Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019

Κοινωνικό μέρισμα: Αυξάνονται κατά 20% οι δικαιούχοι - Άνοιξε η πλατφόρμα για τις ενστάσεις


Κ. ΜΕΡΙΣΜΑ Σχεδόν κατά 20% θα αυξηθούν οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος, καθώς η κυβέρνηση προχωρεί σε παρεμβάσεις που θα επιτρέψουν σε 300.000 νοικοκυριά να λάβουν το κοινωνικό μέρισμα των 700 ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται το ύψος του κοινωνικού μερίσματος να αυξηθεί κατά 20 έως 30 εκατ. ευρώ, για να φθάσει τα 200 εκατ. ευρώ.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα www.koinonikomerisma.gr θα δέχεται αιτήσεις έως τις 26 Δεκεμβρίου. Από τις 27 Δεκεμβρίου 2019 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019 η εισοδηματική ενίσχυση θα καταβληθεί στους δικαιούχους.

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση προς το παρόν δίνεται σε νοικοκυριά με 4 εξαρτώμενα τέκνα και άνω και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ, σε νοικοκυριά στα οποία είτε ο υπόχρεος ή ο σύζυγος ή μέλος του συμβολαίου συμβίωσης είναι μακροχρόνια άνεργος, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ, σε νοικοκυριά στα οποία τόσο ο υπόχρεος, όσο και ο σύζυγος ή μέλος του συμβολαίου συμβίωσης είναι βραχυχρόνια άνεργοι, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ και σε νοικοκυριά με τουλάχιστον ένα μέλος ΑΜΕΑ, ανεξαρτήτως εισοδήματος.



Η διαδικασία υποβολής της αίτησης για την εισοδηματική ενίσχυση των 700 ευρώ είναι αντίστοιχα απλή με την περσινή. Για να υποβληθεί η αίτηση πρέπει ο ενδιαφερόμενος να μπει στο διαδικτυακό τόπο www.koinonikomerisma.gr, χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης στο πληροφοριακό σύστημα Taxisnet της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Πατώντας την ένδειξη «είσοδος» o ενδιαφερόμενος καλείται να συναινέσει με τα εξής:
- Η αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1986 (Α’ 75) ως προς τα δηλούμενα στοιχεία καθώς και συναίνεσης για τη λήψη φορολογικών δεδομένων που τηρούνται στην ΑΑΔΕ.

- Ο αιτών φέρει την ευθύνη για τη συμπλήρωση αριθμού λογαριασμού (IBAN), ο οποίος είναι έγκυρος και ενεργός και στον οποίο είναι υποχρεωτικά είτε αποκλειστικός δικαιούχος, είτε συνδικαιούχος.

- Ο αιτών συναινεί στο σύνολο των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων και λοιπών ελέγχων που θα πραγματοποιηθούν για την επιβεβαίωση των στοιχείων και της διαδικασίας έγκρισης.

- Τυχόν έγκριση της αίτησης θα είναι ορατή από τον/τη σύζυγο ή το έτερο μέλος του συμφώνου συμβίωσης.

-Στη συνέχεια καλείται να εισαγάγει τους κωδικούς (password και username) του Taxisnet.

Στο επόμενο στάδιο γίνεται η «αυθεντικοποίηση του χρήστη» όπου ο ενδιαφερόμενος καλείται να επιβεβαιώσει το εξής: «Με το παρόν δίνετε τη συγκατάθεσή σας ώστε η εφαρμογή «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ» να αποκτήσει πρόσβαση στα βασικά στοιχεία Μητρώου που παρέχονται από το φορολογικό μητρώο του υπουργείου Οικονομικών που διαχειρίζεται η ΑΑΔΕ». Πατάει την ένδειξη «αποστολή» και συνεχίζει.

Ακολούθως το σύστημα βγάζει αμέσως την απάντηση για το αν δικαιούστε ή όχι το κοινωνικό μέρισμα. Αν δεν το δικαιούστε, το μήνυμα είναι απορριπτικό. Αν το δικαιούστε, πρέπει να συμπληρώσετε τον αριθμό του τραπεζικού σας λογαριασμού.

Άνοιξε η ειδική πλατφόρμα για τις ενστάσεις

Με μία ημέρα καθυστέρηση άνοιξε τελικά, σήμερα η πλατφόρμα για τις ενστάσεις όσων πολιτών απορρίφθηκε η αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα.

Η πλατφόρμα για τις ενστάσεις τέθηκε σε λειτουργία το πρωί της Παρασκευής, λίγο πριν τις 9. Εκεί, οι απορριπτέοι μπορούν με απλά βήματα να καταθέσουν την ένστασή τους και να διαπιστώσουν αν μπορούν -τελικά- να λάβουν το κοινωνικό μέρισμα ύψους 700 ευρώ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΗΔΙΚΑ, στην πλατφόρμα για το κοινωνικό μέρισμα, «Το Αίτημα Ένστασης υποβάλλεται από τη σελίδα της αίτησης σε περίπτωση μη έγκρισης. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που δεν εγκρίθηκαν λόγω ΙΒΑΝ σύμφωνα με την ΚΥΑ Αριθμ. οικ. 2/89030/ΔΛΤΠ και έχουν ενημερωθεί σχετικά κατά την υποβολή της αίτησης», ενώ για τα αίτηματα ένστασης αναφέρει πως συγκεντρώνονται από την ΗΔΙΚΑ και θα διαβιβαστούν στην ΑΑΔΕ για περαιτέρω επεξεργασία.

(ΠΑ 20/12/19)



Δείτε ακόμα:




Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!