Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019

Κοινωνικό Μέρισμα 2019: Η "δεξαμενή" των δικαιούχων και η αλλαγή στον τρόπο καταβολής


Κ. ΜΕΡΙΣΜΑ Έρχεται η ώρα για το κοινωνικό μέρισμα που φέτος θα δοθεί στοχευμένα και με κριτήρια. Πού ενδέχεται να μπουν εισοδηματικοί «κόφτες» και ποια αναμένεται να είναι η βασική δεξαμενή των δικαιούχων.

Η δεξαμενή των 200-250.000 δικαιούχων του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης αναμένεται να είναι αυτή από την οποία θα ανακύψουν και οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος.

Δεδομένου ότι κατά τη διάρκεια του 2019 προκαταβλήθηκε μια σειρά παροχών και φοροελαφρύνσεων (πριν και μετά τις εθνικές εκλογές), το διατιθέμενο ποσό από τον κρατικό Προϋπολογισμό είναι σημαντικά μικρότερο σε σχέση με το 2018. Ετσι, περίπου 1.200.000 άτομα που έλαβαν πέρυσι κοινωνικό μέρισμα, μεταξύ των οποίων αναμένεται να είναι όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι και μεγάλος αριθμός από δικαιούχους του ΚΕΑ, φέτος θα μείνουν «εκτός λίστας».

Οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος για το 2019 (κατά πάσα πιθανότητα του τελευταίου έκτακτου επιδόματος που θα χορηγηθεί με τη διαδικασία και τη μορφή αυτή) θα ανακοινωθούν από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup. Με βάση τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες προκύπτει ότι, από περίπου 710.000.000 ευρώ που διατέθηκαν στα τέλη του περυσινού έτους για το κοινωνικό μέρισμα του 2018, φέτος η συνολική δαπάνη δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 200.000.000 με 250.000.000 ευρώ.



Το κοινωνικό μέρισμα υπολογίζεται σε 700 έως 800 ευρώ, εφόσον το σχετικό κονδύλι είναι στα 150 εκατ. ευρώ, ωστόσο τα ποσά των καταβολών δεν αποκλείεται να διαφοροποιηθούν όταν οριστικοποιηθεί το διαθέσιμο κονδύλι.

Σύμφωνα με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, το ποσό που μπορεί να διατεθεί για την τρέχουσα χρονιά είναι πιο χαμηλό σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο έτος, επειδή τμήμα του «υπερπλεονάσματος» δαπανήθηκε, μεταξύ άλλων, για την καταβολή του βοηθήματος που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διέθεσε ως «13η σύνταξη» το Πάσχα στους «απομάχους της εργασίας», για την άμεση μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά, που αποφασίστηκε μετά τις τελευταίες εθνικές εκλογές.

Μακροχρόνια άνεργοι
Οι πιο αδύναμοι από τους μακροχρόνια άνεργους είναι μία από τις τρεις κατηγορίες. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, επί συνόλου 805.000 ανέργων το 70,8% που αντιστοιχεί σε 570.000 είναι μακροχρόνια άνεργοι. Από αυτούς 280.000 είναι εκτός αγοράς εργασίας για πάνω από τέσσερα χρόνια. Αυτή αναμένεται να είναι η βασική δεξαμενή των δικαιούχων κοινωνικού μερίσματος.

Πολύτεκνες οικογένειες
Κοινωνικό μέρισμα στις πολύτεκνες οικογένειες, που σύμφωνα με την ΑΑΔΕ είναι 27.304 και αφορά σε οικογένειες με τουλάχιστον τέσσερα παιδιά. Από αυτούς, δηλώνουν εισόδημα κάτω από 9.000 ευρώ 10.096 οικογένειες (με τέσσερα παιδιά), 2.161 οικογένειες (με πέντε παιδιά) και 975 οικογένειες (με πάνω από έξι παιδιά) - συνολικά 13.232 νοικοκυριά.

ΑΜΕΑ
Κοινωνικό μέρισμα στις οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑμεΑ είναι η τελευταία από τις τρεις κατηγορίες δικαιούχων.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, οι φορολογούμενοι με εξαρτώμενα τέκνα με αναπηρία από 67% και άνω ήταν συνολικά 25.801. Το σύνολο της προβλεπόμενης μείωσης φόρου εισοδήματος για αυτές τις οικογένειες δεν ξεπέρασε τα 5,3 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή περίπου 205 ευρώ για κάθε περίπτωση.

Αλλιώς η καταβολή
Ανατροπή-«βόμβα» στη διανομή για το κοινωνικό μέρισμα σχεδιάζει η κυβέρνηση, όπως μετέδωσε το Dikaiologitika News. Ο νέος σχεδιασμός, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, αποκλείει κάθε πιθανότητα να υποβληθούν αιτήσεις από τους πιθανούς δικαιούχους.

Η διανομή του κοινωνικού μερίσματος αναμένεται να γίνει στους δικαιούχους που θα προκύψουν από ηλεκτρονικές διασταυρώσεις στα στοιχεία που περιλαμβάνουν οι φορολογικές δηλώσεις.

Η ημερομηνία πληρωμής
Εφόσον επικρατήσουν αυτά τα σενάρια, δεν θα γίνουν αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους, αλλά τα χρήματα θα καταβληθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς όλων όσοι προκύψουν από τις διασταυρώσεις των στοιχείων που είναι διαθέσιμα στο taxisnet.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και πηγές από το Υπουργείο Οικονομικών, η καταβολή θα γίνει λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα.

Επικρατέστερη ημερομηνία για την πληρωμή του κοινωνικού μερίσματος είναι η Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019.

Σημειώνεται ότι από τον εφετινό δημοσιονομικό χώρο αναμένεται να εξοφληθεί και μέρος των οφειλών που έχει το δημόσιο προς τη ΔΕΗ από τα επιδοτούμενα τιμολόγια των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.

(ΤΡ 3/12/19)



Δείτε ακόμα:




Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!