Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

Αυξάνονται οι δαπάνες για το ΚΕΑ, μειώνονται για τα άλλα επιδόματα


ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ Τη μείωση των δαπανών για όλα τα σημαντικά κοινωνικά επιδόματα προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2020, με εξαίρεση το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται σε σχέση με φέτος μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων για τις Παροχές σε ανασφάλιστους υπερήλικες, για τα Οικογενειακά επιδόματα, τα Επιδόματα ΑμΕΑ, το Στεγαστικό επίδομα και συνεισφορά του Ελληνικού Δημοσίου στην προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά και τα Σχολικά γεύματα.

Ωστόσο, αυξάνονται οι επιχορηγήσεις για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.



Αναλυτικά, το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του κράτους, για το 2020, προβλέπει πως "το ισοζύγιο του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) και του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ) για το οικονομικό έτος 2019 εμφανίζεται αρνητικό κατά 49 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2020 είναι ισοσκελισμένο. Επισημαίνεται ότι οι προνοιακές παροχές και οι οικονομικές ενισχύσεις που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ για την οικονομική στήριξη και την κοινωνική ένταξη οικογενειών και ευπαθών ομάδων του πληθυσμού χρηματοδοτούνται σε κάθε περίπτωση με ισόποσες επιχορηγήσεις από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Για το 2020 προβλέπεται η συνέχιση της καταβολής των προνοιακών παροχών και οικονομικών ενισχύσεων που έχουν ήδη νομοθετηθεί και υλοποιούνται, όπως:

- η παροχή σε ανασφάλιστους υπερήλικες,

- το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων,

- το επίδομα παιδιού,

- το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης,

- η επιδότηση στέγασης,

- οι προνοιακές παροχές σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία, και

- λοιπά προγράμματα και δράσεις που αφορούν σε προνοιακές πολιτικές.

Επιπρόσθετα, από το 2020 και εφεξής προβλέπεται η χορήγηση επιδόματος ύψους 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί που γεννιέται, με στόχο τον περιορισμό της υπογεννητικότητας και την ενίσχυση των νέων οικογενειών. Το κόστος της εν λόγω παροχής για το έτος 2020 εκτιμάται σε 123 εκατ. ευρώ”.

(ΠΕ 21/11/19)



Δείτε ακόμα:




Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!