Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019

Σταϊκούρας: Έρχονται αλλαγές στη φορολοταρία και bonus σε είδος


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ο στόχος που θέτει η κυβέρνηση είναι 2% πρωτογενές πλεόνασμα από το 2021 και μετά, και να διατηρηθεί σε αυτόν τον στόχο τα επόμενα χρόνια, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας σε εκπομπή του ΑΝΤ1, συμπληρώνοντας πως "έχουμε θέσει ήδη το εν λόγω ζήτημα στους θεσμούς".

Όπως εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας, ωριμάζουν πλέον οι συνθήκες ούτως ώστε το 2020 να αρχίσουμε να συζητάμε μαζί με τους "θεσμούς" τη μείωση των δημοσιονομικών στόχων, αλλά και τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 και μετά.

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, υπάρχει ένα "παράθυρο" αποπληρωμής αναδρομικών των συνταξιούχων από το φετινό υπερπλεόνασμα, αν αυτό διασφαλιστεί, ενώ προανήγγειλε νέες αλλαγές για την προστασία της πρώτης κατοικίας μέσα στον Νοέμβριο.



Έρχονται αλλαγές στη φορολοταρία και bonus σε είδος
Για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι ένα σοβαρό οικονομικό επιτελείο πρέπει να αντιμετωπίζει συνολικά τις οφειλές των πολιτών. "Είμαστε διατεθειμένοι να κινηθούμε σοβαρά το επόμενο διάστημα και μεθοδικά αποκλείοντας τους στρατηγικούς απλήρωτες", είπε.

"Στον νόμο Κατσέλη το 25% είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, αυτά τα στοιχεία έχουμε από την τράπεζα της Ελλάδος και το τραπεζικό σύστημα. Ένας στους τέσσερις λοιπόν μπορεί να πληρώσει και δεν πληρώνει - αυτό το κομμάτι θα πρέπει να πληρώσει", επεσήμανε.

Συνεχίζοντας, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε πως "διευκολύνουμε συνεπώς την προστασία της πρώτης κατοικίας στην υπάρχουσα περίμετρο με τα σημερινά στοιχεία και συζητάμε με τους 'θεσμούς' για το τι θα γίνει από την 1/1/20 (αναφορικά με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές). Συζητάμε με τους 'θεσμούς' λοιπόν την παράταση της προστασίας πρώτης κατοικίας, γιατί η θέση της προηγούμενης κυβερνήσης ήταν να λήξει στο τέλος του έτους".

Όσον αφορά στις αποδείξεις, ούτως ώστε να χτιστεί το αφορολόγητο και για τα κίνητρα που μπορούν να εισαχθούν ειδικά στο κλάδο υπηρεσιών, ανέφερε ότι "ήδη επεξεργαζόμαστε τα κίνητρα για να μαζέψει κάποιος ηλεκτρονικές συναλλαγές και νομίζω πως το προσεχές διάστημα θα είμαστε έτοιμοι για να νομοθετήσουμε σωστά. Θα νομοθετήσουμε δηλαδή συγκεκριμένα κίνητρα για συγκεκριμένα επαγγέλματα στα οποία αποδεδειγμένα υπάρχει υψηλή φοροδιαφυγή. Τα κίνητρα θα αφορούν και στις δύο πλευρές και τους επαγγελματίες και στους φορολογούμενους. Τα κίνητρα θα αφορούν και στη φορολοταρία και εξετάζουμε το ενδεχόμενο να υπάρχουν και κίνητρα σε είδος".

"Στο πλαίσιο της φορολοταρίας φαίνεται πως δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον εκ μέρους των πολιτών", τόνισε ο ΥΠΟΙΚ. "Ο ένας λόγος είναι η έλλειψη δημοσιότητας, ένας δεύτερος λόγος είναι ότι δίδονται πολλές λοταρίες σε πολλούς. Μπορεί λοιπόν να είναι να δίδονται σε λιγότερους περισσότερα, μπορούν να δίδονται και σε είδος", συμπλήρωσε. "Συνεργαζόμαστε με τον ΙΟΒΕ ακριβώς για να δούμε τον βέλτιστο τρόπο δόμησης αυτών των κινήτρων".

Για τον "Ηρακλή"
Για το σχέδιο "Ηρακλής", ο ΥΠΟΙΚ επεσήμανε πως θεωρεί ότι θα είμαστε έτοιμοι σε μία-δυο βδομάδες για να νομοθετήσουμε το σχέδιο. "Χρειάζεται διαβούλευση και με τις τράπεζες και με τους θεσμούς", είπε.

