Πρωτογενές έλλειμμα €5,4 δισ. στο 8μηνο * Δημοπρασία 6μηνων εντόκων στις 30/9 * ΤτΕ: Κατά 128 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν οι καταθέσεις τον Αύγουστο * Αναστέλλεται για 1 έτος το τέλος της συνδρομητικής τηλεόρασης * Μόνο με ραντεβού στις ΔΟΥ της Αττικής * ΟΑΕΔ: 128.384 περισσότεροι άνεργοι τον Αύγουστο σε σύγκριση με το 2019 * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 16,7% η ανεργία στο β΄ τρίμηνο * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

10/11/19

Σύνταξη και εισφορές με βάση το εισόδημα του ασφαλισμένου


ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ Νέο σύστημα ασφαλιστικών εισφορών με κατηγορίες σταθερών ποσών απόλυτα ελεύθερης επιλογής έρχεται από τον Ιανουάριο για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.

Ο υπολογισμός των ασφαλιστικών υποχρεώσεων αποσυνδέεται από το καθαρό εισόδημα χωρίς όμως ταυτόχρονα να επιστρέφει στο σύστημα των τεκμαρτών εισοδημάτων και των ασφαλιστικών κλάσεων του παρελθόντος. Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο σύμφωνα με πληροφορίες θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με το «Έθνος», το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει επτά νέες ασφαλιστικές κατηγορίες με σταθερά ποσά ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Κάθε ποσό εισφορών θα αντιστοιχίζεται με συγκεκριμένο συντάξιμο εισόδημα δείχνοντας διαφορετικό ποσό σύνταξης στο τέλος του εργασιακού βίου.Οι επαγγελματίες θα επιλέγουν οι ίδιοι ασφαλιστική κατηγορία ώστε να χτίζουν όπως επιθυμούν τη μελλοντική τους σύνταξη με βάση τις δυνατότητες τους. Θα μπορούν μάλιστα να αλλάζουν ασφαλιστική κατηγορία κάθε χρόνο αν το θέλουν προς τα πάνω ή προς τα κάτω χωρίς περιορισμούς.

Οι άξονες του νέου συστήματος είναι έξι:

  1. Αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών από το εισόδημα
  2. Αποσύνδεση από τα έτη ασφάλισης
  3. Αποσύνδεση από τον κατώτατο μισθό
  4. Διαμόρφωση ενός απλού συστήματος χωρίς προβλήματα εφαρμογής
  5. Ελευθερία επιλογών στον ασφαλισμένο
  6. Οι εισφορές θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η ελάχιστη κατηγορία να διαμορφωθεί κοντά στα 210 - 230 ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, στις επόμενες κατηγορίες οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις θα έχουν μια λογική προσαύξηση.

(ΚΥ 10/11/19)Δείτε ακόμα:
Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!