Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019

Έρχονται ριζικές αλλαγές στα αποταμιευτικά προϊόντα


ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ Σε μια περίοδο αρνητικών επιτοκίων, ο Έλληνας θα κληθεί να αλλάξει επενδυτική συμπεριφορά και επιβάλλεται να είναι προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο.

Μια πρώτη νέα μορφή μελλοντικής αποταμίευσης θα είναι τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) τα οποία αναμένεται να «ξεφυτρώσουν σαν τα μανιτάρια» και να αποσπάσουν σημαντικό τμήμα των μηνιαίων αποταμιεύσεων των εργαζομένων, αλλά και συνδρομές των εργοδοτών τους. Προς την κατεύθυνση αυτή θα συμβάλλουν τόσο η ανάγκη για εξασφάλιση αξιοπρεπούς μελλοντικής σύνταξης, όσο και τα ισχυρά φορολογικά κίνητρα που έχουν θεσπιστεί. Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη πρόβλεψη του προέδρου της ασφαλιστικής εταιρείας Interlife κ. Γιάννη Βοτσαρίδη, ότι ο αριθμός των ΤΕΑ θα εκτιναχθεί από τα είκοσι που είναι σήμερα σε πάνω από διακόσια μέσα στην επόμενη δεκαετία!

Παράλληλα με τα ΤΕΑ, διψήφιο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης σημειώνει και η παραγωγή των ομαδικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων των ασφαλιστικών εταιρειών στα οποία προχωρούν οι επιχειρήσεις (προβλέπονται φορολογικά κίνητρα και στην περίπτωση αυτή) σε μια προσπάθειά τους να ικανοποιήσουν το προσωπικό τους και να διακρατήσουν τα στελέχη τους.



Στις 12 Νοεμβρίου διεξάγεται εκδήλωση που διοργανώνει το Χρηματιστήριο της Αθήνας σε συνεργασία με την Ένωση Θεσμικών Επενδυτών και τον ΙΟΒΕ με θέμα την «ενίσχυση της αποταμίευσης και ανάπτυξη με μοχλό την κεφαλαιαγορά». Στην εκδήλωση αυτή αναμένεται να συζητηθεί η περαιτέρω ανάπτυξη προϊόντων όπως τα εταιρικά ομόλογα, οι Εταιρείες Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΕΚΕΣ), η Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ και άλλα εργαλεία που ως στόχο θα έχουν τη χρηματοδότηση των εγχώριων επιχειρήσεων.

Κοινή συνισταμένη αυτών είναι η προσαρμογή της ελληνικής (και ευρωπαϊκής γενικότερα) πραγματικότητας στην Αμερικανική, όπου το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων προέρχεται από την κεφαλαιαγορά και όχι από τις τράπεζες.

Παράγοντες της αγοράς, τονίζουν πως θα πρέπει να δημιουργηθούν στην Ελλάδα τα λεγόμενα «αναπτυξιακά ομόλογα», μέσω των οποίων θα χρηματοδοτούνται μακροπρόθεσμες κρατικές επενδύσεις σε υποδομές. Κάτι τέτοιο θα δώσει τη δυνατότητα σε θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές να εξασφαλίσουν αξιόλογες θετικές αποδόσεις σε βάθος χρόνου με σχετικά χαμηλό ρίσκο.

Πόλο επενδυτικής έλξης θα μπορούσαν να αποτελέσουν και τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, τα οποία συνεχίζουν να διαπραγματεύονται με θετικό yield. «Η χώρα έχει περιθώρια αποπληρωμής παλαιότερων υποχρεώσεών της με νέες ομολογιακές εκδόσεις χαμηλότερου επιτοκίου και επιπλέον θα πρέπει να προχωρήσει σε νέες εκδόσεις αν θέλει να προσελκύσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς σήμερα η εγχώρια αγορά στερείται βάθους και εμπορευσιμότητας» δηλώνουν παράγοντες της αγοράς.

Τέλος, έντονες διαφοροποιήσεις παρατηρούνται στα αποταμιευτικά-επενδυτικά προϊόντα που προσφέρουν σήμερα στους πελάτες τους οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Ειδικότερα οι τράπεζες στρέφονται σε «καταθέσεις ειδικού τύπου», μέσω των οποίων εξασφαλίζουν είτε το αρχικό κεφάλαιο, είτε μια ελάχιστη απόδοση και επιπλέον υπόσχονται υψηλότερες αποδόσεις, σε περίπτωση που κερδηθούν προκαθορισμένα «επενδυτικά στοιχήματα».

Νέου τύπου αποταμιευτικά-επενδυτικά προϊόντα αναμένεται σύντομα να λανσάρουν και αρκετές ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς τα προϋπάρχοντα που εξασφάλιζαν ετήσιες θετικές αποδόσεις τείνουν να εκλείψουν.

Πηγή (ΤΕ 6/11/19)



Δείτε ακόμα:




Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!