Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019

Ακίνητα: Τα μυστικά της ρύθμισης για τα «ξεχασμένα τετραγωνικά»


ΑΚΙΝΗΤΑ Εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, στους οποίους περιλαμβάνονται όσοι δεν έχουν δηλώσει στους δήμους ολόκληρα κτίσματα ή οικόπεδα, καθώς και όσοι έχουν δηλώσει ανακριβώς στους δήμους τις επιφάνειες ηλεκτροδοτούμενων και μη ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων τους, μπορούν να κάνουν χρήση της πρόσφατα ψηφισθείσας ευνοϊκής διάταξης με την οποία επιτρέπεται μέχρι τις 31-3-2020 η δήλωση όλων των αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων στους δήμους χωρίς καμία αναδρομική επιβάρυνση με δημοτικούς φόρους και δημοτικά τέλη για τα χρονικά διαστήματα μέχρι τις 31-12-2019.

Η ρηξικέλευθη αυτή ρύθμιση η οποία περιελήφθη στην παράγραφο 2 του άρθρου 51 του πρόσφατα ψηφισθέντος πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας δίνει το δικαίωμα σε κάθε ιδιοκτήτη κτίσματος ή οικοπέδου που δεν το έχει δηλωμένο στον οικείο ΟΤΑ καθώς και σε κάθε ιδιοκτήτη που έχει δηλωμένο στον οικείο ΟΤΑ το ακίνητό του με μικρότερο εμβαδόν από το πραγματικό να υποβάλει δήλωση με τα πλήρη και ορθά στοιχεία των επιφανειών όλων των ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων του χωρίς την επιβολή προστίμων για το παρελθόν και χωρίς αναδρομικές χρεώσεις πολλών ετών, όπως προέβλεπε η σχετική νομοθεσία, ιδιαίτερα για τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων.

Η ρύθμιση αυτή επιτρέπει, εξάλλου, ακόμη και τη δήλωση αδήλωτων επιφανειών μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, προκειμένου η απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και τους δημοτικούς φόρους να ισχύσει και για τα επιπλέον τετραγωνικά που θα δηλωθούν. Προϋπόθεση ωστόσο είναι η μη χρησιμοποίηση του μη ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου να έχει δηλωθεί με υπεύθυνη δήλωση στον οικείο δήμο μέχρι τις 31-12-2019 – σύμφωνα με τη διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 103 του ν. 4604/2019 – ώστε η απαλλαγή από τους δημοτικούς φόρους και τα δημοτικά τέλη να ισχύει κατ’ αρχήν αναδρομικά και μέχρι τις 31-12-2019 και εν συνεχεία και για το χρονικό διάστημα από την 1η-1-2020 και μέχρι την επαναχρησιμοποίηση και ηλεκτροδότηση του ακινήτου.



Η ρύθμιση καταλαμβάνει κάθε είδους φόρους, τέλη και εισφορές προς τους Δήμους της χώρας, ήτοι τέλη καθαριότητας και φωτισμού, Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) και δημοτικό φόρο, και αφορά κάθε είδους ακίνητα, ήτοι κατοικίες, καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, βοηθητικούς και κοινόχρηστους χώρους κτιρίων και πολυκατοικιών, βιοτεχνικούς και βιομηχανικούς και ακαλύπτους χώρους, νόμιμα ή τακτοποιημένα αυθαίρετα. Ως προθεσμία υποβολής των δηλώσεων αυτών ορίστηκε η 31η Μαρτίου 2020, ενώ η υποχρέωση πληρωμής δημοτικών τελών και δημοτικών φόρων για τις επιφάνειες που θα δηλωθούν ισχύει από την 1η-1-2020.
Οι παραπάνω σημαντικές διευκρινίσεις προκύπτουν από νεότερη ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΟΜΙΔΑ και με την οποία δημοσιοποιήθηκαν οι απαντήσεις που έδωσε η Ομοσπονδία στον αντιδήμαρχο Οικονομικών του Δήμου Φλώρινας σχετικά με την έκταση και τον τρόπο εφαρμογής της συγκεκριμένης ρύθμισης.

Οδηγίες…

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα διευκρινίζονται στις απαντήσεις της ΠΟΜΙΔΑ προς τον αντιδήμαρχο Οικονομικών του Δήμου Φλώρινας κ. Κωνσταντίνο Βασιλείου:

1 Η νέα ρύθμιση της παρ. 2 του άρθρου 51 του ψηφισθέντος σχεδίου νόμου «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας των υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και άλλες διατάξεις» καλύπτει την πλήρη απαλλαγή από κάθε δημοτικό φόρο, τέλος ή εισφορά, που προκύπτει από μη δηλωθείσες επιφάνειες ή χρήσεις κάθε είδους ακινήτου, κτίσματος ή γεωτεμαχίου, χωρίς καμιά εξαίρεση και για τα δύο. Η ρύθμιση αυτή ρητά καλύπτει και ακίνητα οι επιφάνειες των οποίων δεν δηλώθηκαν ποτέ για την υποβολή τους σε δημοτική φορολογία, όπως και όλα τα ακίνητα που δεν ηλεκτροδοτήθηκαν ποτέ, για τα οποία μέχρι 31-12-2019 ούτως ή άλλως ισχύει η δυνατότητα απαλλαγής τους εφόσον ο οικείος ΟΤΑ δεν μπορεί να τεκμηριώσει τη χρήση τους (παρ. 2 του άρθρου 103 του Ν. 4604/2019). Για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα λήγει στις 31-12-2019 η προθεσμία που είχε δοθεί για τη δήλωσή τους, με την παρ. 1 του άρθρου 103 του Ν. 4604/2019, ώστε να απαλλαγούν τόσο για το παρελθόν όσο και μέχρι την επανασύνδεση/επαναχρησιμοποίησή τους. Αν υπάρχει διαφορά ως προς τα δηλωμένα εμβαδά, αυτή θα πρέπει να δηλωθεί μέχρι 31-3-2020 για την απαλλαγή τους από τις διαφορές μέχρι την 31-12-2019. Αν δεν παραταθεί η προθεσμία της 31ης-12-2019, τότε όσοι ιδιοκτήτες μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων δεν προλάβουν την προθεσμία αυτή θα οφείλουν τα δημοτικά και άλλα τέλη χωρίς καμιά απαλλαγή, παρά μόνον από την ημέρα δήλωσής τους και μετά. Η ΠΟΜΙΔΑ έχει ζητήσει ετήσια παράταση της προθεσμίας αυτής και επανεξέταση της δομής της απαλλαγής τους, η οποία πρέπει να μπορεί να γίνεται και εκ των υστέρων, αρκεί ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης να αποδεικνύει τη μη ρευματοδότηση αλλά και τη μη χρήση τους με οποιοδήποτε τρόπο.

2 Η διάταξη ορίζει ρητά σαφέστατα ότι καλύπτεται τόσο η περίπτωση της ανακριβούς δήλωσης όσο και της έλλειψης οποιασδήποτε δήλωσης. Συνεπώς εφόσον υποβληθεί εμπρόθεσμη δήλωση ΤΑΠ (μέχρι 31-3-2020) ακινήτου με τα ορθά στοιχεία της επιφανείας του, αυτή συνεπάγεται πλήρη απαλλαγή τόσο από τον κύριο φόρο ή τέλος όσο και από όλα τα πρόστιμα μέχρι 31-12-2019.

Πηγή: Ελ. Τύπος (ΔΕ 16/12/19)



Δείτε ακόμα:




Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!