Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019

Αναδρομική μείωση 50% στην εισφορά αλληλεγγύης


ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ Την ελάφρυνση της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 50% αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2020 επιδιώκει, σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, το οικονομικό επιτελείο. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ταχύτερη εφαρμογή της είναι η εξεύρεση του αναγκαίου δημοσιονομικού χώρου μέσα από μια σειρά δράσεων. Καθοριστική για την υλοποίηση του μέτρου θα είναι η πορεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών που θα τονώσουν τα έσοδα του δημοσίου, αλλά και -κατ’ επέκταση- η ανοδική πορεία του ΑΕΠ.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση θα αποτελέσει έμμεση κυβερνητική στήριξη στα μεσαία εισοδήματα που είχαν τα μικρότερα οφέλη συγκριτικά με τους ελεύθερους επαγγελματίες από τα φορολογικά μέτρα που ψηφίστηκαν στην Βουλή. Και αυτό διότι η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης στα εισοδήματα από 12.000 ευρώ και άνω θα φέρει αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις περίπου 2 εκατομμυρίων φορολογουμένων.



Σημειώνεται στο δημοσίευμα της Realnews ότι η ειδική εισφορά αλληλεγγύης νομοθετήθηκε το 2011 ως προσωρινό μέτρο αλλά παρέμεινε έως σήμερα στον κρατικό προϋπολογισμό, αφού αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων. Η εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται κλιμακωτά στο καθαρό άθροισμα όλων των εισοδημάτων του υπόχρεου ή στον τεκμαρτό, εάν αυτό είναι μεγαλύτερο. Για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους η εισφορά παρακρατείται κάθε μήνα από τα λογιστήρια και καταβάλλεται με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, στις αρχές Μαΐου του 2020 θα κατατεθεί στην Βουλή ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα περιλαμβάνει τόσο την μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, τη νέα μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, όσο και άλλες ρυθμίσεις.

(ΣΑ 14/12/19)



Δείτε ακόμα:




Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!