Για τις κρατικές εγγυήσεις, μάλιστα, είπε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο χρόνιο πρόβλημα που δεν αντιμετώπισε η προηγούμενη κυβέρνηση. "Το ποσό φτάνει στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Έχουμε θέσει ένα χρονοδιάγραμμα μαζί με τις τράπεζες μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες ώστε μέσα στα επόμενα χρόνια να τις αποπληρώσουμε", υπογράμμισε.

Η Ελλάδα έχει ισχυρή φωνή
Ο κ. Σταϊκούρας αναφορικά με το Eurogroup ανέφερε ότι "όσον αφορά στην ελληνική περίπτωση που δεν συζητήθηκε στο πλαίσιο του Eurogroup είμαι ρεαλιστικά αισιόδοξος ότι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της τέταρτης αξιολόγησης με επιτυχία. Ήδη έχουμε πάρει το πράσινο φως για τον προϋπολογισμό του 2020. Υπάρχουν και άλλες εκκρεμότητες που κλείσαμε με επιτυχία η συζητάμε με τους θεσμούς. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα φέρει άλλα 600 εκατομμύρια, που είναι ουσιαστικά η δεύτερη απόδοση από τη διακράτηση των ευρωπαϊκών ομολόγων, και στόχος μας είναι αυτά τα χρηματικά ποσά, που σε έκταση ενός έτους είναι 1,2 δισ., να πηγαίνουν για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες".

"Μπορεί η Ελλάδα να μην είναι θέμα στο Eurogroup ή στο ECOFIN, αλλά έχει πλέον έχει ισχυρή φωνή για τα τεκταινόμενα στην Ευρώπη", είπε ο ΥΠΟΙΚ.

Ανάπτυξη και δημοσιονομικός χώρος
Αναφορικά με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, εκτιμά ότι οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που λαμβάνει μπορεί να επιταχύνουν το ΑΕΠ κατά 0,4%. "Η δική μας πολιτική δεν προσπαθεί μόνο να ενισχύσει την κατανάλωση αλλά κυρίως να ενισχύσει τις επενδύσεις και τις εξαγωγές ούτως ώστε να πετύχουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας", υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου σημείωσε πως "πετύχαμε να μην υπάρχει δημοσιονομικό κενό, αλλά και να υπερκαλυφθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι φέτος και τα επόμενα χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι αυτός ο δημοσιονομικός χώρος θα καλυφθεί κατά προτεραιότητα για μειώσεις φόρων", συμπληρώνοντας κατόπιν πως "ναι, θα σεβαστούμε και τις δικαστικές αποφάσεις. Όταν λοιπόν θα έχουμε πλήρη εικόνα των δικαστικών αποφάσεων, θα τις υλοποιήσουμε στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιθωρίων και των οικονομικών προτεραιοτήτων της κυβέρνησης".

Συνεχίζοντας στο θέμα των εκκρεμών δικαστικών αποφάσεων, ο ΥΠΟΙΚ είπε πως πρέπει το συναρμόδιο υπουργείο Εργασίας να δώσει ακριβή εικόνα της υλοποίησης των δικαστικών αποφάσεων. "Για παράδειγμα αν υπάρχει δυνατότητα φέτος να μπορούμε να δώσουμε κάτι, θα ήθελα το συνεκτιμήσουμε. Για να γίνει αυτό όμως πρέπει πρώτα έως το τέλος Νοεμβρίου να ξέρουμε ότι έχουμε το περιθώριο υπέρβασης του δημοσιονομικού στόχου με ασφάλεια, και τις τελικές αποφάσεις θα τις πει ο κύριος πρωθυπουργός", διευκρίνισε. "Αυτό θα γίνει εάν προκύψει δημοσιονομικός χόρος και τέλος Νοεμβρίου, σε λίγες εβδομάδες δηλαδή, θα ξέρουμε με ασφάλεια αν υπάρχει δημοσιονομικώς χώρος, θα δούμε τα δεδομένα που έχουμε", πρόσθεσε.

Για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως στην εκτέλεσή του θα είναι κατά 500 εκατομμύρια αυξημένο, ενώ συμπλήρωσε πως σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης έχει καταρτιστεί ένα σχέδιο ούτως ώστε να γίνονται έγκαιρα οι απορρόφησεις του ΠΔΕ. "Η προηγούμενη κυβέρνηση συστηματικά υποεκτελούσε το ΠΔΕ για να δείξει καλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα", επεσήμανε ο ΥΠΟΙΚ.

(ΣΑ 9/11/19)



Δείτε ακόμα:




Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!