Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019

Ακίνητα: Έως 31/03/2020 η διόρθωση τετραγωνικών χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις


ΑΚΙΝΗΤΑ Σε διόρθωση των τετραγωνικών μέτρων στους δημοτικούς καταλόγους χωρίς προσαυξήσεις και αναδρομικές χρεώσεις για τα ακίνητα που δεν είχαν δηλωθεί σωστά, θα πρέπει να προχωρήσουν οι ιδιοκτήτες τους.

Νόμος του κράτους είναι πλέον η ρύθμιση, διευκολύνει όσους πολίτες οφείλουν να διορθώσουν τα δηλωμένα τετραγωνικά μέτρα των ιδιοκτησιών τους, για να εναρμονιστούν τα πραγματικά μεγέθη με τα αναγραφόμενα στους δημοτικούς καταλόγους. Με το άρθρο 51 (παρ. 2) του πολυνομοσχεδίου με κατεπείγουσες ρυθμίσεις των υπουργείων που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο, μπορούν πια οι πολίτες όλων των δήμων της χώρας να απευθυνθούν στις δημοτικές υπηρεσίες έως τις 31 Μαρτίου 2020 και να διορθώσουν τα τ.μ. κατοικιών και επαγγελματικών χώρων τους, χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις και χωρίς αναδρομική χρέωση στα δημοτικά τέλη επί πραγματικού εμβαδού (η χρέωση θα ξεκινά από 1.1.2020).



Συγκεκριμένα, με την τελευταία διάταξη: «Οι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης για τον καθορισμό της επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου περί του υπολογισμού φόρων, τελών και εισφορών προς τους ΟΤΑ Α’ βαθμού, μπορούν να υποβάλουν δήλωση με τα ορθά στοιχεία μέχρι 31.3.2020, χωρίς την επιβολή προστίμων για τη μη υποβολή ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης. Διαφορές στους αναλογούντες φόρους, τέλη και εισφορές εκ των δηλώσεων αυτών, θα υπολογίζονται και θα οφείλονται από την 1η Ιανουαρίου 2020».

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία αν γινόταν διασταύρωση με τα δηλωμένα τ.μ στο Ε9 και διαπιστωνόταν ανακολουθία, αυτοί οι πολίτες θα έρχονταν αντιμέτωποι, όχι μόνο με τα δημοτικά τέλη που αναδρομικά τους χρεώνονται για τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους, αλλά και με πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Με τον νέο νόμο και οι πολίτες θα μπορέσουν να απαλλαγούν από τις προσαυξήσεις κατά την τακτοποίηση της υπόθεσής τους, και οι δήμοι θα τονώσουν τα έσοδά τους αφού, πλέον, θα εισπράττουν δημοτικά τέλη επί πραγματικών τετραγωνικών μέτρων.

Με τη διάταξη που πέρασε από στο πολυνομοσχέδιο δίνεται διορία για την διόρθωση των τετραγωνικών μέτρων χωρίς προσαυξήσεις και αναδρομική χρέωση από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου σε ΦΕΚ (θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση) έως τις 31.3.2020. Μετά την πάροδο αυτού του χρονικού διαστήματος, σε περίπτωση που διαπιστώνεται λάθος στα τετραγωνικά μέτρα των ιδιοκτησιών θα επανέρθει το καθεστώς της χρέωσης με προσαύξηση.

Πηγή (ΤΕ 11/12/19)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Κυρώσεις και πρόστιμα για ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν δηλώσει λιγότερα τετραγωνικά



Δείτε ακόμα:




Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!