Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

Έξι "κόφτες" στη φοροαπαλλαγή για την αναβάθμιση ακινήτων


ΑΚΙΝΗΤΑ, ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ Με πολλούς... κόφτες στις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί από τις κυβερνητικές εξαγγελίες τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η νομοθετική ρύθμιση φοροαπαλλαγή για την αναβάθμιση ακινήτων. Με τη μορφή που περιγράφεται από τη διάταξη η οποία περιλήφθηκε στο φορολογικό νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση είναι αμφίβολο αν θα αποτελέσει σημαντικό μοχλό για την ανάπτυξη της κτηματαγοράς.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζει και η ΠΟΜΙΔΑ, η διάταξη περιλαμβάνει μια σειρά από κόφτες στο όφελος των φορολογουμένων:

• Μέγιστη αναγνωριζόμενη δαπάνη για τη λειτουργική, αισθητική ή ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτων είναι τα 48.000 ευρώ. Μένει να δούμε από την εξειδίκευση της σχετικής διάταξης που θα γίνει με υπουργική απόφαση αν το όριο αυτό ισχύει ανά ιδιοκτήτη ακινήτου ή ανά ιδιοκτησία.



• Το 40% της δαπάνης θα εκπίπτει από τον φόρο εισοδήματος του ιδιοκτήτη αλλά όχι εφάπαξ. Θα εκπίπτει σε τέσσερις δόσεις του 10% η καθεμιά. Για παράδειγμα, αν ένας φορολογούμενος πραγματοποιήσει δαπάνη αναβάθμισης ακινήτου ύψους 10.000 ευρώ, θα δικαιούται έκπτωση φόρου εισοδήματος 4.000 ευρώ. Η έκπτωση αυτή δεν θα δοθεί εφάπαξ, αλλά τμηματικά, δηλαδή 1.000 ευρώ ετησίως. Η ρύθμιση αυτή, ωστόσο, συμφέρει όσους έχουν ετήσιο φόρο μικρότερο από την έκπτωση που δικαιούνται, καθώς θα μπορέσουν τμηματικά να την καρπωθούν ολόκληρη.

• Η δαπάνη για την αναβάθμιση των ακινήτων αναγνωρίζεται μόνο για το κόστος των εργασιών και όχι για τα υλικά.

• Την έκπτωση φόρου δεν δικαιούνται ακίνητα τα οποία εντάσσονται ή πρόκειται να ενταχθούν σε προγράμματα επιδότησης αναβάθμισης ακινήτων (π.χ. Εξοικονομώ κατ΄ οίκον).

• Η δαπάνη θα πρέπει να πραγματοποιηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2020 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022. Δηλαδή δεν θα είναι μια διαρκής ρύθμιση, αλλά θα περιοριστεί μόνο εντός μιας τριετίας.

• Για να αναγνωριστεί η δαπάνη και να δοθεί η έκπτωση φόρου θα πρέπει να έχει εκδοθεί για αυτήν τιμολόγιο ή απόδειξη παροχής υπηρεσιών αλλά και να έχει γίνει η εξόφληση με τη χρήση τραπεζικού μέσου (π.χ. πληρωμή μέσω POS, πίστωση τραπεζικού λογαριασμού τεχνίτη).

Με βάση όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι η μέγιστη έκπτωση φόρου που δικαιούται ένας ιδιοκτήτης ανέρχεται σε 19.200 ευρώ, που επιμερίζονται σε τέσσερις ετήσιες δόσεις μείωσης φόρου των 4.800 ευρώ.

Με δεδομένο ότι για την έκδοση αποδείξεων και τιμολογίων οι τεχνίτες θα απαιτήσουν την πληρωμή ΦΠΑ 24%, το πραγματικό όφελος για τους ιδιοκτήτες που θα απαιτήσουν την έκδοση απόδειξης για την αναβάθμιση κάποιου ακινήτου τους θα περιοριστεί το 16% της δαπάνης. Αν πάλι οι τεχνίτες απαιτήσουν να χρεώσουν στον ιδιοκτήτη και μέρος του φόρου εισοδήματος και των ασφαλιστικών που θα τους προκύψουν λόγω της έκδοσης τιμολογίου, τότε το όφελος για τον ιδιοκτήτη μπορεί να είναι μηδενικό ή ακόμη και να τον ζημιώνει.

(ΔΕ 11/11/19)



Δείτε ακόμα:




Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!