο στα φορολογικά στοιχεία που εκδίδει και υποχρεούται να αναγράφει σε αυτά τη φράση «Άρθρο 39α, υπόχρεος για την καταβολή του φόρου είναι ο αγοραστής».

Τις επόμενες ημέρες, η ΑΑΔΕ πρόκειται να ρίξει στη μάχη καταπολέμησης της απάτης και φοροδιαφυγής ΦΠΑ ένα νέο ηλεκτρονικό όπλο. Είχε ανακοινωθεί πως θα ενεργοποιούνταν από την 1η Δεκεμβρίου, η προθεσμία όμως παρήλθε χωρίς να κάνει πρεμιέρα η νέα πλατφόρμα. Αναμένεται τις επόμενες ημέρες. Πρόκειται για μια e-υπηρεσία η οποία υποστηρίζει την εφαρμογή της διάταξης της παραγράφου 5 του άρθρου 39α του Κώδικα ΦΠΑ για τις πωλήσεις ηλεκτρονικών συσκευών για επαγγελματική χρήση χωρίς ΦΠΑ.



Η νέα διαδικτυακή υπηρεσία έχει σκοπό την επιβεβαίωση της ιδιότητας του «αγοραστή» ως υποκειμένου με δικαίωμα έκπτωσης του φόρου των εισροών του. Στη νέα αυτή υπηρεσία:

1. Ως «πωλητής» θεωρείται ο υποκείμενος στον ΦΠΑ που διενεργεί παραδόσεις αγαθών της παρ. 5 του άρθρου 39α (κινητών τηλεφώνων, κονσολών για παιχνίδια, ταμπλετών ηλεκτρονικών υπολογιστών και φορητών υπολογιστών).

2. Ως «αγοραστής» θεωρείται ο υποκείμενος στον ΦΠΑ με δικαίωμα έκπτωσης του φόρου που αποκτά αγαθά της παρ. 5 του άρθρου 39α.

3. Ως «εκπρόσωπος» θεωρείται κάθε πρόσωπο εξουσιοδοτημένο από τον «αγοραστή» να διενεργήσει εξ ονόματός του και για λογαριασμό του συναλλαγή απόκτησης αγαθών της παρ. 5 του άρθρου 39α.

Μετά την ενεργοποίηση της νέας υπηρεσίας από την ΑΑΔΕ θα είναι δυνατό:

· όποιος φορολογούμενος δηλώνει «αγοραστής» να εγγραφεί και να συμπληρώσει τα στοιχεία τα δικά του και των εκπροσώπων του για να πραγματοποιήσει συναλλαγές σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 39α, παρ. 5 του Κώδικα ΦΠΑ, δηλαδή να αγοράσει κινητά, κονσόλες παιχνιδιών, laptop και tablet χωρίς να καταβάλει ΦΠΑ στον «Πωλητή».

· όποιος φορολογούμενος δηλώνει «πωλητής» να επιβεβαιώσει την ιδιότητα του αγοραστή ως υποκειμένου στον ΦΠΑ με δικαίωμα έκπτωσης των εισροών και τη δυνατότητα του «εκπροσώπου» να πραγματοποιήσει τη συναλλαγή εκ μέρους του αγοραστή, καθώς και να αποτυπώσει μια συναλλαγή του άρθρου 39α. Η υπηρεσία θα τεθεί σε παραγωγική λειτουργία από την 1η Δεκεμβρίου 2019. Μέχρι την έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας, η υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη σε «πωλητές» και «αγοραστές» για δοκιμαστική λειτουργία.

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις της ΑΑΔΕ:

* Για τη χρήση της συγκεκριμένης υπηρεσίας μπορούν να εκδοθούν ειδικοί κωδικοί πρόσβασης, να εγκατασταθεί το πρόγραμμα που διατίθεται, να γίνει η απαιτούμενη εκπαίδευση και προσαρμογή των διαδικασιών, και να γίνουν δοκιμαστικές εγγραφές, εξουσιοδοτήσεις και συναλλαγές.

* Στη δοκιμαστική περίοδο δεν θα αποστέλλονται μηνύματα στη γραμματοθυρίδα στο TAXISnet.

* Ο έλεγχος για το καθεστώς ΦΠΑ ενός αγοραστή είναι έγκυρος ακόμη και κατά τη δοκιμαστική περίοδο.

*Κατά την «01/12/2019 00:00» ( αναμένεται να εκδοθεί νέα ημερομηνία) θα διαγραφούν όλα τα δεδομένα της υπηρεσίας, είτε αφορούν εγγραφές αγοραστών και εκπροσώπους, είτε πωλητές και δοκιμαστικές συναλλαγές.

* Οι ειδικοί κωδικοί πρόσβασης θα παραμείνουν ενεργοί ακόμη και εάν εκδόθηκαν κατά τη δοκιμαστική περίοδο. Επίσης, το πρόγραμμα χρήσης, εκτός εάν έχει αναρτηθεί κάποια διορθωτική έκδοσή του, δεν απαιτείται να επανεγκατασταθεί.

Πηγή (ΤΕ 4/12/19)



Δείτε ακόμα:




Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!