Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019

Σε 24 - 48 δόσεις και τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία


ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΟΦΕΙΛΩΝ Την επέκταση της νέας πάγιας ρύθμισης και για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία αποφάσισαν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.

Αυτό σημαίνει ότι παλαιά και τρέχοντα χρέη προς τον ΕΦΚΑ, από την 1-1-2020, θα μπορούν να ρυθμίζονται και να καταβάλλονται σε έως 24 ή 48 μηνιαίες δόσεις.

Η διεύρυνση της πάγιας ρύθμισης, για τις οφειλές και προς τα Ταμεία θα γίνει με τροπολογία που θα ενσωματωθεί εντός των ημερών στο φορολογικό νομοσχέδιο που ήδη συζητείται στη Βουλή και σήμερα εισάγεται στην Ολομέλεια, με στόχο να ψηφιστεί μέχρι την Παρασκευή.



Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στη νέα πάγια ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν:

  • Οι τρέχουσες οφειλές, που προκύπτουν από την 1-1-2020 και μετά, οι οποίες θα μπορούν να εξοφληθούν σε 24 δόσεις, από 12 δόσεις που προβλέπεται σήμερα.
  • Τα έκτακτα χρέη που προκύπτουν, θα μπορούν να ρυθμιστούν σε έως 24 δόσεις.
  • Όπως και για τα χρέη προς την εφορία, θα ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια και «πέναλτι» επιτοκίου, για όσους επιλέγουν περισσότερες από 12 ή 24 δόσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πλάγια ρύθμιση των οφειλών προς τα Ταμεία εντάσσονται:

  • Οι βεβαιωμένες - ληξιπρόθεσμες και μη οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, οι οποίες την 1η Νοεμβρίου 2019 δεν είχαν ρυθμιστεί σε δόσεις.
  • Οι νέες οφειλές που προκύπτουν από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά.
  • Οι ασφαλισμένοι που βαρύνονται με παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη, τα οποία δεν εντάχθηκαν στις 120 δόσεις ή στην τωρινή πάγια ρύθμιση.

Το επιτόκιο
Η πρώτη δόση της ρύθμισης πρέπει να καταβάλλεται μέσα σε 3 εργάσιμες ημέρες από την ημέρα υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση, οι δε επόμενες δόσεις την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών.

Η καθυστέρηση πληρωμής μίας δόσης θα έχει ως συνέπεια την επιβάρυνση αυτής με προσαύξηση 15%. Η δόση αυτή με την αναλογούσα προσαύξηση πρέπει να καταβληθεί το αργότερο μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης.

Για οφειλές που θα ρυθμίζονται σε έως και σε 12 δόσεις, το επιτόκιο θα είναι 5%. Για τους οφειλέτες που επιλέγουν περισσότερες δόσεις από τις 12, το επιτόκιο προσαυξάνεται κατά μιάμιση μονάδα(1,5) και διαμορφώνεται στο 6,5%. Επίσης, για την αύξηση των δόσεων πάνω από 12, θα υπάρχουν κριτήρια, ενώ η ελάχιστη δόση θα είναι 30 ευρώ.

Όπως και για τα χρέη προς την Εφορία, η ρύθμιση θα χάνεται και ολόκληρο το ποσό θα καθίσταται άμεσα απαιτητό, όταν ο οφειλέτης:

  • Δεν καταβάλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης πέραν της μίας φοράς.
  • Καθυστερήσει την καταβολή της τελευταίας δόσης της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός.
  • Δεν πληρώνει τις τρέχουσες οφειλές προς τον ΕΦΚΑ και δεν έχει ασφαλιστική ενημερότητα.

(ΤΕ 4/12/19)



Δείτε ακόμα:




Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!