Τέλος τα πανηγύρια έως το τέλος Ιουλίου * ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Παράταση μέχρι 17 Ιουλίου για την υποβολή υπεύθυνων δηλώσεων στο ΕΡΓΑΝΗ για τον Ιούνιο * Δώρο Πάσχα: Έως 20 Ιουλίου η υπεύθυνη δήλωση των επιχειρήσεων * ΕΛΣΤΑΤ: Αποπληθωρισμός 1,6% τον Ιούνιο * Στο 15,5% αυξήθηκε η ανεργία τον Απρίλιο * ΟΔΔΗΧ: Άντλησε 625 εκατ. ευρώ από έντοκα 3 μηνών - Στο 0,01% το επιτόκιο * ΕΡΓΑΝΗ: 570.000 λιγότερες προσλήψεις το α΄εξάμηνο του 2020 * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

11/11/19

Έρχεται επανυπολογισμός σε παλιές και νέες συντάξεις - Ποιες αυξάνονται


ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ Η κυβέρνηση, εναρμονιζόμενη με τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα προχωρήσει σε νέο επανυπολογισμό όλων των συντάξεων κύριας ασφάλισης, με βάση τα αναθεωρημένα ποσοστά αναπλήρωσης.

Τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης θα φέρουν αναδρομικές αυξήσεις σε ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων, ενώ σε άλλους – όσοι έχουν προσωπική διαφορά από τον προηγούμενο επανυπολογισμό – θα οδηγήσουν σε αντίστοιχη μείωση της συγκεκριμένης διαφοράς.

Η ψήφιση των αλλαγών του ασφαλιστικού καθεστώτος θα έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο εντός του Ιανουαρίου, με το νέο ασφαλιστικό – που θα αντικαταστήσει τον αντισυνταγματικό νόμο Κατρούγκαλου – να υιοθετεί τις αποφάσεις του ΣτΕ και το σχετικό νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο εντός του 2019.

Οι αλλαγές που σχεδιάζονται στα ποσοστά αναπλήρωσης των ανταποδοτικών συντάξεων θα υπακούουν στη λογική ότι όσο παραμένει ο εργαζόμενος στην εργασία του και στην ασφάλιση τόσο θα αυξάνει η ανταπόδοση. Έτσι αναμένεται η αύξηση των ποσοστών ανταπόδοσης μετά τα 30 έτη κλιμακωτά.Σήμερα η αναπλήρωση στη 15ετία µόνο για το τμήμα της ανταποδοτικής είναι στο 11,55%, στην 20ετία στο 15,87%, στην 25ετία στο 20,68%, στην 30ετία στο 26,37%, στην 35ετία στο 33,81% και στην 40ετία στο 42,80%.

Τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης θα αφορούν όσους έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν με περισσότερα από 30 και κυρίως με πάνω από 35 χρόνια ασφάλισης. Τη μεγαλύτερη αύξηση θα έχουν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν ή συνταξιοδοτούνται με 40 έτη και πάνω.

Με τον επανυπολογισμό των συντάξεων – μετά την ισχύ του νομοθετήματος με τα νέα ενιαία ποσοστά αναπλήρωσης – οι παλαιοί συνταξιούχοι, που διατηρούν «προσωπική διαφορά», δεν θα δουν στην πλειονότητά τους αύξηση στον λογαριασμό τους. Η αύξηση της ανταποδοτικής σύνταξης θα οδηγήσει σε ανάλογη μείωση της συνολικής προσωπικής διαφοράς. Στο δε καθαρό ποσό δεν θα προκύψει διαφορά.

Οι νέοι συνταξιούχοι λαμβάνουν αυξήσεις αναδρομικά από 4 Οκτωβρίου 2019, ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης που έχουν διανύσει. Τα ποσοστά αναπλήρωσης θα είναι ενιαία για παλιούς και νέους, και θα επιφέρουν αυξήσεις σε όσους έχουν αποχωρήσει με περισσότερα από 30, και κυρίως με πάνω από 35 χρόνια ασφάλισης.

Πηγή (ΔΕ 11/11/19)Δείτε ακόμα:
Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!