Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

Τακτοποίηση αυθαιρέτων με κλιμακωτά πρόστιμα


ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ Κλιμακωτά πρόστιμα θα προβλέπει ο νέος νόμος για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και πρόκειται να παρουσιάσει μέσα στις επόμενες ημέρες ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες των "Νέων", τα νέα πρόστιμα θα υπολογίζονται ανάλογα με τον χρόνο τακτοποίησης των αυθαιρέτων. Για κάθε χρόνο που θα καθυστερεί η τακτοποίηση τα πρόστιμα θα αυξάνονται, θα υπάρχει δηλαδή προσαύξηση. Θα υπάρχει δε και μια καταληκτική προθεσμία, ήτοι η διάταξη θα προβλέπει πως μέχρι την καταληκτική προθεσμία – σύμφωνα με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας – το πρόστιμο που θα καλούνται να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες θα μεταβάλλεται για κάθε χρόνο καθυστέρησης, με μια κλιμακωτή προσαύξηση.



Ο σημερινός νόμος για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων θα εξακολουθήσει να ισχύει έως τις 30 Ιουνίου 2020. Και η καταληκτική προθεσμία θα εξακολουθεί να παραμένει η 28η Ιουλίου 2011. Αυτό σημαίνει πως όσα αυθαίρετα ανεγέρθηκαν μετά την προαναφερόμενη ημερομηνία δεν θα τακτοποιούνται, όπως ισχύει σήμερα.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν από το υπουργείο Περιβάλλοντος, αυτή θα είναι και η τελευταία ευκαιρία για την τακτοποίηση όσων αυθαιρέτων δεν έχουν απλώς κάποιες υπερβάσεις (όπως είναι για παράδειγμα ο συντελεστής δόμησης) αλλά είναι εν συνόλω αυθαίρετα.

Υπενθυμίζεται πως – με το ισχύον καθεστώς – η τακτοποίηση μπορεί να γίνει σε 100 δόσεις, ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι μπορούν να προβούν σε τακτοποίηση των αυθαιρέτων τους καταβάλλοντας το 30% των προβλεπόμενων προστίμων και οι δικαιούχοι του προγράμματος κοινωνικής αλληλεγγύης το 20%.

(ΤΡ 12/11/19)



Δείτε ακόμα:




Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!