Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019

Μηδενίζονται τα επιτόκια στις καταθέσεις το 2020


ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ Αλλάζει το τοπίο στις τραπεζικές καταθέσεις από τον Ιανουάριο του 2020, καθώς τα επιτόκια σχεδόν μηδενίζονται.

Όπως αποκαλύπτει το ΒΗΜΑ της Κυριακής, η νέα νομισματική πολιτική της ΕΚΤ επιβάλει τις αλλαγές, την ώρα που οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν για πρώτη φορά μετά το 2015 πλεονάζουσα ρευστότητα.

Η ρευστότητα αυτή δεν μπορεί να διοχετευτεί στην οικονομία μέσω δανείων και πρέπει υποχρεωτικά να τοποθετείται στην ΕΚΤ με χρέωση επιτοκίου 0,50%.

Για τον λόγο αυτό οι τρεχούμενοι λογαριασμοί μισθοδοσίας/σύνταξης θα έχουν επιτόκιο οριακά πάνω από 0%, ενώ η οροφή στις προθεσμιακές καταθέσεις θα μπει στο 0,20 - 0,25% όσον αφορά στις συστημικές τράπεζες.



Ξεκινούν από σήμερα Δευτέρα οι μειώσεις επιτοκίων στις καταθέσεις

Με τη Eurobank ξεκινά από σήμερα ο νέος κύκλος μειώσεων στα επιτόκια των απλών καταθετικών λογαριασμών, ο οποίος θα ολοκληρωθεί στις αρχές Ιανουαρίου του 2020.

Πρόκειται για περικοπές που θα καταστήσουν μηδενικές ή σχεδόν μηδενικές τις αποδόσεις στη συντρηπτική πλειονότητα των λογαριασμών ανοιχτής ζήτησης, ενώ από το 2020 αναμένονται μειώσεις τουλάχιστον 50% στα προθεσμιακά επιτόκια.

Αναλυτικότερα, οι αλλαγές που αφορούν τόσο καταθετικά, όσο και χορηγητικά προϊόντα είναι οι εξής:

Eurobank
Όπως προαναφέρθηκε την αρχή κάνει η Eurobank, η οποία από τη Δευτέρα 2/12 προχωρά σε μεσοσταθμική μείωση των επιτοκίων στις καταθέσεις κατά 7 μονάδες βάσης (0,07%).

Ταυτόχρονα, η Eurobank θα μειώσει το επιτόκιο του ανοιχτού καταναλωτικού της δανείου κατά 10 μονάδες βάσης (0,10%).

Alpha Bank
Θα ακολουθήσει η Alpha Bank στις 16 Δεκεμβρίου. Όπως έχει ήδη ανακοινώσει, μειώνοντα τα επιτόκια καταθέσεων μεσοσταθμικά κατά δύο μονάδες (0,02%) στα ακόλουθα προγράμματα:

“Alpha Έξυπνη Αποταμίευση”, “Alpha Ταμιευτήριο”, “Alpha Ταμιευτήριο Plus”, “Σειρά Alpha 1|2|3”, “Alpha Μισθοδοσία”, “Alpha Double” και “Alpha Ταμιευτήριο Μετ’ Αποδοχών.

Ταυτόχρονα, τα επιτόκια σε όλες τις νέες χορηγήσεις καταναλωτικών τοκοχρεωλυτικών δάνειων, από το Δίκτυο Καταστημάτων της Τράπεζας μειώνονται κατά 25 μονάδες βάσης (0,25%).

Τα νέα μειωμένα επιτόκια καταθέσεων και καταναλωτικών δανείων τίθενται σε ισχύ την 16 Δεκεμβρίου 2019, με εξαίρεση το επιτόκιο του καταθετικού λογαριασμού “Alpha Έξυπνη Αποταμίευση”, που θα ισχύσει από την 1 Ιανουαρίου 2020.

Τράπεζα Πειραιώς
Η Τράπεζα Πειραιώς προχωρά σε αναπροσαρμογή των επιτοκίων των καταθετικών της λογαριασμών μειώνοντάς τα μεσοσταθμικά κατά 0,014% [1,4 μονάδες βάσης].

Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από την 01.02.2020.

(ΔΕ 2/12/19)



Δείτε ακόμα:




Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!